DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Fler arbetslösa – osäkert när det vänder
Arbetslösheten i Sverige har stigit i över ett år och fortsätter uppåt, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen.
– Det är inga stora ökningar vi ser framför oss, men det går ändå åt fel håll, säger Eva Samakovlis, analyschef på Arbetsförmedlingen.
I slutet av oktober var nära 362 000 personer inskrivna som arbetslösa hos myndigheten – drygt 27 000 fler jämfört med samma period i fjol.
Det ger en arbetslöshet på 6,9 procent i oktober, vilket kan jämföras med 6,8 procent arbetslösa i slutet september och 6,4 procent i oktober förra året.
– Arbetslösheten fortsätter att öka. Det var också vår bedömning när vi gjorde vår prognos i juni, säger Eva Samakovlis på Arbetsförmedlingen.
"Är knäckfrågan"
Ökningen av antalet arbetslösa syns i flera grupper; bland äldre och yngre, kvinnor och män och även bland inrikes och utrikes födda.
– Tittar man tillbaka ett år så är det en bred ökning av arbetslösheten.
När kan man tänka sig att det vänder?
– Det är knäckfrågan. Vi ser att konjunkturen är fortsatt dämpad, säger Eva Samakovlis.
Enligt henne finns det dock flera saker som pekar på att konjunkturen är på väg att stärkas på sikt:
– Riksbanken har sänkt räntan vid flera tillfällen och kommer sannolikt fortsätta göra det och vi ser att inflationen kommer ner. Så någon gång i början på nästa år tror vi att ekonomin stärks och i takt med att ekonomin stärks så kommer arbetslösheten börja minska igen. Men det sker med en viss eftersläpning.
Ingen tydlig trend
När det gäller antalet varsel har de under året legat på höga nivåer. I oktober varslades drygt 5 600 personer om uppsägning, vilket kan jämföras runt 6 700 varsel för ett år sedan.
Här syns än så länge inte någon tydlig trend, menar Eva Samakovlis. Siffrorna pendlar en hel del månad för månad.
– Tittar man som genomsnitt i år ligger det på ungefär 6 000 varsel per månad. Och tittar man tillbaka historiskt har månadsgenomsnittet legat på 5 000 och det är över en lång period, säger hon.
Malin Johanson/TT