FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Silversuccé för Sverige i Yrkes-VM

Flygteknikern Fredrik Cederlöw tog silver i Yrkes-VM i Lyon. Bild: Gregory PICOUT, WorldSkills Sverige

Fredrik Cederlöw, svensk flygtekniker, plockar med sig en silvermedalj hem från Yrkes-VM i Lyon. ”Fantastiskt”, säger förbundskapten Patrik Svensson.

Ett silver och nio Medallions for Excellence, vilka delas ut till den som når 700 poäng i tävlingen.

− Fantastiskt! Ett stort grattis till Fredrik och till alla som har tagit en medallion! Det har varit ett tufft motstånd, så jag är oerhört stolt över resultatet. Det svenska Yrkeslandslaget har verkligen gett allt, säger förbundskapten Patrik Svensson, som inför tävlingarna lovade medaljer.

62 yrken, 1 400 tävlande varav 25 svenska, hundratusentals besökare, nervösa och engagerade föräldrar, arbetsgivare som stängt ner sitt företag för att ett par dagar kunna följa sin medarbetare på plats, lagledare med många tusen steg på räknaren varje dag, tårar, skratt, värme, glädje, irritation, lättnad och en arena som är över fem kilometer i omkrets. WorldSkills 2024 i Lyon har haft allt det och lite till.

Fredrik Cederlöw och Sverige fick samsas på prispallen med representanterna från Kina och Hong Kong. Bild: Gregory PICOUT, WorldSkills Sverige

− Flera av de svenska tävlande har haft bitvis kämpiga tävlingar, men alla har också visat att de är oerhört begåvade på sina respektive yrken. De har tränat stenhårt i nästan ett år och under den tiden har de vuxit både som yrkespersoner och som människor, säger Patrik Svensson.

− Alla är vinnare på de här tävlingarna, inte bara de som kommer hem med medaljer. Alla tävlande har med sig den här erfarenheten i hela sitt yrkesliv och alla arbetsgivare som anställer dem är garanterade oerhört skickliga medarbetare.

Sveriges silvermedaljör Fredrik Cederlöw tillsammans med de svenska mottagarna av Medallion for Excellence. Bild: WorldSkills Sweden

Förberedelserna för nästa stora tävling, EuroSkills som går av stapeln i Herning i Danmark om ganska exakt ett år, har redan börjat. Alla svenskar som ska tävla där är inte klara än, men Patrik Svensson lovar en sak:

− Fler medaljer. Med den yrkesskicklighet som våra svenska ungdomar besitter vet jag att det blir så.

− Men först ska vi njuta av resultatet i Lyon. Och så hoppas vi att fler väljer att gå yrkesprogram på gymnasiet, för deras yrkesskicklighet kommer att behövas på arbetsmarknaden för lång tid framöver, säger Patrik Svensson.

Nio Medallions for Excellence

Medallion for Excellence tilldelades möbelsnickaren Daniel Löwing från Tidaholm, frisören Maja Svensson från Lindesberg, bilskadeteknikern Alex Johansson från Varberg, hotellreceptionisten Nelly Alm från Åkersberga, plattsättaren Frida Malm från Piteå, industrielektrikern Simon Pettersson från Kristianstad, automationsteknikerna Max Toth från Västra Frölunda och Jacob Lind från Vallda, målaren Wilma Engelbrektsson från Lidköping samt CAD-konstruktören Harley Berglund från Västerås.

Medaljen är en utmärkelse till tävlande som har visat prov på exceptionellt hög kvalitet och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i sin yrkeskategori.