ARBETSKRAFTSINVANDRING

Amerikanske Phil tvingades ut ur landet: ”Förväntade inte mig det här av Sverige”

”Jag har bott, arbetat och betalat skatt i Europa i 15 år, och i Sverige i fem år”, säger speldesignern Phil Eklund, som nu har utvisats från Sverige till USA. Bild: Ion Game Design

Speldesignern Phil Eklund har utvisats till USA, trots att han försörjer sig själv och har en kompetens som är avgörande för hans arbetsgivare. ”Tusentals oskyldiga människor har precis som jag förlorat sina hem, sina familjer och sina karriärer för ’brottet’ att bara existera”, skriver han till TN.

TN kunde nyligen berätta om spelföretaget Ion Game Design, vars försäljning till 99 procent sker utanför Sveriges gränser. Företaget har tio anställda som alla är involverade i arbetet med att ta fram nya brädspel.

Fram till nyligen hade Ion Game Design dock ytterligare en person anställd, designern Phil Eklund, men han har tvingats lämna Sverige. Anledningen? Hans lön nådde inte upp till 80 procent av den svenska medianlönen, vilket är den nivå som regeringen har bestämt ska gälla för arbetskraftsinvandrare från tredje land.

”Jag har bott, arbetat och betalat skatt i Europa i 15 år, och i Sverige i fem år.”

Efter en längre process av överklaganden har Phil Eklund nu utvisats från Sverige till sitt hemland USA.

– Jag har bott, arbetat och betalat skatt i Europa i 15 år, och i Sverige i fem år. Jag äger en lägenhet i Stockholm där jag och min fru bor. Nu är jag deporterad till USA, som är mitt födelseland men inte vad jag anser vara mitt hemland. Eftersom vi inte har råd med att min fru slutar på sitt jobb tvingas hon och jag också till separation, skriver han i en kommentar till TN.

AI-sammanfattning

Spelföretaget Ion Game Design säljer nästan enbart utomlands.

Phil Eklund, tidigare anställd, har utvisats från Sverige.

Hans lön nådde inte upp till den stipulerade nivån för arbetskraftsinvandrare.

Utvisningen påverkar både hans personliga liv och företagets verksamhet.

Både företagsledningen och Eklund kritiserar den nya lagstiftningen.

Nu fortsätter Eklund att arbeta på distans från USA och Sverige förlorar skatteintäkter.

Läs mer

Under tiden som han bodde och arbetade i Sverige gifte sig Phil Eklund med en svensk medborgare. När de har varit gifta i tre år kan han därför ansöka om att också bli medborgare i Sverige. Men tills vidare får han bara vistas i Sverige som turist.

– Det är tårfyllda separationer när jag säger adjö till min fru, som jag lovar att besöka så ofta som regeringen tillåter, och när jag säger adjö till mina kollegor på Ion Game Design, som jag kämpat tillsammans med i flera år för att göra det här riskabla startup-företaget till en framgång.

”Man tittar inte på personens ekonomiska situation utan bara på en viss specifik del.”

Beskedet om Phil Eklunds utvisning kom som ett hårt slag även för Ion Game Design.

– Det är svårt att anställa från andra länder. Det var väldigt mycket regler redan innan vi fick in Phil, säger Ion Game Designs vd Besime Uyanik till TN.

Hon berättar att företaget, som har kollektivavtal, använder sig av ett upplägg som är vanligt inom designer- och utvecklingsbranschen. De anställda har en lite lägre grundlön, men får istället ersättning i form av provision och aktier i bolaget.

Men när myndigheterna ska avgöra vem som får stanna i landet räknas de delarna inte med, utan då är det bara grundlönen som avgör.

– De kollar bara på grundlönen vilket alltså inte är hela inkomsten. Dessutom tittar man bara på månadslönen, inte på kvartalsersättningar eller årsbonusar. Man tittar inte på personens ekonomiska situation utan bara på en viss specifik del, säger Besime Uyanik.

”Det är svårt att hitta den kompetensen i Sverige, speciellt för ett litet företag.”

Hon får medhåll av Ion Game Designs grundare Jon Manker.

– Det är ett problem, men det är verkligen ett politiskt problem som är ganska nytt. Att regeringen är styrd av sina samarbetspartier, Sverigedemokraterna i det här fallet, och vill få ut folk ur Sverige som inte har svenskt ursprung. Det har ju skapat problem för oss i det här fallet och vi tänker att andra företag i liknande situation kan få liknande problem.

Jon Manker och Besime Uyanik på Ion Game Design. Bild: Sören Andersson

TN har i en rad artiklar beskrivit hur det så kallade lönegolvet vid arbetskraftsinvandring slår mot företag i nästan alla branscher.

Ministern: ”Långt ner” på företagens lista

Men migrationsminister Johan Forssell (M), delar inte den bilden. När TN nyligen gjorde en intervju med honom försvarade han lönegolvet och motiverade det med att regeringen vill ”skifta fokus” i arbetskraftsinvandringen från den lågkvalificerade till den högkvalificerade.

