ARBETSKRAFTSINVANDRING

Aman stänger sin restaurang – och kan tvingas stänga två till

”Jag känner mig arg. Ingen vill att vi stänger – men jag är tvungen”, säger Aman Tran. Bild: Adam Ihse/TT

”Ingen vill att vi stänger – men jag är tvungen”, säger Aman Tran som nyligen bommade igen en av sina tre restauranger. Långsamma myndigheter gör att han inte kan hitta kockar med spetskompetens och höjer regeringen lönegolvet vid arbetskraftsinvandring måste han även stänga sina andra restauranger.

Efter många års arbete som kock både i födelselandet Thailand och i Sverige öppnade Aman Tran för 16 år sedan en egen thairestaurang Thaipalatset i Tidaholm.

Idag driver han också en restaurang i Karlsborg och fram tills nyligen även en i Herrljunga. Men sedan några veckor är den nu stängd.

Läget är bra, på Herrljungas huvudgata, och några passerande går fram och rycker i den stängda dörren och läser på en lapp att restaurangen stängde den 3 september på grund av personalbrist.

Nu är restaurangen städad, röjd på färskvaror, ventilationen är avstängd och skåpen står öppna för att luftas ur.

Under de två år som den har funnits har den varit välbesökt. Från början fanns här tre anställda – två kockar och en servitör. Men i mars åkte en av kockarna tillbaka till sitt hemland Kina och den andra kocken behövde flytta över till restaurangen i Tidaholm.

Stor brist på kockar

Bristen på kockar är stor i Sverige och Aman Tran har sökt med ljus och lykta efter en kock. Han insåg tidigt att han var tvungen att själv hoppa in som kock för att kunna fortsätta. Men ett diskbråck sätter nu stopp för det. Han klarar inte längre att stå i ett kök och laga mat flera timmar om dagen.

– Jag orkar inte så jag måste stänga nu. Dessutom har jag ju min bokföring och pappersarbete för de andra restaurangerna att sköta. Servitören har jag tvingats säga upp, säger han.

De som har hört av sig via annonseringen hos Arbetsförmedlingen har liten eller ingen erfarenhet av kockyrket, och Aman Tran har inte tid att lära upp till exempel ett köksbiträde till att bli kock. Och han vill att Thaipalatsets gäster ska veta att de får samma rätter oavsett vilken restaurang de besöker.

– Jag vågar inte anställa någon som inte har arbetat i minst två år som riktig kock. Det är mycket känsla i matlagning och om kocken inte är tillräckligt bra är risken att vårt koncept förstörs – då kan jag förlora verksamheten. Det går inte att vara slarvig när det gäller matlagning.

”Det tar jättelång tid att få svar på sin ansökan – minst två år.”

Att ta hit en kock från Thailand, Vietnam eller Kina är ett alternativ som har varit framgångsrikt när det har gått i lås, berättar Aman Tran. I våras var han i Thailand och via Arbetsförmedlingen där fick han kontakt med en duktig kock som idag jobbar på hotell i Vietnam som gärna vill komma till Sverige och jobba.

Men Migrationsverkets kvarnar mal långsamt när någon från ett land utanför EU ansöker om arbetstillstånd i Sverige.

– Det tar jättelång tid att få svar på sin ansökan – minst två år. Och innan dess vet man ju inte om den godkänns eller inte, säger Aman Tran.

Problematiskt lönegolv

Den tidigare migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) har hävdat att Migrationsverket jobbar snabbare nu, men det är inget som han märker av.

– Nej, det går inte snabbare. Jag lämnade in min ansökan om den här kocken i maj och meddelade att det var akut att få in en kock för att inte behöva stänga. Migrationsverket har bara svarat att de har tagit emot min ansökan och att jag ska räkna med att det kan ta två år innan jag får svar.

”Regeringen verkar inte veta inte hur det fungerar i små företag.”

Hösten 2023 infördes ett lönegolv vid arbetskraftsinvandring på 80 procent av medianlönen, i dagsläget motsvarande 28 480 kronor. Nu har regeringen föreslagit att det ska höjas till 100 procent av svensk medianläget, det vill säga 35 600 kronor. Det är Aman Tran mycket kritisk till.

– Med våra intäkter kan vi inte betala så höga löner. Det går inte att bara höja. Jag skulle behöva lägga ner hela verksamheten om lönenivån blev så hög. Ingen i branschen klarar det. Regeringen verkar inte veta inte hur det fungerar i små företag, säger han.

Kollektivavtal räcker inte

För honom är det viktigt att ha ett kollektivavtal som bestämmer löner som följer utvecklingen och som gör det möjligt att ansöka om arbetstillstånd för utomeuropeiska anställda. Aman Tran förstår inte varför han måste höja lönerna över kollektivavtalets nivå.

Nu är restaurangen i Herrljunga städad, röjd på färskvaror, ventilationen är avstängd och skåpen står öppna för att luftas ur. Bild: Adam Ihse/TT

– Vi samarbetar alltid med facket och med Fora. En kock som kommer hit från Thailand får exakt samma lön som en anställd i Sverige, 27 700 kronor. Vi följer kollektivavtalet och vi betalar skatt, pension, försäkringar och allt – och ändå räcker det inte.

Hur känns det att behöva stänga restaurangen?

– Jag känner mig arg. Ingen vill att vi stänger – men jag är tvungen. Det är synd för jag har satsat mycket på detta så jag vill inte att verksamheten står still. Vi har många gäster och det är inga problem att hitta serveringspersonal. Men utan en riktig kock fungerar det inte, säger han sorgset.

Vad skulle du vilja säga till politiken?

– Vill de att småföretagen ska fungera måste de släppa in personer från länder även utanför EU. Till asiatiska restauranger går det inte att hitta kockar i Sverige. Det behövs en diskussion om hur Migrationsverket jobbar. De måste bli snabbare och inse hur mycket den långa påverkar små företag.

Förutsättningen för att kunna öppna Thaipalatset i Herrljunga igen är att han hittar en duktig kock. Tar det för lång tid innan beskedet om den thailändske kocken kommer från Migrationsverket måste Aman Tran sälja eller lägga ner verksamheten, konstaterar han.

– Jag försöker hålla i några månader till och hoppas på besked, eller att jag hittar någon annan bra kock. För jag vill gärna öppna igen.