DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Blev chef vid 18 – nu satsar hon på att bli bäst i Europa

På Yrkes-VM i Lyon i Frankrike blev Nelly Alm sexa och fick en Medallion for Excellence. Bild: WorldSkills Sverige

Hon hade inte tagit studenten innan hon fick frågan om hon ville bli supervisor i receptionen på ett hotell. Två år senare är Nelly Alm säker på att hon gjorde rätt när hon valde ett yrkesgymnasium. ”Möjligheterna är oändliga”, säger hon, som nästa år vill vinna guld i Yrkes-EM.

Nelly Alm var skoltrött och kände inte för att plugga natur eller ekonomi, som de flesta av hennes klasskompisar på högstadiet skulle göra.

– Så jag började googla och hittade hotell och turism. Och det verkade så kul!

Hon fastnade för Realgymnasiet i Stockholm, som har ett nära samarbete med Strawberry-koncernen, vilket gör att det är lätt att få praktikplats. Och inte nog med det – alla som går ut programmet är garanterade jobb i sex månader på något av Strawberrys hotell.

– Så fort jag fick reda på att det fanns, så fanns det inget annat för mig. Det skulle jag söka, säger Nelly Alm.

Det har hon aldrig ångrat.

”Yrkesprogrammen är ju fantastiska! Alla som jag gick i gymnasiet tillsammans med har nu jobb.”

Tack vare studierna praktiserade hon på två olika hotell – och hade jobb innan hon tog studenten.

– Men jag hann inte börja på det jobbet innan jag fick jobbet som supervisor, säger hon.

Att vara supervisor i en reception innebär ungefär att vara chef, men utan personalansvar. Nelly Alm och en kollega är båda supervisors och lägger schema, deltar i rekryteringar, ansvarar för driften, och gör det mesta som en chef gör, utom att genomföra medarbetarsamtal.

– Vi ser till att alla vet vad de ska göra och har det bra.

Viftade bort förslaget

Nelly Alm berättar att hennes chef hade föreslagit att hon skulle söka tjänsten. Hon, som då inte ens hade fyllt 18 år, eftersom hon hade börjat i skolan ett år tidigare än de flesta, viftade bort förslaget. Skulle hon bli chef över dem som hade handlett henne under praktiken? Nej, det kändes orimligt.

– Men en dag ringde chefen och sa att tjänsten var min, trots att jag inte hade sökt. Det visade sig att mina kollegor hade föreslagit att jag skulle vara den som fick jobbet och de har varit så stöttande och bara hejat på mig. Det är fantastiskt, säger hon.

Hon började på Hotel C i Stockholm, men några månader senare valde hon att byta till ett annat hotell i Strawberry-koncernen, Nordic Light. Och där är hon kvar.

Vad är det som är så bra med att jobba på hotell?

– Alla är glada. Det händer mycket och det är ofta hög puls. Det är verkligen inte för alla, men för mig passar det.

Vad har förvånat dig mest med hotelljobbet?

– Det är mycket mer komplext än att bara checka in och checka ut folk. Det händer mycket bakom kulisserna. Som till exempel när hotellet är överbokat. Då måste man laborera och det är så klart ett stressmoment.

För knappt ett år sedan fick Nelly Alm ett överraskande telefonsamtal. Det var hennes tidigare lärare på Realgymnasiet, Kajsa Englund, som undrade om hon vill ställa upp och tävla i Yrkes-VM (WorldSkills). Kajsa Englund skulle själv vara expert i tävlingarna.

– Hon sa ”Ska vi åka till Frankrike så du kan vinna?”, säger Nelly Alm.

– Jag svarade ”Absolut. Men berätta lite mer så jag vet vad jag ger mig in på”.

Nelly Alm (t.v.) blev överraskad när hennes tidigare lärare Kajsa Englund ringde och frågade om hon ville tävla i Yrkes-VM. Bild: Viktor Fremling

Efter ett ansökningsförfarande och uttagningar i samband med Årets Kock-tävlingarna stod det så klart att det var Nelly Alm som skulle representera Sverige i Yrkes-VM.

Det senaste året har varit intensivt. Nelly Alm har tränat och blivit coachad av Kajsa Englund. Tack vare två stipendier kunde hon åka till Seattle för att lära sig den stad som alla övningar under Yrkes-VM utspelade sig i.

– Det hade jag nytta av, för det blev enklare att ge turistinformation under rollspelen. Jag kunde säga ”Det där är min personliga favorit”, säger hon.

Yrkes-VM bara början

Resultatet på Yrkes-VM blev bra. Nelly Alm kom på en sjätteplats och fick en så kallad Medallion for Excellense. Medaljen är en utmärkelse till tävlande som har visat prov på exceptionellt hög kvalitet och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i sin yrkeskategori.

