CORONAVACCINERINGEN
Bekräftat fall av nya covid-varianten i Europa
Pandemin (TT)
Oro för den nya covid-varianten B.1.1.529 har fått Storbritannien och EU-länder att stoppa inresor från södra Afrika. WHO studerar den, och avråder från förhastade reaktioner.
Men varianten har redan nått Europa.
Den belgiska regeringen uppgav på fredagseftermiddagen att ett fall av den nya varianten har bekräftats i landet. Det är i så fall det första i Europa.
Larmet gick först i Sydafrika. Varianten kallas B.1.1.529, och bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som möjligen kan undvika kroppens immunsvar, framkom på en hastigt sammankallad presskonferens i Johannesburg i torsdags.
Storbritannien meddelade bara några timmar senare att Sydafrika och ytterligare fem länder rödlistas i landets reseregler. Flyg från Sydafrika tillåts inte från och med lunchtid på fredagen. Brittiska medborgare som ändå tar sig hem från länderna måste sätta sig i karantän.
"Snälla, vaccinera er"
På fredagsmorgonen twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att unionen vill följa efter. Kommissionen föreslår att "flygresor från regionen södra Afrika stoppas", skriver hon.
– Alla flygresor till de här länderna bör ställas in, tills vi vet mer om den här varianten, säger von der Leyen.
Senare under dagen var von der Leyen i kontakt med såväl forskare som vaccintillverkare. Hon betonade då att EU:s vaccinkontrakt med företagen stipulerar att vaccinen "omedelbart" ska anpassas till nya varianter när sådana dyker upp.
EU-basen vädjar också till alla EU-medborgare att bidra på sitt sätt.
– Snälla, vaccinera er, så fort som möjligt, manar hon.
Två veckors karantän
Men det går snabbare för enskilda EU-länder att fatta egna beslut, vilket bland andra Italien och Tyskland redan gjort. I Berlin kungör hälsominister Jens Spahn att en mellanvariant gäller från och med fredag kväll: Flygen får gå, men endast tyskar får stiga av i Tyskland, och alla – även fullvaccinerade – måste sätta sig i två veckors karantän vid ankomst.
– Denna nya variant oroar oss. Därför agerar vi proaktivt och tidigt, säger Spahn enligt nyhetsbyrån Reuters.
Danmark inför skärpta reserestriktioner för resor från Sydafrika och sex angränsande länder. De skärpta restriktionerna innebär bland annat krav på isolering och PCR-test.
Världshälsoorganisationen WHO:s experter diskuterar B.1.1.529 vid ett möte i Genève under fredagen. Eventuellt kommer den att få en grekisk bokstav, som de tidigare mutationerna beta och delta, och beskrivas med en preliminär hotnivå. Men organisationen varnar att det kommer att ta veckor innan den går att bedöma fullt ut. "I det här läget avråds från införandet av reserestriktioner", förklarar WHO enligt Reuters.
I Israel och Europa
Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor håller med WHO, och tycker att Storbritanniens beslut "verkar förhastat". Oron är stor för "skadorna detta beslutet får för turism och andra affärer mellan länderna", heter det i en kommuniké.
Sydafrika bekräftar cirka 100 fall av varianten, som även har påträffats i Botswana och Hongkong.
Och på fredagen meddelade Israel att den även nått dit. B.1.1.529 har konstaterats "i en person som kommit hem från Malawi" i Afrika, skriver hälsodepartementet enligt medier. Denna person och ytterligare två misstänkta fall har placerats i karantän. Israel betonar att alla dessa tre är fullvaccinerade individer.
Beskedet från Belgien om det första europeiska fallet kom några timmar senare.
Flera provinser
Analyser från diagnoslaboratorier tyder på att varianten sprider sig snabbast i Sydafrikas folkrika provins Gauteng. Men den kan enligt forskarna förekomma även i landets övriga åtta provinser.
Värre än delta?
De länder som Storbritannien pekar ut är förutom Sydafrika även Namibia, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Zimbabwe och Botswana, skriver Reuters.
– Tidigare indikationer visar att denna variant är mer smittsam än delta, och att de vaccin vi har i dag är mindre effektiva mot den nya varianten, säger den brittiske hälsoministern Sajid Javid.
Enligt forskare har varianten minst tio olika mutationer, att jämföra med deltas två och betas tre.
Henrik Samuelsson/TT
Katri Artta Svarfvar/TT