AVTALSRÖRELSE
Tjänstemannafacken varslar om strejker – ”Aggressivt”
Facken kräver mer än märket. Det menar Maria Möller, arbetsgivarpolitisk chef på Almega, efter att Unionen och Sveriges Ingenjörer har varslat om strejk på tre avtalsområden. ”Det är i allra högsta grad allvarligt”, säger hon till TN.
Fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på fyra avtalsområden inom Almega Tjänsteförbunden. Bland annat drabbas delar av Handelshögskolan i Stockholm och två företag som arbetar med bilprovning av varslen.
– Jag kan bara beklaga att Unionen och Sveriges Ingenjörer, trots att vi hade minst fyra förhandlingstillfällen kvar, väljer att varsla om konflikt. Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna och hade förhoppningar om att komma överens om ett nytt avtal, inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans, utan varsel, säger Jacob Stenblom, förhandlingschef på Innovationsföretagen.
– Det är oansvarigt av Unionen att varsla om konflikt i detta läge, säger Roger Solax, förhandlingsledare på Almega Tjänsteförbunden.
Kostsamt för företagen
Enligt Maria Möller, arbetsgivarpolitisk chef på Almega Tjänsteförbunden kräver tjänstemannafacken bland annat arbetsförkortning.
– Det är väldigt kostsamt för våra medlemsföretag och vi har därför haft svårt att komma överens, säger hon.
”Vi upplevde att vi hade konstruktiva diskussioner och tror verkligen att det skulle gå att träffa avtal.”
Hon förklarar att Almega, precis som alla andra arbetsgivarorganisationer, ställer sig bakom industrins märke, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad, och gärna träffar avtal i enlighet med detta.
– Märket är 6,4 procent över två år. Men när facken kräver att det ska införas arbetstidsförkortning går de utöver märket.
Nyligen tecknade TechSverige avtal med bland andra just Unionen och Sveriges Ingenjörer. I det avtalet ingår arbetstidsförkortningar som motsvarar 0,5 procent av avtalsvärdet. Maria Möller förklarar att även på Almega Tjänsteförbundens områden har det förekommit diskussioner om att hitta branschanpassade lösningar.
– Men i de nu strandade förhandlingarna har vi inte kunnat hitta tillräcklig motvaluta, säger hon.
Enligt Unionen är det flera krav som inte har blivit uppfyllda.
– Almega har avvisat våra medlemmars avgörande krav och vi har inte kunnat nå en förhandlingslösning, säger förhandlingschef Martin Wästfelt i en kommentar.
– Att strejka är inget mål i sig, utan det är ett viktigt påtryckningsmedel som vi ibland behöver ta till när förhandlingarna har låst sig, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius i en kommentar.
Hur allvarligt är läget?
– Det är alltid allvarligt när det varslas om konflikt. Det försvårar förhandlingarna, säger Maria Möller och fortsätter:
– Vi upplevde att vi hade konstruktiva diskussioner och tror verkligen att det skulle gå att träffa avtal. Men just nu verkar inte motparterna dela vår syn, så det är i allra högsta grad allvarligt.
Vill ha motsvarande värden tillbaka
Enligt ett pressmeddelande från Unionen säger Almega Tjänsteförbunden ”nej till rimliga krav”. Det är ett uttalande som Maria Möller ställer sig frågande till.
– Vi säger inte nej så länge vi får motsvarande värden tillbaka i avtalet, men för närvarande erbjuder inte facket en motvaluta på samma nivå. Och vi kommer aldrig att spräcka märket.
”Det är svårt att ta betalt för en bilbesiktning om personalen har gått hem för dagen.”
Hon förklarar också att arbetstidsförkortning är dyrare för tjänsteföretag än för de flesta företagen inom industrin.
– Det slår hårdare mot tjänstesektorn. Tjänsteföretag säljer sin tid på ett helt annat sätt än industriföretag. Det innebär att arbetstidsförkortning blir en dubbel kostnad. Intäkterna uteblir när en medarbetare inte jobbar, men lönekostnaden består.
– Det är svårt att ta betalt för en bilbesiktning om personalen har gått hem för dagen.
Hon förklarar att Almega Tjänsteförbunden är villiga att träffa avtal när som helst, så länge avtalet landar på märket. Och eftersom varje avtalsområde har branschspecifika behov, kan den motvaluta som de olika förbunden vill ha skilja sig åt.
Just nu utreder Almega tillsammans med de drabbade företagen hur en eventuellt utbruten konflikt skulle slå.
– Vi har precis fått varslen, så konsekvenserna får vi återkomma om längre fram när vi vet, säger Maria Möller.
Hur orolig är du?
– Jag tycker att det kom lite plötsligt och är aggressivt att varsla när vi upplevde att diskussionerna ändå var konstruktiva. Jag tycker gott att facket kunde ha fortsatt att resonera.
Stridsåtgärderna väntas träda i kraft den 23 april klockan 05.00.
Det här innebär Unionen och Sveriges Ingenjörers varsel
Fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om konflikt på sammanlagt fyra avtalsområden inom Almega Tjänsteförbunden: Utbildningsföretagen, Serviceföretagen, Innovationsföretagen samt Utveckling och Tjänster.
Varslen mot Almega Utbildningsföretagen innebär fullständig arbetsnedläggelse för både Unionens och Sveriges Ingenjörers tjänstemän på Academedia Support AB.
Även Unionens medlemmar på Handelshögskolan i Stockholm Executive Education AB får fullständig arbetsnedläggelse.
Unionens varsel mot Almega Utveckling och Tjänster innebär fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemännen på Opus Bilprovning AB och Carspect AB.
Utöver det har det även kommit in varsel från Unionen som rör Almega Serviceföretagen. Varslet innebär fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemännen på ISS Facility Services AB i Stockholm, Malmö och Mölndal.
Varslet inom Innovationsföretagen rör Sveriges Ingenjörers medlemmar på Kiwa Sweden AB i Solna, Tyréns Sverige AB i Göteborg, Malmö och Stockholm och Sweco Sverige AB i Malmö och Stockholm. Varslet har vissa generella undantag på respektive företag och ett specifikt undantag på Kiwa för besiktning av hissar på sjukhus och äldreboenden.
Konfliktåtgärdena träder i kraft den 23 april kl. 05.00 och gäller till dess annat meddelas.
Enligt Unionen kan ytterligare varsel inkomma.
Reservation för eventuella felaktigheter.