CORONARESTRIKTIONERNA
Omikrons utbredning varierar stort i Sverige
Coronaviruset (TT)
Smittspridningen är på fortsatt uppgång – under julveckan steg antalet nysmittade med 14 procent jämfört med veckan före, allra mest bland ovaccinerade. Även antalet fall av den nya virusvarianten omikron ökade.
Hur utbredd den nya varianten är varierar stort bland regionerna, från som lägst tre procent till 51 procent, enligt preliminära resultat från vecka 51. Alla svar från landets regioner är dock inte fullständigt rapporterade, på grund av helgdagarna.
Det är ännu för tidigt att säga hur ökat resande och ändrade umgängesrutiner som julfirandet medfört kommer att påverka smittspridningen.
– Vi har ändå en tid mellan att man blir smittad och man blir sjuk. Någon effekt från julhelgen kommer vi inte se förrän om några dagar, säger Folkhälsomyndighetens (FHM) statsepidemiolog Anders Tegnell.
Omikron väntas ta över
Men trenden är tydlig, skriver FHM i en lägesrapport: Andelen omikronfall har stigit och förväntas öka även framöver. FHM gjorde före jul bedömningen att omikron skulle blir den dominerande varianten i mitten av januari. Anders Tegnell säger att det kan ske tidigare än så.
– Om det kommer att ske om en eller två veckor vet vi inte, men det kommer att ske.
Tegnell är tydlig med att den omfattande smittspridning, driven av omikron, utgör en fjärde smittvåg.
– Det är alldeles uppenbart, inte bara utifrån utvecklingen i Sverige men sammantaget utifrån utvecklingen i många andra länder i vårt närområden inom EU.
I Europa når smittspridningen nu rekordnivåer. Mellan den 22 och 28 december rapporterades i snitt över 935 000 fall om dagen, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån Reuters.
Svårspådd utveckling
Under tidigare smittvågor i Europa har en liknande spridningsfrekvens kunnat skönjas i Sverige efter omkring två veckor. Nu är utvecklingen svårare att förutspå.
– I flera av de länder som drabbades tidigt har smittan nu börjat gå ner väldigt fort. Nederländerna, Belgien och Tyskland har en ganska snabb nedgång av antal fall, medan de länder som inte var så drabbade i början som Spanien och Italien, nu ser en uppgång, säger Anders Tegnell och understryker att den nu pågående vågen ser ut att präglas av snabbare upp- och nergångar än tidigare.
– Vi har också ett lite annat läge Sverige. Vi har hunnit vaccinera fler med tredje dosen än vad man hunnit med i de länder som hade en tidig spridning. Vi kan hoppas att det gör skillnad, åtminstone att vi inte får en lika stor vårdbelastning som många av de länderna har haft.
Färre avlider
Hittills har 29 procent av alla som är 18 år eller äldre fått en påfyllnadsdos av vaccinet. Bland dem som är 65 år eller äldre hade 79 procent fått den tredje dosen fram till den 28 december.
Att covid-19 drabbar ovaccinerade hårdast visas tydligt i statistiken över antalet sjuka som behöver intensivvård. Under de fyra senaste veckorna har antalet intensivvårdade per 100 000 invånare varit tolv gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade.
Beläggningen inom sjukvården ökar, men är fortfarande lägre än under tidigare perioder av omfattande smittspridning. Även antalet avlidna med covid-19 ligger på en lägre nivå än tidigare perioder med hög smittspridning.
Rättad: I en tidigare version angavs fel nyhetsbyrå som källa.
Cecilia Klintö/TT
Tomas Lauffs/TT