Men Yrkes-VM var bara början. Nästa år går Yrkes-EM (EuroSkills) av stapeln i danska Herning. Nu satsar hon på att representera Sverige där och ta revansch. Målet är att bli bäst i Europa och kamma hem en guldmedalj.

– Jag vill göra mitt land stolt.

Vad skulle du vilja säga till dem som ska söka gymnasium nästa år?

– Gör det du själv vill göra. Yrkesprogrammen är ju fantastiska! Alla som jag gick i gymnasiet tillsammans med har nu jobb, men de som valde natur eller ekonomi pluggar och bor hemma fortfarande, säger Nelly Alm.

– Möjligheterna med yrkesgymnasium är oändliga!

En av dem som åkte ner till Yrkes-VM och hejade på Nelly Alm var hennes chef Sara Ståhl. Hon är hotellchef, hotel manager, på Nordic Light Hotel.

Varför prioriterade du att åka dit?

– Dels var det jätteviktigt att supporta Nelly och visa henne att hela hotellet står bakom henne. Men jag vill också lyfta tävlingen. Det är stort – jättestort, säger hon till TN.

Sara Ståhl konstaterar att många inte ser yrkena inom hotell och service som yrken där det går att göra karriär. Yrkes-VM är ett bra sätt att visa att den inställningen är helt fel, menar hon.

– Du kan bli riktigt duktig tidigt, som Nelly, och göra karriär.

Vad var det som gjorde att Nelly Alm stack ut så att hon blev supervisor redan vid 18 års ålder?

– Hon är extremt ansvarstagande och engagerad, som man behöver vara i möteshotellbranschen. Hon vågade visa nyfikenhet och ville lära sig. Hon ville ha det här som yrke. Och det märks när någon trivs på jobbet, säger Sara Ståhl.

Bild: Stina Bengtsson

Men att bara åka ner och heja på är inte det enda sättet som arbetsgivaren har stöttat Nelly Alm i tävlandet. När hon började prata om att träna till den svenska uttagningen till Yrkes-VM la hon och Sara Ståhl upp en plan.

– Vi bestämde att all tid som hon lägger på det här och som måste göras, den ska hon få betalt för. Det innebar att när hon åkte på lagträffar eller hade heldagar med sin coach Kajsa, så fick hon betalt för det.

Yrkesskolorna extremt viktiga

Som många andra hotell tappade Nordic Light Hotel mycket personal under pandemin. I besöksnäringen var det många kompetenta medarbetare som valde att byta bransch och som aldrig kom tillbaka. Det är ett problem som många hotell och restauranger fortfarande jobbar på att hämta sig ifrån, inte minst Nordic Light Hotel. Men att kompetensbristen är stor innebär inte att Sara Ståhl anställer vem som helst.

– Jag vill inte ha någon som vill jobba, utan jag vill ha någon som vill jobba här. Jag vill ha ett engagemang i all min personal. Jag tror verkligen att trivs man på jobbet, vill man göra bra ifrån sig, ja, då gör man det.

Hur viktiga är yrkesskolorna för er kompetensförsörjning?

– Extremt viktiga! Just att se unga engagerade medarbetare tidigt och hitta ungdomar som valt att jobba i besöksnäringen – det är superviktigt, säger Sara Ståhl.

Om WorldSkills/Yrkes-VM

  • Tävlingarna hölls i år Lyon i Frankrike 10–15 september.
  • 1 400 tävlande från nästan 70 länder och regioner tävlade i 62 yrkeskategorier, varav 59 officiella yrken och tre uppvisningsyrken.
  • Tävlingarna hölls för 47:e gången och har arrangerats sedan 1950.
  • Fredrik Cederlöw, flygtekniker från Sverige tog silver, och nio av hans svenska lagkamrater tilldelades så kallde Medallions for Excellence.
  • Sverige har tidigare tagit 40 medaljer i tävlingarna. Det har funnits svenska medaljörer i varje tävling sedan 1997.
  • Yrkes-VM är en av världens största tävlingar. År 2019 var Yrkes-VM den största tävlingen som genomfördes i hela världen.

Nio Medallions for Excellence

Medallion for Excellence tilldelades möbelsnickaren under Yrkes-VM i Lyon möbelsnickaren Daniel Löwing från Tidaholm, frisören Maja Svensson från Lindesberg, bilskadeteknikern Alex Johansson från Varberg, hotellreceptionisten Nelly Alm från Åkersberga, plattsättaren Frida Malm från Piteå, industrielektrikern Simon Pettersson från Kristianstad, automationsteknikerna Max Toth från Västra Frölunda och Jacob Lind från Vallda, målaren Wilma Engelbrektsson från Lidköping samt CAD-konstruktören Harley Berglund från Västerås.

Medaljen är en utmärkelse till tävlande som har visat prov på exceptionellt hög kvalitet och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i sin yrkeskategori.