DET NYA ARBETSLIVET

Global rapport: Svenska företag sämre på flexibilitet för anställda

Genrebild. Bild: Isabell Höjman/TT

En ny rapport visar att sju av tio företag globalt har tappat anställda till organisationer med bättre flexibilitet. Svenska företag är dessutom sämre än europeiska konkurrenter på att erbjuda flexibla arbetsvillkor.

I rapporten Global Workforce Report, som görs av HR-företaget Remote, har fler än 4 000 företagsledare världen över, 250 i Sverige, fått svara på frågor rörande deras rekryteringsprocesser, ekonomiska läge, förmåner, arbetsmodeller och andra utmaningar inom HR-processen.

Rapporten visar en global trend där flexibla arbetsgivare vinner kompetensracet: sju av tio företag har tappat anställda till organisationer med bättre flexibilitet, och i Sverige hävdar fler än nio av tio beslutsfattare att de ser ett ökat krav på flexibla arbetsvillkor från sina anställda.

Sverige ligger trots det efter sina europeiska grannar med att erbjuda dessa alternativ till sina anställda, enligt rapporten. 56 procent av de svenska svarande erbjuder flexibel arbetstid och 46 procent erbjuder distansarbete. I Tyskland erbjuder hela 77 procent av de tillfrågade flexibel arbetstid, och 60 procent av de franska arbetsgivarna erbjuder möjlighet till distansarbete.

Remote: 2024 Global Workforce Report: why global teams are surging