KOMPETENSUTVISNINGARNA

Läkare utvisas efter myndighetens strul – ”Psykisk tortyr”

”Det är brist på läkare och sjukvårdspersonal i Sverige, men samtidigt ska sådana som jag utvisas”, säger läkaren Sasan Kazemian. Bild: Sören Andersson

På fyra år har Sasan Kazemian lärt sig svenska och fått en fast läkartjänst. Men efter en tvist med Migrationsverket ska han nu utvisas. ”Jag vaknar varje dag med en klump i magen”, säger han.

Sasan Kazemian är läkare och är inne på sitt andra år av specialiseringstjänstgöringen (ST) inom allmänmedicin på en vårdcentral i Järna. Som en del i utbildningen jobbar han sedan årsskiftet på akuten på Karolinska sjukhuset i Huddinge, något som han trivs bra med.

Men den senaste tiden har han lidit av ångest, sömnproblem och hopplöshet. Anledningen: Migrationsverket har beslutat att han ska utvisas.

Besked precis innan jul

Det var Läkartidningen som först rapporterade om 32-årige Sasan Kazemians tvist med Migrationsverket.

Fredag den 20 december klockan 16 får han ett mejl från myndigheten. I det står det att hans arbetstillstånd för att arbeta som läkare inte förlängs, och att han därför är utvisad.

– Det var inte bara den värsta nyheten man kan få, det var den värsta tidpunkten också. Det är inte mänskligt att ge så dåliga nyheter precis innan jul när man inte kan göra något. Jag blev besviken och hopplös. Det är jag fortfarande, säger Sasan Kazemian.

Han är från Iran och det var där som han utbildade sig till läkare. Men situationen i hemlandet gjorde att han inte kände sig bekväm och säker, och han valde därför att söka sig till Sverige för att fortsätta sin karriär.

Han kom till Sverige 2021 efter att beviljats ett uppehållstillstånd för att studera och sedan söka arbete. Enligt Socialstyrelsens regler måste en medborgare från ett land utanför EU/EES uppvisa kunskaper i svenska på nivå C1, vilket klassas som en avancerad nivå, för att få svensk läkarlegitimation. Sasan Kazemian studerade därför en ettårig kurs i svenska på Lunds Universitet, en kurs som han betalade 110 000 kronor ur egen ficka för att få genomföra.

– Det var inte lätt men jag klarade det, säger han på nästan perfekt svenska.

”Jag får antidepressiva läkemedel för att orka jobba.”

Sasan Kazemian pluggar sedan till det teoretiska kunskapsprovet för läkare med utländsk legitimation, vilket han klarar efter ett halvår. Provet är ökänt svårt; i november kuggade nio av tio som skrev provet.

I väntan på att genomföra även det praktiska provet börjar han på sommaren 2022 att jobba på en vårdcentral i Järna, först som undersköterska och sedan som underläkare. Redan då börjar hans problem med Migrationsverket. Han skickar in en ansökan om ett nytt arbetstillstånd, eftersom det tidigare endast gällde för studier. Men han får inget svar från myndigheten.

Sasan Kazemian har överklagat utvisningsbeslutet till migrationsdomstolen. Bild: Sören Andersson

Under tiden fortsätter han med arbetet att få sin svenska läkarlegitimation. Efter att ha klarat det praktiska provet på det första försöket får han svenska läkarlegitimation i augusti 2023, och blir i samband med det erbjuden en fast läkartjänst på vårdcentralen i Järna.

Men han har fortfarande inte hört något från Migrationsverket under de 18 månaderna sedan han ansökte om arbetstillstånd. Det är lagligt att fortsätta arbeta och verka i Sverige i väntan på svar, men under perioden kan Sasan Kazemian till exempel inte resa utomlands, eftersom han då inte har rätt att återvända till Sverige under processen.

Efter att ha fått tjänsten som läkare kontaktar hans arbetsgivare Migrationsverket för att få klarhet i vad som gäller. Då ger Migrationsverket besked om att han får arbetstillstånd, men bara i tre månader.

Och det är när han ska förlänga det arbetstillståndet som problemen börjar på riktigt.

Sasan Kazemian berättar att han personligen lämnar in en ansökan om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd till Migrationsverkets kontor i Sundbyberg i december 2023. Eftersom det är rörigt på kontoret när han lämnar dokumenten skickar han ett mejl för att få en bekräftelse på att de har mottagit hans ansökan och att alla dokument finns med, vilket Migrationsverket svarar att det gör.

Fem veckor senare meddelar Migrationsverket att det saknades handlingar i Sasan Kazemians ansökan, och att den därför avslås. Han lämnar då in handlingarna på nytt, men får avslag igen då deadline för ansökan har passerat med fem veckor. Då får han beskedet att han ska utvisas.

