DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Här är grupperna som inte är självförsörjande – ”Sverige slits sönder”

Johan Eklund, professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School och tidigare vd för Entreprenörskapsforum. Nu är han aktuell med boken Det nya utanförskapet – Självförsörjningens utveckling och välfärdsstatens framtid. Bild: Fredrik Sandberg/TT, Martina Holmberg/TT, Adam Ihse/TT, Mostphotos, Pressbild

Sverige dras isär när när gapet på arbetsmarknaden mellan utrikes födda och svenskfödda växer, varnar experter. ”Sverige behöver upprätta en självförsörjningslinje för då kan vi börja prata om problemen”, säger ekonomiprofessor Johan Eklund.

2019 besökte en grupp kända entreprenörer med Rune Andersson, Dan Olofsson och Lars Backsell i spetsen Entreprenörskapsforum och larmade om att Sverige håller på att slitas isär och att politiken har misslyckats med integrationen. Det fick Entreprenörskapsforum att anlita nationalekonomerna Johan E. Eklund och Johan P. Larsson som nu kommer ut med boken Det nya utanförskapet – Självförsörjningens utveckling och välfärdsstatens framtid.

När boken diskuterades på ett seminarium nyligen berättade Johan Eklund att de delar toppentreprenörernas syn på problemet.

– Sverige slits sönder och det finns mekanismer i rörelse som är skadliga för samhället. Vi måste hitta vägar att prata om det här på ett välinformerat sätt och det är motivet till den här boken. Vårt budskap kan sammanfattas med att storleken på utanförskapet inte är det stora problemet utan sammansättningen. Vi fokuserar på de ekonomiska dimensionerna som självförsörjning och till detta kommer en geografisk dimension. Det ser inte likadant utöver hela landet. Det finns kulturella, värderingsmässiga och kunskapsmässiga skillnader, sa han.

”Långtidsarbetslösheten speglar att det finns någonting på arbetsmarknaden som vi behöver ta på allvar.”

Författarna har tagit fram diverse statistik för att kunna belysa självförsörjningsgraden mer rättvisande än vad som hittills gjorts. Siffrorna visar att det år 2021 fanns runt 700 000 individer i Sverige som inte försörjde sig själva och definitionen är väldigt enkel, menade Johan Eklund.

– Antingen försörjer du dig själv eller så försörjs du av någon annan. Gränsen går vid en nettoinkomst på 13 300 kronor i månaden efter att en genomsnittlig kommunalskatt dragits. Sverige har en befolkning på 10 miljoner personer där 5,6 miljoner är i arbetsför ålder. Av dessa försörjer 3,8 miljoner sig själva medan 1,8 miljoner inte gör det. Det innebär alltså att 1 person i Sverige försörjer 3 personer, sig själv och två till. Långtidsarbetslösheten speglar att det finns någonting på arbetsmarknaden som vi behöver ta på allvar, sa han.

Tar lång tid att bli självförsörjande i Sverige

Johan Eklund konstaterade också att det tar väldigt lång tid att bli självförsörjande i Sverige. För utomeuropeiska invandrare tar det ett drygt årtionde att etablera sig på arbetsmarknaden. Till detta kommer att det finns etniska dimensioner beroende på vilken del av världen man kommer ifrån.

– Det tar längst tid att bli självförsörjande för personer från Afrika och Mellanöstern och det är problematiska siffror. Vi har också ett väldigt tydligt självförsörjningsgap mellan svenskfödda och utrikes födda, vi kallar det för integrationsgap, och vi behöver sätta fingret på integrationsgapet, sa Johan Eklund.

Den nya boken lägger stor vikt vid att belysa att det finns stora geografiska avvikelser i Sverige.

– Vi ser enorma skillnader mellan storstäderna där Malmö sticker ut och ligger mycket dåligt till. Det är viktigt att lyfta fram de stora geografiska skillnaderna över landet som gör att man upplever vardagen olika beroende på var man bor, menade Johan Eklund.

Kommunerna som sticker ut

Författarna har studerat självförsörjningsgapet mellan Sveriges kommuner och jämfört situationen för personer med icke västerländska utrikes födda och för personer med svenskt ursprung. I kommuner med högst självförsörjningsgrad som Gällivare, Gnösjö, Salem och Täby är självförsörjningsgapet 17-18 procent och där är båda grupperna tydligt självförsörjande. Men i kommuner med lägst självförsörjningsgrad som Hällefors, Sorsele, Boxholm, Ronneby och Vingåker är självförsörjningsgapet mellan grupperna drygt 45 procent. I genomsnitt är självförsörjningsgraden i svenska kommuner för den icke västerländska gruppen 46 procent och för de med svenskt ursprung 77 procent.

– Det här behöver vi studera mer. Det går alltså dåligt för den icke västerländska gruppen i majoriteten av svenska kommuner medan det ser annorlunda ut för den svenskfödda.

”Sverige behöver upprätta en självförsörjningslinje för då kan vi börja prata om problemen.”

Johan Eklund avrundade med att varna för att situationen riskerar att bli explosiv om problemet inte hanteras.

– Jag tror inte på en samhällskollaps utan på en gradvis nedgång. Det här underminerar välfärdsstaten och på det området är jag pessimistisk. Det enda vi egentligen argumenterar för i boken är att Sverige behöver upprätta en självförsörjningslinje för då kan vi börja prata om problemen, sa han.

Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, Viktor Wärnick, riksdagsledamot för Moderaterna, Gulan Avci (L) regeringens nationella samordnare för arbetet mot utanförskap och Lawen Redar, riksdagsledamot för Socialdemokraterna Bild: Pressbild

Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och generalsekreterare för World Values Survey, berömde författarna för att de försökt att skapa ett nytt gediget mått på självförsörjningen.

– Vi måste också ta fram ett integrationsmått på kommunnivå som tar upp skillnaderna mellan olika grupper av immigranter. Vi måste också dela upp statistiken på kön, kvinnorna är i ett otroligt underläge, sa hon.

”Det måste löna sig bättre att arbeta.”

Viktor Wärnick, riksdagsledamot för Moderaterna, menade att något måste göras åt situationen.

– Vi genomför just nu en omläggning av integrationspolitiken men det handlar också om arbetslinjen där de som vill och kan arbeta också ska göra det. Här finns uppenbara brister. Det måste löna sig bättre att arbeta, sa han.

Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna och regeringens nationella samordnare för arbetet mot utanförskap, klassade boken som en viktig partsinlaga i integrationspolitiska frågor som är väldigt infekterade och svåra att diskutera rakryggat.

– Det här kan öppna upp för att se hur djupa samhällsproblem vi har. Integrationsmisslyckandena har ett 30-årigt bagage, sa hon.

”Måste leda till allvarliga politiska förändringar.”

Lawen Redar, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, menade att boken beskriver en alarmerande situation där 62 procent av de som lever i ekonomisk fattigdom har minst en utrikes född förälder.

– Mitt parti är också ansvarigt för situationen och det här måste leda till allvarliga politiska förändringar, sa hon.