ARBETSKRAFTSINVANDRING

Staten ska bestämma över företagens rekryteringar – ”Oroväckande”

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L), migrationsminister Johan Forssell (M) och Amelie Berg, Svenskt Näringsliv. Bild: Fredrik Sandberg/TT, Stefan Tell

Regeringen tar nästa steg för att höja lönegolvet vid arbetskraftsinvandring. Med en lista som Migrationsverket ska skapa införs vad arbetsgivarna liknar vid en arbetsmarknadsprövning. ”Det är orimligt att staten har inflytande över företagens rekryteringar”, säger Amelie Berg på Svenskt Näringsliv.

Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att ta fram förslag på yrken som kan undantas från lönegolvet vid arbetskraftsinvandring.

– Det är oroväckande. Jag kan bara tolka det som att regeringen nu tar nästa steg för att höja lönegolvet, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.

Hon menar att undantagen är att likna med de myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningar som togs bort för mer än 15 år sedan för att de helt enkelt var ineffektiva.

– Det är orimligt att staten har inflytande över företagens rekryteringar, säger hon.

Ministern nöjd

Migrationsminister Johan Forssell (M), som i en intervju med TN nyligen avfärdade företagens nödrop gällande arbetskraftsinvandring, är dock nöjd med beslutet.

– En prioritet för regeringen är att lägga om arbetskraftsinvandringen med fokus på högkvalificerad arbetskraft och internationell spetskompetens. Samtidigt är det viktigt att våra företag kan hitta den expertis som de behöver, inte minst för att öka Sveriges konkurrenskraft, säger han i en kommentar och hävdar att det med en lista av undantag går att få en överblick över behoven på arbetsmarknaden.

”Problemet är att en arbetsmarknadsprövning aldrig kan tillgodose det behov av variation som finns i näringslivets olika branscher och företag.”

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L), som tidigare har öppnat för att inte bara stoppa höjningen av lönegolvet, utan även sänka det befintliga, fyller i:

– Vi måste ha en ordning för arbetskraftsinvandringen så att den kan bidra till att tillgodose kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden. Möjligheter till undantag för yrken där det råder brist är därför av stor vikt, säger han

Amelie Berg beklagar att Mats Persson nu sänder andra signaler än för bara någon månad sedan.

– Vi hade hoppats att hans öppning tidigare var ett tecken på att regeringen hade börjat lyssna på alla de företag som är beroende av arbetskraftsinvandringen, säger hon.

Varnar för minskad konkurrenskraft

Hon tycker att regeringen är helt fel ute.

– Det är viktigt att företagen hittar rätt medarbetare. Men problemet är att en arbetsmarknadsprövning aldrig kan tillgodose det behov av variation som finns i näringslivets olika branscher och företag.

– Kompetensbehoven i företagen och hela näringslivet är föränderliga, säger hon.

Hon förklarar att en lista som görs ena dagen är inaktuell redan nästa dag. Det beror på att marknaden både i Sverige och världen ständigt är i förändring och därmed företagens behov av kompetens.

– Arbetskraft som regeringen vill locka till Sverige riskerar därför att stängas ute, samtidigt som svenska företag tappar i konkurrenskraft, säger hon.