ARBETSKRAFTSINVANDRING

Efter TN:s rapportering – Migrationsverket backar: Höjd lön inte skäl för avslag

Hanna Geurtsen Bild: Björn Bjarnesjö

Löneökningar ska inte vara skäl för avslag på ansökan om arbetstillstånd. Det meddelar Migrationsverket i en intervju med Dagens Nyheter. Beskedet kommer efter TN:s rapportering om städerskan Kateryna Hodun.

Nyligen berättade TN om städerskan Kateryna Hodun, som hade fått avslag på sin ansökan om förlängt arbetstillstånd. Migrationsverket menade att den löneökning som Kateryna Hodun hade fått inte är ”förenligt med lönenormen på den svenska arbetsmarknaden för 2024”.

Migrationsverket fick också bakläxa från Migrationsdomstolen, som konstaterade att: ”Även om Kateryna Hoduns löneökning har överstigit den genomsnittliga löneökningstakten på svensk arbetsmarknad anser migrationsdomstolen inte att ökningen är så hög att den ensam är tillräcklig för att avslå hennes ansökan om arbetstillstånd. Migrationsdomstolen noterar också att löneökningen har skett när Kateryna Hodun har gått från en deltids- till en heltidsanställning.”

Flera medier har efter TN rapporterat om Kateryna Hodun. Samtidigt har Migrationsverket vidhållit sin inställning.

– Bedömer vi att arbetsgivaren enbart har höjt lönen för att ge ett arbetstillstånd kan vi neka ett arbetstillstånd, sade Henrik Lindholm, presskommunikatör på Migrationsverket, till DN i förra veckan.

Men nu backar Migrationsverket.

– Att en lön höjs drastiskt till en nivå som ligger över det kollektivavtalsenliga är inte i sig ett skäl för avslag, säger myndighetens talesperson i arbetstillståndsprocessen Hanna Geurtsen i en intervju med Dagens Nyheter.

Löneökningar kan dock vara en indikation på att avsikten med ansökan är något annat än att arbeta.

– Det är inte svart eller vitt. Vi utreder ärenden djupare baserat på denna typ av indikationer och gör bedömningar på helhetsbilden, säger hon.

På Almega välkomnas Migrationsverkets besked av Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert.

– Det är intressant. Och det är givetvis glädjande att Migrationsverket har tagit sitt förnuft till fånga, säger han till TN.

– Det är också glädjande att Kateryna får stanna.

Samtidigt är Hannes Sjöberg besviken på att det är många som verkar ha blivit nekade arbetstillstånd på samma grund som Kateryna Hodun blev.

– Jag hoppas verkligen att Migrationsverket nu agerar så som de säger och inte nekar på grund av löneförhöjningar, utan att det ska krävas mer för att neka än så, säger han.

TN använde ursprungligen det påhittade namnet Krystyna. Krystyna heter alltså i själva verket Kateryna Hodun.