Som en del i det arbetet planerar regeringen att höja lönegolvet till 100 procent av medianlönen, vilket för närvarande innebär 35 600 kronor. Den aviserade höjningen har mötts av omfattande kritik från näringslivet, som varnar för att det i bästa fall kommer att ta flera år att förse personer i Sverige med den kompetens som efterfrågas. Samtidigt letar företag i en rad branscher efter personal redan nu.

Johan Forssell är dock inte bekymrad.

– Jag har ju talat med väldigt många företag och jag gör det på löpande basis. Och ärligt talat så kommer den här frågan ganska långt ner på deras lista, sa han i TN:s intervju.

Vad tänker ni om det uttalandet? Förstår politiken inte hur det ligger till?

– Nej, i det här fallet tycker jag inte att de gör det för det är ett stort problem. I vårt fall handlar det om en senior designer och det är svårt att hitta den kompetensen i Sverige, speciellt för ett litet företag, säger Jon Manker.

Han och Besime Uyanik understryker att de tycker att Sverige är ett väldigt bra land att driva företag i, bland annat eftersom de upplever att det finns en bred politisk enighet kring att främja företagande och att underlätta för innovation, tillväxt och export.

”Vi kunde anställa fler personer på grund av just honom.”

Men däremot kan det vara svårt att rekrytera. Senior brädspelsdesigner är ett väldigt specialiserat yrke, påpekar de.

– Då måste man gå ut internationellt. I det här fallet var det ju dessutom bra för Sverige att vår medarbetare kunde arbeta hos oss för han kom redan med en kundbas och då kunde ju vårt företag växa. Vi kunde anställa fler personer på grund av just honom. Så nej, jag tycker inte heller att politiken förstår, säger Besime Uyanik.

– Ja, i det här fallet kommer en person in som har en fullständigt löst ekonomisk situation. Han köper boende och lever här och bidrar till samhället på alla sätt, betalar skatt. Det finns ju inga kostnader för samhället med den arbetskraftsinvandringen, instämmer Jon Manker.

”Det som är det största problemet för oss är att spelreglerna ändras. Ena dagen gick det bra att vår medarbetare var här och sen gick det plötsligt inte bra längre.”

Han påpekar att företag är olika, det som är ett litet problem för en bransch kan mycket väl vara ett stort problem för en annan.

– Och det tycker jag att man bör ha med sig och kanske inte uttrycka sig så schablonmässigt. Och jag tycker också att det är viktigt att poängtera att det som är det största problemet för oss är att spelreglerna ändras. Ena dagen gick det bra att vår medarbetare var här och sen gick det plötsligt inte bra längre. När vi försökte anpassa oss därefter så ändrades reglerna igen. Så kortsiktigt kan det inte vara, det funkar inte för affärsverksamhet. Det tycker jag att politikerna kan ta till sig.

Phil Eklund har inte heller mycket till övers för Tidöpartiernas sätt att resonera.

– Det finns vågor av nationalism och rasism som sveper över Europa och Amerika i dag. Det verkar vara ett återupplivande av fascismen som svepte över Europa på 1930-talet, men jag hade aldrig förväntat mig att stöta på den i Sverige, som är bland de friaste länderna i världen. Tusentals oskyldiga människor har precis som jag har förlorat sina hem, sina familjer och sina karriärer för "brottet" att bara existera. I ett rättvist samhälle bedöms människor efter vad de säger och gör, och de beslut de fattar för sina liv. De bör inte bedömas efter sin ras, hudfärg eller ursprungsland; sådan diskriminering är omoralisk och grundlagsstridig.

”Det finns en stor risk att vi tappar honom och han är en viktig partner för oss.”

Sedan en tid tillbaka arbetar Phil Eklund som konsult för Ion Game Design på distans från USA, varifrån han fakturerar från ett eget företag. Så samarbetet fortsätter, fast med skillnaden att Sverige går miste om både skatteintäkter och kompetens samtidigt som de övriga medarbetarna på Ion Game Design får finna sig i att ha en kollega som befinner sig i en annan tidszon.

– Han sitter inte i sjön och vi kan jobba med honom på distans, så det är ingen katastrof på det sättet. För oss är det en massa extrajobb men vi löser det, men för honom är det en jobbig personlig situation. Och allt det här är helt i onödan, säger Besime Uyanik.

Hon menar att det dessutom finns en risk för att den uppskattade före detta medarbetaren helt enkelt tröttnar på upplägget och i stället väljer att fokusera på vad den amerikanska arbetsmarknaden har att erbjuda.

– Det finns en stor risk att vi tappar honom och han är en viktig partner för oss. Hade han varit anställd hade det varit mycket svårare för någon annan att komma och ta honom, men är man konsult så kan man ju lika väl konsulta för någon annan.