KOMPETENSKRISEN

2 500 arbetslösa men bara fyra klarade jobbet – ”Falsk marknadsföring”

Bild: Ulf Palm / TT

Företagaren Fredrik Gundhe tackade ja när Borlänge kommun bad honom att hoppa på ännu ett projekt för arbetslösa. Men av 2 500 arbetslösa i kommunen var det bara till slut fyra personer som var lämpliga för anställning. ”Jag är så klart jättebesviken”, säger Fredrik Gundhe.

– Det var arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun som kontaktade mig, säger företagaren Fredrik Gundhe, som driver Dala kvalitetsskog.

Det han pratar om är ett slags utbildningspraktik för skogsplanterare, som han till slut valde att hoppa på. Tanken var att genom utbildningen hitta medarbetare, som sedan skulle kunna anställas på ackord för att plantera skog för en av företagets största kunder. Men Fredrik Gundhe var tveksam, baserat på lång erfarenhet.

I Borlänge finns det, enligt Arbetsförmedlingen, närmare 2 500 arbetslösa personer. Trots det är det i det närmaste omöjligt för Fredrik Gundhe att i den kommunen hitta medarbetare som kan utföra företagets huvudsyssla, nämligen att plantera skog. Därför har han under många år valt att anställda medarbetare från Thailand. Och eftersom skogsarbetarna från Thailand har bedömts som samhällsviktiga fick de komma in i Sverige i år, trots pandemin, så Fredrik Gundhe hade sin bemanning klar när han blev kontaktad av Arbetsförmedlingen.

– Jag var väldigt skeptisk från början, men jag tänkte väl okej då, vi får göra ett försök till, säger Fredrik Gundhe.

Snedvriden debatt

Han menar att det finns en debatt i samhället som ifrågasätter varför de normalt tar in arbetare från andra länder när det är så hög arbetslöshet i Sverige. Men han tycker att det är en snedvriden debatt.

– Då tror ju folk att det står människor på kö för de här jobben i Sverige, men att vi väljer bort dem på grund av att vi betalar thailändarna 50 spänn i timmen och så får de bo i någon jordkällare. Men det är så fel som det bara kan bli, säger han.

Fredrik Gundhe startade Dala kvalitetsskog när han gick ut gymnasiet i slutet av 90-talet. Alla erfarenheter av att misslyckas med att hitta medarbetare i Sverige har gjort att han sedan ungefär tolv år tillbaka har valt att anställa från en speciell kommun i Thailand. Där är bönderna risodlare och har, tack vare det, lätt att ta sig an svensk skogsplantering, då jobben är snarlika, menar Fredrik Gundhe.

– Det är det som är poängen. De har precis den utbildning som vi letar efter. De har jobbat på risfälten sedan tidiga tonåren och den kompetensen finns inte i Sverige, säger han.

Avtalsenlig lön

Varje säsong anställer Dala kvalitetsskog runt 80 säsongsarbetare. De har en avtalsenlig grundlön och får därutöver ackordslön baserat på hur många plantor de sätter per dag. Enligt Fredrik Gundhe har de thailändska medarbetarna en lön på i snitt 30 000–35 000 kronor i månaden när de arbetar för hans företag. Företaget har också köpt in bostäder runtom i Mellansverige för att arbetarna ska ha någonstans att bo när de är i Sverige.

För att få ta in arbetskraftsinvandrare från Thailand måste företag först annonsera på Platsbanken i tio dagar. Det har även Dala kvalitetsskog gjort. Men de seriösa ansökningarna har varit få, berättar Fredrik Gundhe. Under ett antal år har han också tagit in ungdomar, som har sommarjobbat.

– Men i år blev kom det inga ungdomar, på grund av bristande intresse, säger han.

Men så blev då Fredrik Gundhe kontaktad av Arbetsförmedlingen i Borlänge som enligt honom menade att de kunde tillhandahålla motiverad och utbildad personal.

– När de säger så, så måste man ju försöka tro på det, säger han.

”Väljer dem som är sämst lämpade”

Av de 2 500 personer som alltså är arbetslösa i Borlänge, var det 16 personer som började på utbildningen, men efter hand droppade fler och fler av, så mot slutet var det bara sju kvar. Av dem har nu Fredrik Gundhe anställt fyra för planteringssäsongen, som varar till och med juni.

– Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun tror att vem som helst kan ta de här jobben. Men sedan väljer de dem som är sämst lämpade för jobben och menar att de ska klara av ett av de tuffaste jobben som finns i Sverige, säger han.

”Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun tror att vem som helst kan ta de här jobben. Men sedan väljer de dem som är sämst lämpade för jobben och menar att de ska klara av ett av de tuffaste jobben som finns i Sverige”, säger Fredrik Gundhe. Bild: Ulf Palm/TT

Han förklarar att det är betydligt mer komplext att vara skogsplanterare än vad många tror. Inte nog med att den anställde behöver ha bra fysik. Utöver det krävs andra egenskaper också. Till exempel är det viktigt att kunna samarbeta i en grupp.

– Jag har ingen nytta av någon som kan plantera, men som struntar i resten av gruppen, utan det är som ett fotbollslag som måste fungera hela tiden, säger Fredrik Gundhe.

Han berättar att plantorna som ska planteras är färskvaror. Om de inte kommer i jorden inom en viss tid, så dör de. Och då förlorar företaget pengar.

– Jag var väldigt övertydlig om det här i kontakten med Arbetsförmedlingen och kommunen, men det verkar inte ha tagit skruv, säger han och berättar bland annat om en deltagare som helt enkelt hade förklarat, på plats i skogen, att han inte ville göra jobbet och därför valde att stå helt still.

Tydliga krav

Tidningen Näringslivet har tagit del av mejlkonversation mellan Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun och Fredrik Gundhe. Fredrik Gundhe har i början av kontakten med myndigheten meddelat vad som krävs för att plantor ska vara i jorden i tid. Trots det menar sedan arbetsmarknadsenheten att den inte kan avgöra hur mycket plantor som beräknas gå åt. Och i en kommentar till TN skriver Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten att ”AF och AME informerade om rekryteringsutbildningen inom plantering och röjning och Dala Kvalitetsskog upplyste vilka kriterier som krävdes för att klara av planeringsarbetet” när det stod klart att utbildningen, det så kallade jobbspåret, skulle bli av.

Myndigheterna menar att har varit tydliga med att det är under utbildningstiden som deltagare kan utveckla både intresse och kompetens för yrket och att arbetsgivaren, i det här fallet Dala kvalitetsskog, därefter kan välja vilka som ska anställas.

I mejlkonversationen mellan Fredrik Gundhe och arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun konstaterar enheten också att den inte kan tvinga folk att gå utbildningen samt att fyra personer hoppade av direkt. Men i ett svar skriver de också ”MEN om 4 av 16 är lovande efter första veckan så är det ju ett bättre resultat än förra sommaren” och lägger till en glad smiley.

Vad tycker du om vad de gav dig för förväntningar från början och hur det sedan har fungerat i kontakten med kommunen och Arbetsförmedlingen?

– Jag menar att det här falsk marknadsföring. Jag är så klart jättebesviken, säger Fredrik Gundhe.

Det beklagar myndigheterna, som menar att processen har varit öppen. De skriver i sin kommentar att ”Det är naturligtvis tråkigt och beklagligt att Fredrik är besviken. Det här visar hur svårt det kan vara att matcha tillgänglig arbetskraft mot de lediga arbeten som finns”.