DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Arbetsförmedlingen varslar 228 medarbetare

Arbetsförmedlingen varslar 228 medarbetare, främst inom stabs- och stödfunktioner. Arkivbild Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Arbetsförmedlingen ska spara en halv miljard kronor nästa år och nu varslas 228 medarbetare. Men kärnverksamheten – att förmedla jobb – ska inte påverkas, lovar ledningen.

– Bedömningen är att det inte ska påverka kärnverksamheten i någon större omfattning, säger kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund.

Besparingarna görs huvudsakligen på stabs- och stödfunktioner som till exempel IT, HR och kommunikation. Arbetsförmedlare omfattas inte av varslet.

– Vår bedömning är att det kommer att gå att göra detta utan att det kommer att märkas utåt, fortsätter han.

Bakgrunden till varslet är en nedgång i Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag och under 2025 behöver 500 miljoner kronor sparas.

– När vi har gjort det så bedömer vi att vi ligger i rätt kostym för åren framöver också.

Arbetsförmedlingen betonar att ett varsel inte betyder att alla berörda faktiskt kommer att sägas upp, utan att det ska ses som "en förvarning om att uppsägningar kan bli aktuella".

– Vi är över 10 500 medarbetare. Det går alltid, i alla organisationer, att pressa och försöka hitta effektiviseringar. Men det är klart att 228 medarbetare är ju mycket, så på något sätt kommer det att påverka internt, säger Mikael Hvinlund.