FÖRETAGEN I VÄLFÄRDEN
Stockholm portar deltidare i äldreomsorgen – då måste hon säga upp sig
När Stockholms stad kräver att fler ska jobba heltid ställer det till det i äldreomsorgen som redan har svårt att hitta medarbetare. "Det skulle inte funka för mig", säger Rahel Girmay som jobbar deltid samtidigt som hon studerar.
Stockholms stad har beslutat att 80 procent av all hemtjänst från och med årsskiftet ska utföras av personal som är tillsvidareanställd på heltid. Nästa år är målet 90 procent. Kravet gäller även företag som är underleverantörer.
Kommunens motivering är att personal inom äldreomsorgen i högre utsträckning ska erbjudas heltidsanställning.
– Kravet som Stockholms stad ställer är väldigt skarpt. Det slår sönder en modell för att fördela arbetstiden mellan medarbetarna som har varit mycket framgångsrik för hemtjänsten. Redan idag är kompetensförsörjningen en utmaning – nu är risken stor att det blir ännu tuffare, säger Anna Bergendal, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
”Det skulle inte funka för mig – då måste jag säga upp mig.”
En av de som jobbar deltid är Rahel Girmay. Hon studerar historia och filosofi på heltid på universitetet och förra året fick hon ett sommarjobb hos Eveo. När höstterminen startade började hon arbeta varannan helg och strödagar när det passar ihop med studierna.
– Det gör jag för att tjäna extra pengar att dryga ut studiemedlen med. Runt 30–40 timmar i månaden brukar det bli, säger hon.
”Märkligt krav”
När hon fick höra av sin närmaste chef att Stockholm stad nu vill att 80 procent inom äldreomsorgen, 90 procent från och med nästa år, ska arbeta heltid tyckte hon att det lät ”konstigt”.
– Det skulle inte funka för mig – då måste jag säga upp mig. Jag kan inte vara på två ställen samtidigt. Jag förstår tanken med tryggare anställningsformer men de anställda måste ju få välja själva eller komma överens med arbetsgivaren mycket de vill arbeta, säger hon.
Långt ifrån alla vill vara fast anställda och jobba heltid, påpekar Rahel Girmay.
– Anledningarna till att välja att jobba deltid kan vara många. Alla kan ju inte jobba heltid så det är märkligt att kräva att alla ska göra det.
”Hur ska vi kunna göra så att de anställda trivs mer, eller utveckla verksamheten och tjänsten i en positiv riktning, när vi sönderregleras?”
I hemtjänsten utförs arbete under hela dygnet. Merparten sker på dagtid där det är lätt att sätta in personer som jobbar heltid måndag till fredag. På kvällar och helger utförs arbetet av personer som jobbar deltid och det är svårt för dem att få ihop tillräckligt med tid för en heltid. Det säger Kayhan Utkutug, vd på hemtjänstföretaget Eveo.
– Ska alla jobba lika mycket måste vi sprida ut skiften på fler. Så att du ena veckan kanske jobbar dagtid, nästa vecka kvällar och dessutom helger med jämna mellanrum. Det är fruktansvärt oattraktivt för de som ska jobba. Hemtjänsten behöver jättemycket folk men det är för få som söker sig hit.
”Kontraproduktivt”
Den som vill jobba heltid ska naturligtvis kunna göra det om det finns arbete till det, konstaterar han. De som kommer nya in på arbetsmarknaden kanske vill jobba mycket för att tjäna så mycket som möjligt. Samtidigt har småbarnsföräldrar förmodligen andra prioriteringar och vill jobba på ett annat sätt, liksom de som är i slutet av sitt yrkesliv, resonerar Kayhan Utkutug.
– Man vill olika saker vid olika tidpunkter i livet och det är arbetsgivaren bäst på att känna in. Men de här reglerna gör det omöjligt för oss att göra yrket och arbetsplatsen attraktiva. Hur ska vi kunna göra så att de anställda trivs mer, eller utveckla verksamheten och tjänsten i en positiv riktning, när vi sönderregleras? Det blir kontraproduktivt.
”Nu blir det omöjligt för många att få vardagen att gå ihop.”
För hemtjänsten har den flexibiliteten i arbetstid varit ett sätt att attrahera personal i förhållande till andra typer av vård- och omsorgsverksamheter där visserligen löneläget är högre, men där arbetet ofta måste varvas på dagar, kvällar, nätter och helger, enligt Anna Bergendal.
– Att medarbetare kan välja sina arbetstider har varit en unik konkurrensfördel – för att få ihop livspusslet. Föräldrar som hämtar barn på dagis eller skola och vill vara med dem på kvällar och helger. De som studerar eller har ett annat jobb parallellt och bara kan jobba deltid kväll och helg. Nu blir det omöjligt för många att få vardagen att gå ihop.
”Hemtjänstföretagen ser risker för en försämrad situation och arbetsmiljö för personalen.”
Om schemat inom hemtjänsten som pågår över en stor del av dygnet ska fungera med en personalstyrka där minst 80 procent är tillsvidareanställda på heltid måste alla arbetspass, på dagtid, kvällstid och helger, fördelas på fler medarbetare, förklarar Anna Bergendal.
