DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Sjunkande arbetslöshet och rekordmånga jobb

Arbetsförmedlingens siffror för mars månad pekar uppåt. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Arbete (TT)

Lägst arbetslöshet på 2,5 år, rekordmånga lediga jobb och relativt låga varseltal. Arbetsförmedlingens siffror för mars månad bjuder mest på goda nyheter. ”Summa summarum är det en väldigt god arbetsmarknad”, säger Anders Ljungberg på Arbetsförmedlingen.

Nära 355 000 personer i Sverige var inskrivna som arbetslösa i slutet av mars, en minskning på drygt 86 000 personer från samma månad förra året. Arbetslösheten uppgår därmed till 7,0, vilket är den lägsta siffran sedan september 2019.

– Vi har de senaste månaderna sett att det är en god arbetsmarknad och det är klart att det finns ett uppdämt behov efter pandemin också, så nu ser man resultatet av att det börjar komma i gång igen, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef.

Antalet nyanmälda lediga platser i Platsbanken på Arbetsförmedlingen var drygt 207 000 i mars, vilket är rekord i modern tid, enligt Ljungberg.

– Bland de stora områden som rekryterar just nu finns finansiell verksamhet, som banktjänster och liknande, men även inom vård och omsorg och handel.

Kriget i Ukraina

Hur kriget i Ukraina kan komma att påverka svensk arbetsmarknad och ekonomi är ännu oklart, och beror till stor del på hur utdraget kriget blir, hur många som kommer till Sverige och hur länge de väljer att stanna, säger Ljungberg.

– Men det som är positivt är att det finns en god efterfrågan på arbetskraft.

Få ukrainare har än så länge skrivit in sig på Arbetsförmedlingen men myndigheten noterar att många som kommer ser ut att ha en bra utbildning i grunden.

– Vi tror också att de är rätt duktiga på engelska, och då har man rätt bra möjligheter på den svenska arbetsmarknaden.

För att hjälpa ukrainare att få jobb kommer myndigheten dels fokusera på att kartlägga kompetensen hos de som kommer, dels försöka skapa möten mellan arbetsgivare och arbetssökande.

Orosmoln

Ett av få större orosmoln i rapporten för mars månad är att antalet som varit utan arbete i två år eller mer ökar med närmare 6 000 personer, till nästan 99 000. Utvecklingen under pandemin kan ha försvårat ytterligare för denna grupp, tror Anders Ljungberg.

– Vi blir mer digitala, jobbar mer automatiserade och ställer krav på andra kompetenser. Då finns det risk att man hamnar lite längre ned i kön och tappar kompetens och erfarenhet.

För att få den gruppen i arbete framhåller Ljungberg vikten av en slutförd gymnasieutbildning. Från myndighetens sida försöker man sedan komplettera med insatser som arbetsmarknadsutbildningar, praktik och subventionerade anställningar.

Fakta

7,0 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar 355 000 personer. Procentsatsen kan jämföras med 8,4 procent i mars 2021.

Bland ungdomar i åldern 18–24 år låg arbetslösheten på 8,6 procent (11,1 procent, mars 2021).

173 542 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer (182 130).

192 470 personer deltog i program med aktivitetsstöd (231 403).

2 398 personer varslades om uppsägning (2 932).

Källa: Arbetsförmedlingen