ARBETSKRAFTSINVANDRING
Därför tvingas han jobba mer än dubbelt – ”Regeringens nya lag sliter ut mig”
Kent Ly letar med ljus och lykta efter kockar. Men i Sverige finns de inte och regeringens lönegolv hindrar honom från att anställa från tredje land. Resultatet blir ödesdigert för honom, hans företag och hans medarbetare. ”Frågan är om politikerna förstår vilka konsekvenser det här ger”, säger han till TN.
Egentligen har Kent Ly tänkt öppna två restauranger till i år och nästa år, vilket skulle ge 20 nya arbetstillfällen per restaurang, utöver de kockar han behöver. Men det har han fått skjuta på framtiden, för kockarna går inte att få tag på. I själva verket är han idag den enda kocken på de två restauranger i Jönköping som han redan har.
– Vi har alltid haft problem att hitta kockar, i synnerhet är det nischade specialkockar som vi behöver. Men nu har problemet eskalerat. Vi hittar inte kockar i Sverige eller i EU och nu är vägarna från tredje land i stort sett stängda, säger han till TN.
”Har jag inte en kock, så är det fem jobb som försvinner. För att inte tala om alla underleverantörer som förlorar affärer.”
En restaurang som inte hittar kockar kan inte hålla öppet. I fallet med Kent Lys befintliga restauranger innebär kompetensbristen att de måste ha kortare öppettider. Till exempel har de inte längre lunchöppet.
– Vi har inte tillräckligt med personal och vi vill inte slita ut dem som vi redan har, säger Kent Ly.
Omsättningen har med andra ord minskat rejält. Större cateringbokningar är inte att tänka på. Och när han själv behöver resa bort, så måste restaurangerna hålla stängt även på kvällstid.
– Det betyder att vi inte kan anställa all den andra personalen heller. För varje kock som jag anställer behöver jag minst tre, men egentligen fem medarbetare till. Jag behöver ett köksbiträde, en bartender, en diskare och servitörer, oftast två, säger Kent Ly.
– Har jag inte en kock, så är det alltså fem jobb som försvinner. För att inte tala om alla underleverantörer som förlorar affärer.
Letar med ljus och lykta
Han beskriver hur han försöker hitta medarbetare. I första hand vill han anställa från Sverige, för det är helt enkelt enklast.
– Vi letar med ljus och lykta. Men det är en paradox. Vi har en skyhög arbetslöshet samtidigt som företagen inte hittar den kompetens de behöver ha.
Han menar att det finns två viktiga orsaker till att det saknas kompetens i Sverige. Dels att det inte finns de utbildningar som behövs för att människor ska få den kompetens som företagen efterfrågar, dels att det inte finns tillräckliga ekonomiska incitament att flytta dit jobben finns.
Och när kompetensen inte finns i landet – eller i EU – så är alternativet att försöka hitta medarbetare i tredje land.
– Men det gör jag inte i första hand. Tvärtom. Jag vill inte ha folk från tredje land egentligen, för det är jättejobbigt. Det är byråkratiskt som attan. Handläggningstiden hos Migrationsverket är ett par år. Och som företagare kan jag ju inte vänta ett par år på att få tag på kompetens, säger Kent Ly.
Men det finns ytterligare ett skäl till att det inte är ett förstahandsval att anställa arbetskraftsinvandrare.
– Tar jag in någon utifrån, så blir jag som ett slags extrafarsa 24/7. Jag ska kolla efter bostäder, hålla koll när de blir sjuka, åka med till sjukhuset – ta hand om dem dygnet runt. Anställer jag någon från Sverige är det mycket enklare. När jobbet är klart för dagen säger vi tack för idag och bra jobbat och så är dagen slut där, säger Kent Ly.
När Kent Ly annonserar efter medarbetare i Sverige skriver han noga vilka kvalifikationer som krävs. Behöver han en kock, så står det tydligt i annonsen att den som blir anställd måste vara kock med ett visst antal års erfarenhet.
– Men ändå får jag en massa ansökningar från truckförare, barnskötare, lagerarbetare och allt möjligt. Skulle jag ändå mot all förmodan få en ansökan från någon kock, så får jag sedan inte svar när jag frågar om att komma på en intervju.
Fick skjuta upp öppning ett halvår
Han skulle kunna anställa i stort sett vilken typ av kock som helst, trots att hans restauranger är nischade, den ena mot thailändsk mat, den andra mot indokinesisk-fransk fusion. Det som krävs är dock en inlärningstid, även för en erfaren kock. Och den inlärningen går Kent Ly gärna igenom, om han hittade kockar.
Den ena av Kent Lys restauranger har han haft länge. Men den andra, med indokinesisk-fransk fusion-inriktning, skulle ha öppnat först cirka 2020, men då fick öppningen vänta på grund av pandemin. Planen ändrades till öppning i början av 2024. Premiären fick dock vänta i fem månader. Orsaken? Ja, du gissade rätt. Det var kockbristen.
