ARBETSKRAFTSINVANDRING
Investeraren: Därför valde jag Finland framför Sverige – ”Gjorde stor skillnad”
Städer som lutar sig tillbaka och inte anstränger sig för att attrahera nya företag begår ett ödesdigert misstag. Det menar entreprenören Shwetank Verma, som valde bort Stockholm när han skulle ta sitt bolag till Norden. ”Helsingfors försöker mer”, säger han till TN.
Finland är bättre än Sverige – åtminstone för den som kommer ny till landet och vill etablera sitt bolag där. Det menar Shwetank Verma, grundare av Leo Capital. Trots att han egentligen hade siktet inställt på att bygga upp en verksamhet i Sverige som skulle ha genererat både arbetstillfällen och intäkter till staten, föll valet i stället på Finland. Anledningen? Den finska huvudstaden kunde presentera ett välkomstprogram för entreprenörer som låg på en helt annan nivå än vad Sverige hade att erbjuda.
– Från början ville vi ju komma till Stockholm men där var det svårt att förstå hur vi skulle göra för att komma i gång, säger Shwetank Verma till TN.
Det hela tog sin början för två år sedan när Shwetank Verma tog beslutet att expandera Leo Capitals verksamhet till Europa. Företaget, som grundades i Singapore 2018, investerar i teknikbolag och hjälper dem att växa genom att underlätta samarbeten med den indiska marknaden. De första åren hade Leo Capital främst arbetat med att förmedla kontakt mellan bolag i USA och samarbetspartners i Indien, och nu var det alltså dags att testa samma koncept i Europa.
För två år sedan valde Shwetank Verma, grundare på Leo Capital, att expandera företagets verksamhet till Europa.
Leo Capital grundades i Singapore 2018 och investerar i teknikbolag genom att underlätta samarbeten med Indien.
Norden bedömdes som bästa alternativet tack vare bolagens internationella fokus.
Valet stod mellan Stockholm och Helsingfors, där Verma till slut valde Helsingfors för deras stödprogram.
Finlands "90 Day Finn Program" ger omfattande hjälp, inklusive visumprocesser och nätverkande.
Verma ser Helsingfors som mer stöttande jämfört med Stockholm och tror det kan påverka framtida investeringar.
Här bedömdes Norden direkt vara det bästa alternativet för Leo Capitals fortsatta resa.
– Eftersom de individuella marknaderna är mindre i Norden är bolagen här typiskt sett grundade av personer som är internationellt fokuserade. Det är svårt att bygga ett stort företag om du bara ska ha Sverige, Norge eller Finland som din marknad, så många grundare är redan från start inriktade på en mer global närvaro, säger Shwetank Verma till TN.
När beslutet om att satsa i Norden väl var taget och det blev dags att etablera ett kontor, kändes alltså Stockholm som det självklara alternativet. Utöver att Stockholm är Nordens största stad, lockades Shwetank Verma av att det finns en svensk tradition av att bygga globala storbolag såväl som banbrytande startup-företag. Och det var inte minst det sistnämnda han var ute efter.
– Vi tyckte att startup-företag också borde dra nytta av talangpoolen i Indien. Så vi började investera globalt i startup-företag runt om i världen och hjälpte dem att hitta de bästa talangerna i Indien så att de kan bygga de bästa produkterna och företagen som de vill. Det är vår strategi.
– Vi investerar alltså inte i Indien i sig, utan vi investerar globalt och hjälper sedan till att koppla de här företagen till talanger i Indien.
”Det här har verkligen varit ett av de bästa programmen och den mest fantastiska sortens upplägg som jag någonsin har haft glädjen att vara med i.”
Men efter att ha undersökt situationen närmare och pratat med en rad andra företagare, bestämde sig Shwetank Verma för att tänka om kring Stockholm och i stället blicka längre österut.
I Helsingfors finns nämligen ett specifikt välkomstprogram för personer som vill arbeta eller driva företag i Finland och något liknande kunde Shwetank Verma inte hitta i Sverige. Det finska välkomstprogrammet, ”90 Day Finn Program”, innebär bland annat att företaget får en kontaktperson i Helsingfors kommun som hjälper till med allt från visum-processer och tillståndsansökningar till möten med andra i det lokala och nationella näringslivet – allt för att det nyanlända företaget ska lyckas så bra som möjligt.
Som namnet antyder pågår programmet i 90 dagar, men även efter det finns hjälpen till hands om och när den skulle behövas.
– Det här har verkligen varit ett av de bästa programmen och den mest fantastiska sortens upplägg som jag någonsin har haft glädjen att vara med i. De fortsätter att göra ett bra jobb även efter att den första tiden har passerat.
Shwetank Verma beskriver Helsingfors välkomnande som ”en röd matta” som rullas ut för den som kommer ny till landet. Han uppskattade allt i programmet men kanske särskilt hjälpen med att komma i kontakt med andra företag.
– Det gjorde det väldigt enkelt att komma i gång, och sättet de förklarade programmet för oss på gjorde att det kändes väldigt spännande att vara med.
Hjälpte till med kontaktnät
Och det var inte bara företaget som fick stor hjälp av att ha en dedikerad person med ett stort kontaktnät i Helsingfors. En annan fördel är att programmet också omfattar anhöriga som följer med till Finland, som på så sätt kan få hjälp att hitta ett arbete och etablera sig i Helsingfors.
