Kritiken: "Dåliga nyheter för vårt pensionssystem"
Ekonomi (TT)
En miljon pensionärer får höjd pension automatiskt enligt det nya pensionsförslaget, lovar S, V och MP. Men det innebär att viktiga principer för pensionssystemet överges, enligt kritiker.
Ännu är mycket oklart kring hur de höjda pensionerna ska utformas i detalj, konstaterar Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
– Det är svårt att säga hur det blir. Som jag förstår ska de som har allmänna pensionsinkomster under knappt 12 000 få tusen kronor mer, och de med inkomster upp till cirka 14 000 får ungefär hälften, säger hon.
Mycket fortfarande oklart
Pensionsmyndigheten har fått uppdraget att förbereda en första utbetalning i augusti, men exakt enligt vilka förutsättningar är fortfarande oklart, förklarar hon.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, är kritisk till tillägget. Inte för att det inte finns behov hos dem som nu gynnas av det, utan mer för att förslaget innebär att det nuvarande systemet för pensionsfrågor helt enkelt åsidosätts.
– Detta innebär ytterligare bidrag över statsbudgeten, och det är inte hållbart, säger han.
Grundbulten för vårt pensionssystem är att det ska grundas på livsinkomsten, och att pengarna ska tas ut genom avgifter, förklarar han. De principerna faller nu, enligt Munter.
– Det rimmar inte med något av detta. Förslaget går vid sidan av pensionssystemet.
Pensionsgruppen rundad
Pensionsfrågor ska hanteras av den så kallade Pensionsgruppen, som består av Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna. Men den aktuella höjningen har inte beretts där. Det gör att det kommer att bli svårt att få igenom förslaget, tror han.
Men i fjol infördes ett annat tillägg för pensionärer med låga inkomster, det så kallade inkomstpensionstillägget. Det finansierades också utanför pensionssystemet, förklarar han.
– Det öppnade för fler beslut som går vid sidan om pensionssystemet. Nu står vi med ett sådant förslag till, säger Mattias Munter.
Mattias Dahl, vice vd för Svensk Näringsliv är inte heller glad över förslaget.
"Den pension man får måste ha en stark koppling till den lön man haft under arbetslivet. Regeringens förslag bryter denna koppling och det är dåliga nyheter för vårt pensionssystem", skriver Mattias Dahl i ett mejl till TT.
Han ifrågasätter om tillägget verkligen är så nödvändigt för pensionärerna som S, V och MP anser.
"När man bedömer pensionärers ekonomiska standard så måste man ta hänsyn till en lång rad faktorer. Man kan inte enbart titta på pensionen. Pensionsmyndigheten har i en rapport visat att pensionärernas generella levnadsförhållanden är goda", fortsätter Mattias Dahl i mejlet.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktigt vilka partier som ingår i pensionsgruppen.
Johanna Cederblad/TT
Fakta
Förslaget är ett resultat av förhandlingar mellan S, V och MP i samband med att Magdalena Anderssons regering släpptes fram i höstas.
Enligt förslaget ska en miljon pensionärer få höjd pension. De med inkomster upp till knappt 12 000 kronor i allmän pension per månad får 1 000 kronor, de med inkomster mellan 12 000 och 14 000 får mindre enligt en nedtrappning. I genomsnitt får pensionärerna i de aktuella inkomstlägen cirka 700 kronor.
Tillägget ska börja betalas ut i augusti, före valet i höst.
Källa. S, V och MP