Spänt mellan Kina och Litauen – ber EU om hjälp
Kina/Litauen (TT)
Personalen på Litauens ambassad i Peking har hastigt lämnat Kina. Enligt diplomatuppgifter ska det ha skett efter press från kinesiska myndigheter.
Nu ber Litauen EU om hjälp i den upptrappade konflikten med Xi Jinpings regim – som pressar den baltiska nationen ekonomiskt.
Nyheten om ambassadpersonalens hastiga avfärd kommer efter att Kina nedgraderat sin diplomatiska relation med Litauen till följd av att Taiwan öppnat en beskickning, i praktiken en ambassad, under eget namn i huvudstaden Vilnius i november.
Kina betraktar Taiwan som en utbrytarprovins och slår vakt om att inga andra länder ska ha diplomatiska band till ön och har tidigare kallat beslutet om beskickningen i Vilnius för "extremt chockerande".
– Frågan om Taiwan är den absolut viktigaste territoriella frågan för Kina som stat, det är oerhört känsligt, säger Oscar Almén, Kinaanlytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Han lyfter även fram att konflikten har en stark inrikespolitisk laddning som ytterligare bidrar till dess sprängkraft.
– Regimen har ju pumpat upp en stark nationalism i landet vilket innebär att finns det ett betydande tryck från delar av befolkningen om att Kina markera mot andra länder, inte minst när det kommer till konflikten om Taiwan.
Lämnade i onsdags
De totalt 19 anställda på den litauiska ambassaden i Peking lämnade Kina i onsdags. Beslutet ska ha fattats efter "hotelser", uppger en diplomatkälla med insyn för Reuters. Uppgifterna tillbakavisas av Kinas utrikesdepartement, som hävdar att anklagelserna är "grundlösa".
Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis säger till ett pressuppbåd på torsdagen i Vilnius att kinesiska myndigheter meddelat ambassaden att personalens id-handlingar snart skulle bli ogiltiga.
Ekonomiska hot
Som ett led i den eskalerande konflikten har Kina börjat stoppa litauiska exportvaror i tullen. I förra veckan meddelades också att multinationella företag kan komma att kastas ut från Kina om de inte slutar att göra affärer med Litauen.
Enligt Oscar Almén är det inte omöjligt att Kina gör verklighet av hoten. Han hänvisar bland annat till rapporter om att europeiska företag redan sagt upp avtal med litauiska leverantörer, vilket kan tolkas som att man tar situationen på allvar.
– Det här riskerar att få stora ekonomiska konsekvenser för Litauen. Att Kina använder sig av en metod att pressa företag riktat mot ett tredje land så tydligt på det här sättet har jag inte sett tidigare.
Splittra medlemsländerna
Litauen kommer nu att be EU om hjälp för att hantera den eskalerande konflikten med Kina.
– Presidenten kommer att samtala med EU:s ledare om den press vi utsätts för, vi tror att detta kommer att leda till en diskussion om hur EU och i synnerhet EU-kommissionen skulle kunna hjälpa Litauen i den här frågan, säger Asta Skaisgiryte, rådgivare till president Gitanas Nauseda, i en intervju med en litauisk public service-kanal.
Oscar Almén vill inte sia om hur EU kommer att agera, men påpekar att Kina arbetar aktivt för att splittra medlemsländerna.
– Man har ju goda relationer med exempelvis Ungern och Grekland och det är länder som tidigare har lagt in sitt veto och hindrat EU från att agera. Det här är ett konstant problem för EU i relationen till Kina.