KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Kommunerna om slutförvaret: "Känns jättebra"

Platsen vid Forsmark kärnkraftverk där SKB planerar att bygga slutförvaret för kärnavfallet från den svenska kärnkraftverken. Bild: Pontus Lundahl/TT

Politik (TT)

Ett historiskt beslut eller ett historiskt misstag?

Medan Svensk kärnbränslehantering (SKB), strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och de aktuella kommunerna gläds åt regeringens ja till ett slutförvar, känner miljöorganisationer oro.

– Det här blir en viktig milstolpe, säger SKB:s vd Johan Dasht.

Stolta och glada – så beskriver Johan Dasht hur personalen känner sig efter att miljöminister Annika Strandhäll (S) under torsdagen meddelade att regeringen ger SKB tillstånd för bygget av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

– Efter 40 års forskning och en ansökan som vi lämnade in 2011 får vi äntligen ett erkännande och förtroendet att bygga färdigt ett slutförvarssystem för Sverige, säger Johan Dasht.

SKB är företaget som branschen har bildat för att få slutförvaret på plats. Och även myndigheten som ska övervaka detta, SSM, uttrycker tillförsikt. Men SSM:s generaldirektör Nina Cromnier betonar att det är mycket kvar fram tills det att förvaret är klart och stängt om ungefär 70 år.

– Fortsatt optimering och fortsatt forskning och utveckling tar vid under hela den tiden som finns fram till förslutningen av förvaret.

Ingen oro

Ett antal länder i världen har fattat liknande beslut om att skapa djupförvar för avfallet. Men det är bara i Sverige och Finland som planerna är så konkreta att platser är utvalda och klara.

TT: Du känner ingen oro för att Sverige och Finland nu tar beslut som inget annat land ännu fattat?

– Nej det gör jag inte, inte mot bakgrund av den omfattande granskning som har gjorts, säger Nina Cromnier.

Och även i de berörda kommunerna Östhammar och Oskarshamn är tongångarna positiva.

– Det känns jättebra att man har sagt ett ja till hela ansökan. Nu känns det väldigt tryggt och säkert, för nationen, för kommunen och för energiförsörjningen, säger Margareta Widén-Berggren (S), kommunalråd i Östhammar.

Ger arbete

Bygget av ett slutförvar kommer att ge positiva effekter lokalt, enligt kommunalrådet:

– Vi har alltid sagt att säkerheten är prio ett, absolut, men när det nu är det så kommer vi naturligtvis få arbetstillfällen, inflyttning, infrastruktur. Det händer ju saker för vår kommun nu när det här kommer i gång. Det är några år kvar, men det är positiva effekter.

Vattenfall välkomnar beslutet, liksom Svenskt Näringsliv som skriver i ett pressmeddelande att regeringens beslut är positivt eftersom fossilfri el är avgörande för att möta den ökade elanvändningen som behövs för att nå klimatmålen.

"Nu är det viktigt att den fortsatta processen kan löpa vidare på ett effektivt sätt", kommenterar Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energipolicys på Svenskt Näringsliv.

"Oansvarigt"

Från Naturskyddsföreningens håll hörs däremot besvikelse.

– Ministern var väldigt tydlig med att regeringen har fattat ett historiskt beslut. Men jag är rädd för att regeringen har gjort ett historiskt misstag, säger generalsekreterare Johanna Sandahl.

– Det är direkt oansvarigt av regeringen att säga ja till handläggningen av det extremt farliga kärnavfallet, fortsätter Sandahl.

Även Greenpeace är mycket kritisk till beslutet.

”Vi anser det är fel av regeringen att hasta fram ett beslut när det så uppenbart krävs ytterligare forskning”, skriver Rolf Lindahl, talesperson för klimat och energi på miljöorganisationen.

Han anser att metoden som atomindustrin föreslagit är omgärdad av stor vetenskaplig osäkerhet. Den kan inte heller garantera ett säkert slutförvar, enligt Lindahl.

Bekräftat resultaten

SKB å sin sida trycker på det omfattande arbete som ligger till grund för dagens beslut, och att metoden har granskats och bedömts av många instanser.

– Den kritik som finns i den här frågan har tillfört någonting under resans gång, genom att många av frågorna har granskats om och skickats till andra experter, både nationella och internationella och till olika universitet, och det som har blivit resultatet är att våra resultat bekräftats.

TT: Men de som känner oro nu, vad kan du säga till dem?

– Jag tror att i den här frågan, precis som i allt annat, så får man helt enkelt lita på den etablerade forskningsvärlden och den svenska expertmyndigheten som har granskat det här flera gånger om.