KOMPETENSKRISEN

Kommunen på väg lösa kompetenskrisen – ”Livligt som ett kosläpp”

Susanna Oom Samuelsson, Lotta Resare och Ulrika Gustafsson.

Hög arbetslöshet samtidigt som många företag letar med ljus och lykta efter duktiga medarbetare är ett dilemma runt om i Sverige. Men i Vingåker har ett näringslivsprojekt för kompetensförsörjning på mindre än ett halvår gjort tydlig skillnad.

– Vi har vänt på pannkakan och utgår från företagens behov. Det blir en framgångsrik väg för alla parter, säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun.

Projektet sjösattes den 1 februari i år. Ulrika Gustafsson och Lotta Resare knöts till verksamheten som projektledare och konsult respektive arbetsmarknadskonsult. Båda är egna företagare och har gedigna erfarenheter av näringslivskontakter och rekrytering.

– Arbetsförmedlingens traditionella aktiviteter leder alltför sällan till jobb. Det blir mycket teori och väldigt lite praktik. Det är förödande med sådan hitta på-verksamhet. Vi går istället ut till arbetsgivarna för att ta reda på vilka arbetskraftsbehov man har och försöker hitta arbetssökande med rätt kompetens, säger Ulrika Gustafsson.

Arbeten som existerar

Lotta Resare varnar för att den som är arbetslös och ska få hjälp av Arbetsförmedlingen till sist förlorar hoppet.

– Allt blir så motivationsdödande. För oss ska det vara arbeten som existerar, inga låtsasvarianter. En styrka är naturligtvis den närhet mellan människor som finns i en liten kommun som Vingåker, menar hon.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Av de 55 personer som hittills tagits in i projektet har 33 i dagsläget redan hunnit få en anställning eller en praktikplats som kan övergå i en anställning. Dessa 33 är fördelade på 20 samarbetsföretag.

– Det är bättre med den spridningen på många företag, men det kräver förstås betydligt större insatser för att få fram lösningar. Gensvaret från det lokala näringslivet har varit otroligt. Det har gått snabbare än vad någon hade vågat hoppas på, säger Susanna Oom Samuelsson.

Som ett kosläpp

Bedömningen inom projektgruppen är att intresset bland företagen snart kommer att öka ännu mer.

– Det kan bli livligt som vid ett kosläpp. Inte minst inom områden som lokalvård, handel och restaurang tror vi att efterfrågan på arbetskraft ska skjuta i höjden, säger Ulrika Gustafson.

En gemensam nämnare bland de arbetssökande är en längtan efter ett riktigt jobb för att slippa bidragsberoende och istället kunna försörja sig och sin familj.

– Alla är motiverade. De vill jobba och göra rätt för sig. Sedan finns det ofta brister i utbildningen, men med vilja går det att komma långt. I vårt uppdrag ingår att hjälpa deltagarna att marknadsföra sig själva inför arbetsgivaren, säger Lotta Resare.

Projektledningen krattar manegen för de arbetssökande, men det är absolut inte detsamma som kravlöshet.

– Vi ska vara tydliga och våga ställa krav. Det handlar om att vara väldigt rak och förklara vad svenska arbetsmarknaden har för förväntansbild, förklarar Susanna Oom Samuelsson.

Årets klättrare

Hösten 2020 gjorde Vingåker ett uppmärksammat lyft i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. En förbättring från plats 239 till 121 gjorde kommunen till årets klättrare.

– Kompetensförsörjningen är en del av det lokala företagsklimatet. Kompetens är ett problem både för företagen och för samhället. Näringslivsprojektet gynnar hela kommunen. Här har vi ett fantastiskt exempel på vad man kan åstadkomma genom att låta näringslivets behov styra och få en samverkan till nytta för alla, säger Susanna Oom Samuelsson.

I rätt tid

Silver & Stål AB, ett av samverkansföretagen, är sedan många år tillbaka underleverantör till svensk verkstadsindustri med kunder som Nibe, Husqvarna och DeLaval. Företaget har 41 anställda och omsätter drygt 50 miljoner.

– Det här är ett bra initiativ från Vingåkers sida. Vi har en extremt hög orderingång. Ulrika och Lotta hörde av sig i rätt tid, säger platschefen Jens Pettersson.

Jens Pettersson, Zaid Fshaye, Younan Margos och Tesfay Zerabruk är alla nöjda med Vingåkers metod för att lösa kompetenskrisen och få arbetslösa i arbete. ”Vi behövde några nya medarbetare som passade in i familjen. Det har vi fått genom Vingåkersprojektet”, säger restaurangchefen Younan Margos. Bild: Sören Karlsson

Zaid Fshaye fick tre veckors praktik på Silver & Stål, en praktikperiod som sedan övergick i en tillsvidareanställning på slipavdelningen.

– Zaid gjorde ett gott intryck från första början. Han har rätt inställning och längtar efter att lära sig jobbet. Dessutom är jag övertygad om att det effektivaste sättet för honom att lära sig språket lite bättre är på jobbet, förklarar Jens Pettersson.

– Jag tycker jättemycket om att arbeta här. Jag trivs och mina arbetskamrater är bra och snälla, säger Zaid Fshaye.

Imponerad av snabbheten

Restaurangen Joan’s AB med tolv medarbetare är ett annat samverkansföretag.

– Vi är en typisk familjerestaurang. Vi behövde några nya medarbetare som passade in i familjen. Det har vi fått genom Vingåkersprojektet, menar restaurangchefen Younan Margos.

Han är imponerad av hur snabbt allting gick.

– Fyra eller fem dagar efter första kontakten hade vi fem personer att välja mellan. Ulrika och Lotta sliter hårt för att få arbetslösa i jobb och gör det på det sätt som företagen önskar. Nu har vi anställt två medarbetare som verkligen ställer upp och vill arbeta. Att vända sig till Arbetsförmedlingen är meningslöst, säger Younan Margos.

Tesfay Zerabruk är en av de nyanställda.

– Jag har varit arbetslös. Nu är jag så glad. Det passar mig att jobba här och allt är roligt. Jag har många att prata med och hoppas bli bättre på svenska, säger han.

Det faktum att Vingåkersprojektet sorterar direkt under kommunstyrelsen och kommunledningen visar vilken vikt som satsningen har fått. 2021 är ett försöksår. Vad som sker därefter är fortfarande inte avgjort.

– Det går alltså redan nu att konstatera att projektet har varit mycket lyckosamt. Det nya arbetssättet faller väl ut i Vingåker. Vi är på rätt väg, menar Susanna Oom Samuelsson.