Sasan Kazemian överklagar beslutet till Migrationsverket, med hänvisning till att han har lämnat in kompletta handlingar och fått det bekräftat av myndigheten. Elva månader senare, precis innan jul, får han beskedet att överklagan avslås och att han måste lämna landet.

– Den här byråkratin… Hur kan det ta elva månader för Migrationsverket att avgöra om de fått handlingarna eller inte? frågar han sig.

”Jag tycker inte att Migrationsverket följer proportionalitetsprincipen”

Sasan Kazemian har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen, och kan i väntan på deras dom fortsätta jobba som läkare. Men processen är oviss och kan ta allt i från sex till 18 månader.

Osäkerheten påverkar honom.

– Jag får antidepressiva läkemedel för att orka jobba. Jag vaknar varje dag med en klump i magen. Det känns som om allt jag kämpat för håller på att rinna mig ur händerna, säger han.

Sasan Kazemian går på antidepressiva läkemdel för att orka jobba. Bild: Sören Andersson

Hans jurist, som vill vara anonym, tycker att Migrationsverket är inkonsekvent i sina bedömningar, och att många fall avgörs beroende på vilken handläggare som har tilldelats ärendet.

– Jag hade ett liknande fall där min klient var i samma situation och hade ansökt två och en halv månad för sent. Men i det fallet godkände Migrationsverket ansökningen ändå. Men Sasan, där Migrationsverket hävdar att han inte hade en komplett ansökan förrän fem veckor för sent, får ”nej”, säger hon.

Juristen menar att den osäkerhet som Sasan Kazemian går igenom är ”psykisk tortyr”. Hon tycker inte att Migrationsverket har gjort en helhetsbedömning av fallet, men hoppas att Migrationsdomstolen ska göra en annan bedömning.

– Jag tycker inte att Migrationsverket följer proportionalitetsprincipen. De måste kunna kompromissa. Sasan har gjort allt rätt sen han kom hit och har på kort tid fått sin läkarlegitimation och betalar skatt här. Alla villkor är uppfyllda för att få arbetstillstånd, avslutar hon.

Många läkare i liknande sits

Sasan Kazemian menar att han är långt ifrån ensam i att fastna i långa byråkratiska processer med Migrationsverket. I sin roll som vice ordförande i Internationella Läkarföreningen, en intresseförening inom facket Sveriges läkarförbund, stöter han på många som är i en liknande sits.

– Jag har fått höra hur många historier som helst från andra läkare som har problem med Migrationsverkets byråkrati. Flera som jag har pratat med tänker lämna Sverige, eller har redan lämnat, till länder där det är enklare att få arbetstillstånd. Både i Tyskland och Danmark är det mycket enklare regler för läkare, säger han.

Läkartidningen kontaktade Migrationsverket för en kommentar om Sasan Kazemians fall. I ett mejl till tidningen skriver Migrationsverkets presstjänst att de ”har full förståelse om det finns de som reagerar över att en högkvalificerad utländsk medborgare kan behöva lämna landet för att behöva söka på nytt utifrån. Men det är viktigt att påtala att de lagar och regler som vi har i Sverige gäller även för dessa och att man har ett individuellt ansvar att se till så att man har ett korrekt arbets- och uppehållstillstånd när man arbetar i Sverige”.

”Jag har fått höra hur många historier som helst från andra läkare som har problem med Migrationsverkets byråkrati”, säger Sasan Kazemian. Bild: Sören Andersson

Under intervjun med TN visar Sasan Kazemian upp rader av sms från sjukhuset som frågar om han kan hoppa in och ta extra pass, framför allt på kvällar och helger.

– Jag får flera sådana här sms varje vecka. Det är brist på läkare och sjukvårdspersonal i Sverige, men samtidigt ska sådana som jag utvisas. Jag vill vara en aktiv människa i samhället och hjälpa till, men jag får inte, säger han.

Han berättar att han, efter att intervjun i Läkartidningen publicerades, har fått tips om att lämna Sverige och skicka in en ny ansökan om arbetstillstånd. Men det är något han inte vågar, eftersom han är rädd att Migrationsverket ska neka honom eftersom han på pappret jobbade olagligt under den femveckors-perioden då myndigheten menar att han inte gjort en komplett ansökan. Han menar att det är ett lotteri beroende på vem som handlägger ärendet på myndigheten.

Dessutom är han rädd för ytterligare problem med Migrationsverket, då de endast tillåter att man har en arbetsgivare. I samband med sin ST-tjänst är han utlånad till akuten på Karolinska i Huddinge, och får sin lön därifrån.

– Jag känner att jag sitter fast i ett byråkratiskt system. Jag har gjort allt jag kan, men just nu känns det inte som att det finns någon väg framåt för mig, avslutar Sasan Kazemian.

Sasan Kazemians öde avgörs i Migrationsdomstolen. Bild: Sören Andersson