– Men egentligen skulle vi ha väntat ännu längre, men vi kunde inte det, för det fanns ju en hyra att betala och andra kostnader, så då får jag jobba dubbelt istället. Eller egentligen mer än dubbelt.
Tillsammans med köksbiträden och en souschef får han restaurangerna att funka kvällstid, inte minst tack vare att de ligger vägg i vägg, men i längden är det inte hållbart.
Hösten 2023 införde regeringen ett lönegolv på 80 procent av medianlönen. Hur har det påverkat din verksamhet?
– Ja, det var ju det som gjorde att den andra restaurangen blev försenad. Helt plötsligt skulle vi betala en högre lön för en person från tredje land än för en svensk. Och det funkar ju inte riktigt. Hur ska jag förklara för alla andra att den som kommer in får ett par tusen mer i lön än vad de får. Det blir jättekonstigt, säger Kent Ly.
Men ännu värre är det med den tillväxtplan som företaget har. Under 2025 och 2026 skulle två nya restauranger öppnas, varav en i Göteborg. Men det har lagts på is nu.
”Jag tror att de helt enkelt blandar ihop asylinvandring och en misslyckad integrationspolitik med detta, som egentligen är marknadspolitik.”
– Det känns tråkigt. Och jag tror inte det är politikens intention heller. Frågan är om politikerna förstår vilka konsekvenser det här ger. Vi är ju svaret på deras problem med arbetslösheten. Varje restaurang ger 20 arbetstillfällen till som nu är helt borta.
– Det är många möjligheter som försvinner.
Än värre blir det, menar Kent Ly, när lönegolvet höjs till 100 procent av medianlönen, vilket i dagsläget är 35 600 kronor i månaden – långt över kollektivavtalade nivåer i besöksnäringen och högre än lägstalönerna i alla kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Som TN har rapporterat i många artiklar är det här något som många företagare varnar för. De menar att risken är att kompensbristen blir ännu mer akut och att företag kommer att behöva skära ner eller till och med lägga ner. Kent Ly instämmer.
– Det är ett stort problem. Det kommer att bromsa svensk tillväxt, säger han.
Ifrågasätter ministern
Nyligen publicerade TN en intervju med migrationsminister Johan Forssell (M). Han sa då att han pratar med företag och branschorganisationer nästan varje vecka och menar att frågan om höjningen av lönegolvet kommer långt ner på företagens prioriteringslista.
Hur reagerar du på ministerns påstående?
– Det första jag tänker är: Vem har han pratat med? Jag känner de flesta branscher. Många branscher har superstora problem med att hitta kompetenser.
– Men det kan ju vara en retorisk sak som han bara säger, bara för att de som läser det ska tro att det inte är ett stort problem.
Vad tänker du om att regeringen vidhåller sin linje trots att ni är så många företagare som under lång tid har varnat för konsekvenserna av lönegolvet?
– Det är en politisk klåfingrighet. De vill komma åt problem med fel åtgärder. Jag tror att de helt enkelt blandar ihop asylinvandring och en misslyckad integrationspolitik med detta, som egentligen är marknadspolitik, säger Kent Ly.
”Jag tycker att det är jätteroligt att jobba som entreprenör. Men nu är det orimligt mycket.”
Ett av regeringens skäl till att införa och sedan höja lönegolvet är att den säger sig vilja motverka fusk kring arbetskraftsinvandring.
– Det är helt fel sätt. Lönegolvet påverkar bara dem som är seriösa och som har kollektivavtal. De kan inte erbjuda medianlön, utan kommer att tacka nej till att anställa. De som fuskar, däremot, har inga problem med det här, utan kommer erbjuda medianlön på pappret fast de anställda aldrig kommer att få det.
– Det blir en snedvriden konkurrens. De som överlever bli de oseriösa medan de seriösa får tacka för sig.
Hur viktigt är det för dig att ditt företag har kollektivavtal?
– Jätteviktigt! Och det är ju det vi erbjuder, säger han och menar att han tycker att det vore rimligt med ett lönegolv i nivå med kollektivavtalen i respektive bransch.
– Det måste vara arbetsmarknadens parter som sätter lönerna i Sverige.
Varför tror du att regeringen är så envis vid att hålla fast i den här frågan?
– Det har nog mycket med prestige att göra. Jag pratar med jättemånga politiker i alla partier och de flesta tycker att det här är dumt. Men någon har en gång i tiden trott att det här var bra eller acceptabelt att ingå avtal om och då har de kört in sig på det.
− Nu går det inte att backa, för det hade varit en prestigeförlust. Men det kommer de bli tvungna att göra framgent, precis som många länder i Europa har fått göra. De kommer att märka att detta skadar Sveriges tillväxt och svenska företag. Frågan är bara hur mycket skada som får ske innan de inser detta.
Vad är du mest orolig för när det gäller lönegolvet vid arbetskraftsinvandring?
– Att vi tappar i tillväxt. Men för min egen del är det att jag sliter ut mig. Jag tycker att det är jätteroligt att jobba som entreprenör. Men nu är det orimligt mycket, säger Kent Ly.