CORONAVACCINERINGEN

FHM backar – alla med symptom ska testas

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Arkivbild. Bild: Lars Schröder/TT

Coronaviruset (TT)

Folkhälsomyndigheten backar från beslutet att dubbelvaccinerade med symptom inte behöver testas för covid-19. Det säger myndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Den ökade smittspridningen ligger bakom det nya beskedet, säger Tegmark Wisell.

– Från måndag rekommenderar regionerna att testa alla från sex år och uppåt med symptom som kan vara förenliga med covid-19, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

Personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är undantagna.

TT: Ni fick kritik från flera håll när ni valde att ta bort rekommendationen i oktober, borde den inte bara ha fått vara kvar?

– Vi ser inte riktigt att det skulle ha varit ändamålsenligt och vi kan med facit i hand även se att vi inte har haft någon kraftig ökning, det skulle vi ha sett.

– När vi tittar på regionerna där det har skett en viss ökning har det startat med de ovaccinerade precis som förväntat. Vi kan inte se att det skulle ha gjort någon skillnad under den period som har varit, utan nu handlar det om att förhålla sig till den ökning vi ser i andra länder och som även lär komma till Sverige, säger Karin Tegmark Wisell.

Ökande spridning

Smittan har ökat på bred front i Europa under den senaste tiden. Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att även smittan i Sverige kommer att öka från och med början på december och att toppen nås ett par veckor senare.

TT: Är regionerna redo för en massiv uppskalning av testkapaciteten?

– Vi har ju en omfattande testkapacitet i landet och vi har en tät dialog med olika testkontaktpersoner i regionerna. Vi har hela tiden tryckt på att det är viktigt att man inte avvecklar sin testkapacitet utan att den är skalbar för att man ska kunna höja och sänka utifrån behov, därför förväntar vi oss att man har den kapacitet som behövs.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att även personer utan symtom testas när någon i hushållet insjuknar i covid-19.

"Mycket klokt"

Hos Region Uppsala välkomnar man beslutet.

“Vi ser positivt på detta. Vi har nyligen gått över till ökad egenprovtagning och har tro på att vi också ska kunna analysera fler prover och smittspåra kring nya fall”, skriver regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd, i ett mejl till TT.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, som varit kritisk mot den tidigare rekommendationen är också glad över beskedet.

– Åh vad bra! Mycket klokt – vi måste göra allting för att smittspåra för att veta läget i vårt land, för att det är prekärt i omgivningen, säger han.

Han framhåller att farten på testningen bör skalas upp, men tycker inte att den nya rekommendationen kommer för sent.

– Smittspridningen ser ut att ligga stabilt, men det vet vi väldigt lite om eftersom vi testar så mycket mindre än de andra länderna. Att reversera det här nu när vi är i ett läge där vi har chans att fånga smittan när den eventuellt är på väg, det tycker jag är jättebra.

Bryta smittkedjor

Tove Fall, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, ser också positivt på att Folkhälsomyndigheten backar.

– Det är glädjande. Det öppnar upp för en bättre smittövervakning, men också en mer effektiv och snabb smittspårning, vilket är ett viktigt verktyg för att kunna bryta smittkedjor och dämpa smittspridningen.

Samtidigt kan glappet ha försvårat planeringen av testnings- och analyskapaciteten i regionerna, säger hon.

– Det går heller inte att utesluta att smittspridning skett som man annars hade kunnat bryta med smittspårning under den här perioden. Det finns forskningsstudier som visar att glapp i testning och smittspårning är kopplat till smittökning.

Fakta

Från och med den 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att regionerna erbjuder testning för covid-19 av alla som är 6 år och äldre som får symtom som kan vara covid-19. Det gäller både personer som är vaccinerade och personer som inte är vaccinerade. Personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är undantagna.