DET NYA ARBETSLIVET
Återgång till kontoret – så gör storföretagen
Ekonomi (TT)
Rekommendationerna om hemarbete försvinner, men vad blir det nya normala. Så här resonerar några företag om återgången och kontorsarbetet.
Volvo Group
Lastbilstillverkaren Volvo är ett mycket decentraliserat företag, förklarar Claes Eliasson, pressansvarig på Volvo Group. Det gör att återgången kan se mycket olika ut, beroende på arbetsuppgifterna. Produktionspersonalen har inte arbetat hemma under pandemin, så det handlar om kontorspersonalen.
– Utvecklingsarbetet, där tror vi att vi gynnas av att våra anställda är på plats. Det blir bättre av att vi är tillsammans. Men andra behöver kanske inte vara på plats lika mycket. Där blir det en diskussion med den lokala chefen, säger han.
Volvo har planerat för återgången, men med 100 000 anställda i olika länder så ser planerna olika ut.
– När restriktionerna lyfts så görs det av ett skäl. Då blir läget som innan pandemin.
Men visst kommer Volvo att att försöka undvika trängsel, exempelvis i matsalar. HR-funktionen försöker se till att arbetsplatserna blir trygga, även efter pandemin, förklarar Claes Eliasson.
Ericsson
– Vi ser att majoriteten av personalen kommer att jobba hemifrån året ut, säger Mikaela Ydermark Stern, presstalesperson på telekomjätten Ericsson.
Bolaget har cirka 13 000 anställda i Sverige. 90 procent av dem jobbar hemma. Beskedet om slopad rekommendation att jobba hemma ändrar inget i dagsläget, även om bolaget kommer att utvärdera läget, enligt Mikaela Ydermark Stern.
– Om det nu kommer att ske snabbare kan jag inte svara på i dag, säger hon.
Tanken efter årsskiftet är att stegvis gå tillbaka till kontoret, där ungefär häften kommer att jobba på plats halva veckan var.
SEB
Storbanken SEB gick redan i somras ut och deklarerade att många av bankens anställda ska få jobba hemma upp till två dagar i veckan efter pandemin. Banken vill ha en större flexibilitet. Policyn är tänkt att gälla ett år innan den sedan utvärderas.
– När vi nu vet hur det blir så aktiverar vi vår plan. Vi tänker att det tar ett antal veckor, säger Jeanette Almberg, personaldirektör på SEB.
Vilka som kan jobba hemma beror både på arbetsuppgifterna och på individen.
– Det är varje enhet som bestämmer.
Frågan är dock till vilken ny värld SEB och alla andra arbetsgivare vaknar upp till då anställda nu ska tillbaka till kontoret.
– Det är intressant. Det är så otroligt många som har växt digitalt under den här tiden. Det finns också ett sug efter att träffas, ungefär som på det glada 20-talet.
– Men sedan tror vi att vi kommer att få en mental period av osäkerhet, då inte alla vet hur de vill göra. Vi tror att återgången ska ske flexibelt, på samma sätt som då vi gick in i krisen. Vi får vara flexibla och lyhörda, säger Jeanette Almberg.
Nordea
På storbanken Nordea arbetar för närvarande drygt 40 procent av arbetsstyrkan på distans.
"Vi har lärt oss mycket under corona om var och hur arbetet kan utföras och flexibilitet kommer att vara en del i vårt arbetssätt även framöver", skriver Mikaela Grönlund på pressavdelningen i ett mejl till TT.
Banken kommer följa rekommendationer och förhållningsregler som gäller i de länder där den har verksamhet och har redan anpassat sig till borttagna restriktioner i Danmark i augusti.
Nordea kommer att använda en hybridmodell, som kombinerar arbete från kontoret med arbete hemifrån.
"På så vis kan vi tillgodose kundernas behov och dra nytta av ökad flexibilitet. Detta flexibla arbetssätt stödjer upp till två dagars distansarbete per vecka, när möjligt och beroende på team. Detta är en riktlinje och det kommer finnas undantag", skriver Grönlund.
AMF
Pensionsbolaget AMF tror på en mjuk återgång då rekommendationerna om hemarbete släpps. De 300 anställda är bara tjänstemän, och sitter vanligtvis samlade på ett kontor mitt i city. Men nu har de hållit sig hemma.
– Det har fungerat jättebra, teamen har kommit väldigt nära varandra, säger Maria Bendelin, HR-chef på AMF.
Fast visst saknar många det där pratet vid kaffeautomaten, och nu behöver kulturen i hela företaget stärkas, förklarar hon.
– Merparten kommer nog att återgå till kontoret tre dagar per vecka. Vi börjar där, för att återansluta till kontoret.
Det finns ganska många praktiska saker kring en återgång som behöver lösas, förklarar hon. Som resor till jobbet på nya sätt, lämning och hämtning av barn, och så alla de coronahundar som kommit till.
– Vi går in i ett lärande direkt, vi får ha en mjuk övergång och vara flexibla, säger Maria Bendelin.
Skatteverket
Har sedan tidigare fattat beslut om att ha en successiv återstart till arbetsplatserna med början den 15 september till och med den 15 oktober.
– Anledningen till det är att regeringen i ett särskilt beslut till statliga myndigheter preciserat Folkhälsomyndighetens rekommendation. Kommer det ett nytt regeringsbeslut, då justerar vi vår återgång men vi kommer nog hålla fast att den blir successiv under en månad. Vi vill göra det under så ordnade former som möjligt, sade överdirektör Fredrik Rosengren under tisdagsmorgonen.
Skatteverket har omkring 10 500 anställda i Sverige och vid kontoret i Solna är man exempelvis 3 000 anställda.
– Vi vill inte ha alla 3 000 personer som kommer genom grindarna samma dag utifrån smittspridning. När det väl sker en återgång ska det finnas möjlighet för alla medarbetare där det fungerar att vara exempelvis tre dagar på kontoret och jobba hemifrån två dagar.
Fakta
Folkhälsomyndigheten meddelade på tisdagen att man rekommenderar regeringen att slopa rekommendationen när det gäller hemarbete från 29 september, och att återgången till arbetsplatserna ska ske successivt.
Rekommendationen om hemarbete har gällt sedan 16 mars 2020, då Folkhälsomyndigheten uppmanade arbetsgivare att införa distansarbete.