– Det var väldigt värdefullt för det hjälpte min fru att komma till rätta och lära känna staden, säger Shwetank Verma, och berättar att Helsingfors även bjöd alla deltagare i programmet på grillfest och tog dem med för att besöka museum och kända naturområden.
– Den kulturella sidan är också väldigt värdefull för den hjälper oss att verkligen känna oss hemma i Helsingfors och smälta in i staden i stället för att känna oss som “businessman outsiders”. De lyckades slå ihop den professionella delen med den personliga på ett sätt som jag tyckte var väldigt bra.
Var det uteslutande att Helsingfors hade det här programmet som avgjorde eller var det andra saker med Stockholm som påverkade ert beslut?
– Stockholm är en fantastisk stad. Det är en av våra favoritstäder. Men när vi skulle etablera oss och öppna ett kontor så visste vi att det skulle bli en ganska komplex process eftersom det är ett reglerat företag.
”Ingen från staden kommer att hålla dig i handen och hjälpa dig med relevanta tillstånd eller att komma i kontakt med rätt personer.”
Den som vill etablera ett investmentbolag måste helt enkelt bli godkänd av berörda myndigheter för att kunna bedriva sin verksamhet.
– Känslan jag fick i Stockholm var att ja, Stockholm är fantastiskt, det är öppet för affärer. Du kan absolut komma dit och bara sätta i gång. Men du får klara dig själv. Ingen från staden kommer att hålla dig i handen och hjälpa dig med relevanta tillstånd eller att komma i kontakt med rätt personer.
En stor kontrast mot Helsingfors upplägg, där staden enligt Shwetank Verma var med på ”varje steg längs vägen”.
– Och det var därför Helsingfors vann över Stockholm. Det var känslan av att Stockholm var mycket mer ”gör det själv”, säger han.
”Plötsligt, om tio år, så inser du att något har hänt och att du har lämnats på efterkälken.”
Shwetank Verma jämför de båda städerna med en gammal reklamslogan från biluthyraren Avis.
– Hertz var det självklara förstahandsvalet så Avis valde att ha “We try harder” som slogan. Det är samma sak med Stockholm och Helsingfors. Stockholm är nummer ett – det vet alla – men Helsingfors försöker mer.
Kan ni tänka er att flytta till Stockholm i framtiden om det skulle bli aktuellt med en svensk variant av Helsingfors program?
– Nej, nu är vi licensierade i Finland så det försent för oss att byta land.
Shwetank Vermas teori är att Stockholm och många andra större städer fortfarande attraherar så pass manga företag och så mycket kompetens att de kanske inte känner något behov av att anstränga sig och göra det lilla extra.
Den inställningen kan dock straffa sig i längden, menar han.
– Ja, risken finns verkligen att investeringar och innovation börjar förflyttas till andra städer. Det är inget du ser på ett år, eller på fem år heller. Men plötsligt, om tio år, så inser du att något har hänt och att du har lämnats på efterkälken.
”I Sverige verkade processen för att få ett visum väldigt svår.”
Tidningen Näringslivet har i en rad artiklar berättat om de lättnader som andra länder erbjuder i syfte att attrahera startup-företag och personer med eftertraktad kompetens. Samtidigt lyser liknande insatser med sin frånvaro i Sverige.
Ett exempel som har lyfts fram är att det i Sverige är relativt svårt och tidskrävande att få ett visum för att kunna arbeta. Medan det i vissa länder kan ta ett par dagar att få ett så kallat startup-visum, kan en visumprocess i Sverige enligt företagare innebära en myndighetsprövning på uppemot två år.
I Helsingfors hjälper kommunen till med visum-processen för de företag som ingår i välkomstprogrammet, bland annat genom att skriva brev till myndigheter.
– De gjorde verkligen en stor skillnad där, vilket var ytterligare en anledning till att vi valde Helsingfors framför Stockholm. I Sverige verkade processen för att få ett visum väldigt svår.
Satsningar ger resultat
Som svensk medborgare är det lätt att starta företag i Sverige, men för den som inte är det – och speciellt den som är från ett land utanför EU – så är det desto svårare, konstaterar Shwetank Verma. Han påpekar att det i regel är ganska lätt för startup-företag att flytta till andra städer och länder om de får bättre villkor där, vilket han tycker är värt för politiken att ha i åtanke.
Shwetank Verma har sett en liknande utveckling i asiatiska städer. Inte minst i Indien, där Bangalore, som tidigare var ett självklart centrum för entreprenörer och näringsliv, nu är på god väg att se sig självt ikappsprunget av Chennai, som har gjort stora satsningar på att locka startupföretag.
– De här sakerna tar som sagt tid. Men självklart, när man ser att nya städer verkligen anstränger sig, då går fler investeringar dit. Kvar står de andra städerna med de lite äldre, mer etablerade företagen, men inte med dem som är morgondagens stjärnor.
90 Day Finn Program
90 Day Finn Program riktar sig till internationella teknikföretag och är tänkt att erbjuda en väg in i Helsingfors ekosystem för innovation och utveckling. Programmet omfattar bland annat olika former av stöd till företaget och inbjudningar till olika nätverk och evenemang. Deltagarna får också möjlighet att besöka nordiska företag och att lära sig om den finska företagskulturen.
Mer info: The 90 Day Finn Program