KÄRNKRAFTENS FRAMTID

SKB: "Ett historiskt beslut"

Platsen vid Forsmark kärnkraftverk där SKB planerar att bygga slutförvaret för kärnavfallet från den svenska kärnkraftverken. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Politik (TT)

"Ett mycket välkommet besked".

Det säger Svensk kärnbränslehanterings vd Johan Dasht efter regeringens besked om att den säger ja till SKB:s ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.

Greenpeace är däremot kritiskt.

"Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt", säger SKB:s vd Johan Dasht i ett pressmeddelande.

Under torsdagseftermiddagen meddelade miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens att regeringen ger SKB tillstånd för bygget av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Nästa steg nu är att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för anläggningarna, och att Strålsäkerhetsmyndigheten ska besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen, enligt SKB. Först då alla tillstånd är på plats kan byggena inledas, och bedömningen är att det därefter kommer att ta cirka tio år att bygga förvaret.

Också Vattenfall, som har ägande i kärnkraften, är nöjda.

"Vi välkomnar regeringens beslut om slutförvaret för högaktivt kärnavfall. Beslutet är viktigt eftersom det ger kärnkraftsindustrin möjlighet att ta ansvar för kärnkraftens avfall på ett långsiktigt säkert sätt", säger Vattenfalls VD Anna Borg i ett pressmeddelande.

Miljöorganisationen Greenpeace är mycket kritisk till beslutet:

”Vi anser det är fel av regeringen att hasta fram ett beslut när det så uppenbart krävs ytterligare forskning”, skriver Rolf Lindahl som är talesperson för klimat och energi på Greenpeace.

Han anser att metoden som kärnkraftsindustrin föreslagit är omgärdad av stor vetenskaplig osäkerhet. Den kan inte heller garantera ett säkert slutförvar, enligt Greenpeaces talesperson.