Det innebär att de som jobbar dagtid till viss del även behöver jobba helger och kvällar, och de som jobbar deltid måste gå upp i tid och även jobba dagtid.
– Många tycker att det är påfrestande att jobba på så olika tider. Hemtjänstföretagen ser risker för en försämrad situation och arbetsmiljö för personalen. De är oroliga för att medarbetare ska lämna och börja jobba i en annan kommun eller i en annan del av vårdsektorn, säger Anna Bergendal.
Ökade kostnader
De som driver hemtjänstföretag oroar sig också för hur det påverkar kontinuiteten för de äldre, något som är ett nyckelbegrepp inom hemtjänsten.
– Som äldre vill du helst inte att det är så många olika personer som kommer hem till dig. Du vill att det ska vara personer som du känner igen och som är återkommande.
Det leder även till ökade kostnader. Hemtjänst är en komplex verksamhet att planera och hur det än görs betyder kravet på heltid att det måste finnas en viss överkapacitet för att få ihop schemaläggningen, menar Anna Bergendal.
De ökade kostnaderna finns det inte täckning för i ersättningen från Stockholms stad, och det finns inga tecken på någon kommande höjning.
– Tvärtom har ersättningen för i år inte följt kostnadsutvecklingen inom hemtjänsten det senaste året. Det innebär att resurserna till omsorgen minskar, säger Anna Bergendal.
Krav som stressar
När Vårdföretagen tillsammans med Demoskop gjorde en undersökning för att få svar på hur medarbetarna inom hemtjänsten ser på sina arbetstider visade det sig att merparten, 80 procent, är nöjda med sin nuvarande arbetstid. Av de deltidsanställda är sju av tio nöjda med sin arbetstid.
Fler resultat:
- Sju av tio anställda är tydligt negativa till att behöva arbeta oregelbundet både dagtid, kvällar och helger när tillsvidareanställning på heltid blir ett krav.
- Två av tre medarbetare uppger att de tydligaste effekterna av heltidskravet är ökad stress och en negativ påverkan på balansen mellan arbetsliv och privatliv.
- Drygt sju av tio enhetschefer anger att de inte kommer att klara personalförsörjningen när de nya kraven träder i kraft.
Anna Bergendal är övertygad om att beslutet har fattats mycket utifrån ideologiska aspekter.
– Man får utgå ifrån att ambitionen är att förbättra för personalen, men det är verkligen olyckligt att kommunens politiker genomför de här förändringarna utan konsekvensanalys, utan dialog med utförarna, och utan att ta reda på hur det förhåller sig och vad medarbetarna vill.
Politiker: ”Inte fler som stängs ute”
Robert Mjörnberg (V), ordförande i äldrenämnden i Stockholm, skriver i ett mejl till TN att han inte ser några risker med att kräva att 90 procent av personalen arbetar heltid. Han står fast vid att deltidsarbete är negativt både för medarbetarna och de äldre.
Vad är skälet till att ni vill att i stort sett alla i äldreomsorgen ska jobba heltid, vare sig de vill eller inte?
– Den här förändringen handlar inte om att tvinga varje enskild medarbetare att arbeta heltid utan om att arbetsgivarna inte ska kunna sätta timanställningar och ofrivillig deltid i system. Det är alldeles för mycket deltidsanställningar inom äldreomsorgen vilket påverkar de äldre och personalen på ett negativt sätt.
TN har pratat med medarbetare i Stockholms stad som är nöjda med att jobba deltid. En av dem pluggar samtidigt och är nu orolig för att inte kunna jobba alls på grund av heltidskravet. Vad är din kommentar till det?
– Det kommer alltid finnas medarbetare inom äldreomsorgen som pluggar vid sidan av och det kommer fortsätta vara så, men antalet som arbetar heltid ska öka. Det är viktigt för de äldre som får se ett bekant ansikte till vardags och såklart för personalen som får bättre arbetsvillkor.
Om hon inte längre kan jobba förlorar en av era underleverantörer en viktig medarbetare. Vad tänker du om det? Ska alla de som jobbar deltid för att de vill tvingas jobba heltid eller inte alls?
– Den ofrivilliga deltiden ska minska men det betyder inte att alla kommer att arbeta heltid. Sedan är en av lärdomarna från coronapandemin att det finns stora risker för de äldre med att ha en stor andel timanställningar inom äldreomsorgen eftersom det riskerar att öka smittspridningen. Vi vill därför ha bättre kontinuitet. Det gynnar både personalen och de äldre.
Äldreomsorgen är en språngbräda för många som är långt ifrån arbetsmarknaden. Stänger inte ert beslut ute människor snarare än tvärtom?
– Att personalen får större möjlighet till heltid och en lön de kan leva på och i förlängningen en rimlig pension kommer inte leda till att fler stängs ute från arbetsmarknaden.
Det är stor brist på medarbetare i många branscher, inte minst inom äldreomsorgen. SKR larmar om att kompetensbristen i välfärden kan bli än värre framöver och att äldreomsorgen drabbas hårdast. Vad tänker du om risken att inte hitta tillräckligt med kompetens till jobben?
– För att på sikt få fler att vilja arbeta inom äldreomsorgen måste vi förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön. Att inom äldreomsorgen ha många deltidsanställningar gynnar inte det målet, utan tvärtom.