AVTALSRÖRELSE
Myndighet la sig i avtalsrörelsen – ”Ytterst allvarligt”
Konjunkturinstitutet ska inte lägga sig i avtalsrörelsen. Det menar Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl och riktar i ett inslag i Sveriges Radio Ekot skarp kritik mot myndighetens generaldirektör.
– Det är ytterst överraskande att en statlig myndighetschef som dessutom arbetar med ekonomi på ett så här tydligt och klart sätt uttalar sig i strid med den svenska modellen och lägger sig i lönebildningen, säger Mattias Dahl till Ekot.
Industrins förhandlingar närmar sig sitt slut. Måndagen den 31 mars löper avtalet ut och då ska ett nytt avtal tecknas, med ett nytt så kallat märke, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad.
Nyligen kom OpO, medlarna inom industrin, med ett bud som innebar löneökningar på 7,7 procent över tre år. Arbetsgivarna tackade ja till budet, medan facken nobbade.
Det är det budet som Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen har kommenterat i en intervju med Dagens Arena, rapporterar Ekot. Han sa då att det var ett överraskande lågt bud och att det skulle innebära att hushållens köpkraft på sikt lägre än vad myndigheten tror i sin konjunkturrapport.
Men Mattias Dahl menar att så borde inte generaldirektören ha agerat.
– Nu har han ju aktivt gått in och kommenterat en förhandlingsprocess i dess mest avslutande och kritiska läge och lämnat subjektiva egna värderingar av hur han tycker att olika parter ska förhålla sig till olika bud. Jag har under mina 20 år, när jag har hållit på med det här, aldrig varit med om det. Det är ytterst allvarligt, säger han till Ekot.
Detta är OpO
Parterna inom industrin utser så kallade Opartiska Ordföranden (OpO). Enligt Industriavtalet ska märket sättas senast när gällande avtal inom industrin löper ut, vilket vanligtvis är 31 mars, precis som i år. Det innebär att alla andra branscher tecknar sina avtal efter att märket är satt och att deras avtal inte ska ha ett högre värde än avtalen inom industrin. Enligt Industriavtalet har OpO till uppgift att se till att parterna träffar avtal i rätt tid med balanserade resultat som är förenliga med förhandlingsavtalets syfte.
OpO ska vara minst två och max tio personer och helt objektiva i förhållande till parterna. Ledamöterna utses för en period om två år. Förlängt uppdrag kräver nytt förordnande och det är parternas ansvar att säkerställa att OpO alltid är bemannad.
Parterna ska gemensamt och i konsensus bestämma hur stor OpO-gruppen ska vara och vilka ledamöter den ska ha. Bland de utsedda ledamöterna utser parterna en ordförande. Om parterna inte kan enas är det OpO-gruppen som konstituerar sig själv.
OpO kan:
- ålägga förbundsavtalsparter att utreda eller precisera enskilda förhandlingsfrågor,
- lägga egna förslag till lösning av förhandlingsfrågor,
- kalla parterna till en slutförhandling,
- lägga slutlig hemställan, alltså ett förslag till avtal,
- skjuta upp en varslad stridsåtgärd till dess alla tänkbara möjligheter till en lösning är uttömda, dock längst sju eller i vissa fall fjorton (14) kalenderdagar,
- föreslå parterna att låta fråga avgöras genom slutbudsmedling,
- kalla parter till möten och sådana kallelser är bindande.
Ledamöter:
- Erland Olauson, OpO:s ordförande (tidigare LO:s förste vice ordförande och avtalssekreterare)
- Lars-Anders Häggström (tidigare ordförande i Handelsanställdas förbund)
- Sverker Rudeberg (tidigare ansvarig för förhandlingssamverkan på Svenskt Näringsliv)
- Robert Schön (tidigare förhandlingschef på Industriarbetsgivarna)
- Åsa Kjellberg-Kahn (tidigare förhandlingschef på Installatörsföretagen)
- Cecilia Fahlberg Pilgren, (tidigare ordförande på Unionen)
Källa: Industriavtalet, Industrirådet
Det här är parterna inom industrin
Det är parterna inom industrin som sätter det så kallade märket, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad. Enligt Industriavtalet ska märket tecknas senast den 31 mars. Det innebär att alla andra branscher ska teckna sina avtal efter att märket är satt och att deras avtal ska landa på samma procentsats som industrin.
Arbetsgivarna inom industrin:
- Grafiska företagen
- Gröna Arbetsgivare
- Industriarbetsgivarna
- IKEM, Innovations- och kemiarbetsgivarna
- Livsmedelsföretagen
- Teknikföretagen
- TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretagens branschförening
- TMF, Trä- och möbelföretagen
Facken inom industrin:
- GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch
- IF Metall
- Livsmedelsarbetareförbundet
- Sveriges Ingenjörer
- Unionen