CORONAVACCINERINGEN

Forskare: Bra att snabba på vaccinationstakten

Nu blir ytterligare tusentals personer aktuella för en tredje spruta mot covid-19. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Vaccin (TT)

Tiotusentals personer kan boka en tredje dos vaccin mot covid-19 tidigare än väntat. Rekommendationen om kortare dosintervall hade dock kunnat komma tidigare, enligt vaccinforskaren Ali Mirazimi.

– Men det är bra att försöka snabba på vaccinationstakten, säger han.

Den skenande smittspridningen i Sverige har fått Folkhälsomyndigheten att rekommendera en tredje dos covidvaccin redan efter tre månader, i stället för fem.

I ljuset av den omfattande samhällsspridningen tycker Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, att det är rimligt att försöka snabba på processen.

– Flera andra länder har redan gjort samma sak, säger han.

– Framförallt kommer behovet av sjukhusvård kanske att minska. Och får det effekt på samhällsspridningen är det förstås också väldigt välkommet.

TT: Dröjde rekommendationen om kortat dosintervall för länge?

– Absolut, det här är färskvara. Hade de vetat att samhällsspridningen skulle ske i den här takten och bli så här stor hade de kanske tagit beslutet lite tidigare. Men nu har vi den samhällsspridning vi har så det är bra att snabba på.

Regionerna redo

I slutet av veckan kommer Region Stockholm att erbjuda vaccinationstider till de som nu blir aktuella för en tredje dos. Det handlar om ytterligare 133 000 personer.

"Vi har en god vaccinationskapacitet i regionen med såväl mobila enheter och vaccinationsmottagningar", skriver vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

I Västra Götaland ändras dosintervallet till tre månader med omedelbar verkan.

– Vi har gott om tider, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge.

– Det är klart att många fler blir aktuella för en tredje dos på en gång. Vill man ha sin tid redan i dag kanske man får resa lite.

Den senaste tiden har bokningstrycket i Västra Götaland sjunkit.

– Det kan bero på att en hel del har varit smittade eller i karantän, säger Rygge.

Många sjuka

I Region Västerbotten handlar det om ytterligare omkring 20 000 individer som nu ges möjlighet att boka sin tredje spruta.

– Vi kör i gång direkt, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

– Vi har relativt bra kapacitet. Alla kommer inte att kunna boka tid direkt, men de kommer att få en tid mellan tre och fyra månader efter sin andra dos.

Trycket i Västerbotten är inte jättehögt – fortfarande är det många som inte har tagit sin tredje dos trots att det har gått fem månader.

– Det tror vi till stor del beror på att vi har haft en stor smittspridning i samhället. Många har varit sjuka och inte kunnat ta sin tredje dos, säger Lestander.

I Norrbotten finns lediga tider för den som vill boka in tredje sprutan redan nu.

– Vi har kommit ganska långt på dos tre på totalen, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör med ansvar för vaccineringen i Region Norrbotten.

– Nu är det framförallt yngre personer från 18 år vi vill nå.

Lediga tider

Region Blekinge är också redo.

– Vi har god kapacitet och 13 000 lediga tider, säger vaccinsamordnare Anna Tegel.

– Det handlar mest om att få de som ska ha dos tre att komma och ta den. Vi har 52 000 personer som är aktuella och kan klara av dem innan vecka 9 är över.

I Region Jönköpings län är nu omkring 87 000 personer aktuella för en tredje dos. När trycket är som högst kan primärvården där vaccinera 25 000 personer i veckan.

– Vi anpassar kapaciteten efter efterfrågan och nu lägger vårdcentralerna ut ännu mer tider, säger vaccinsamordnare Jonas Almgren.

Bokningsläget ser också bra ut i Region Värmland, enligt vaccinsamordnare Madelene Johanzon.

– Vi har varit mer eller mindre förberedda på att det skulle bli en förändring och planerat utifrån det. Men det kan ta en eller ett par veckor innan vi helt är i kapp, om många vill ha sin tredje dos nu direkt, säger hon.

Sofia Eriksson/TT

Jan Samuelsson/TT

Alice Nordevik/TT

Fakta

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 ges från det att minst tre månader har gått sedan primärvaccinationens sista dos. Det är ett kortare tidsintervall än tidigare, då det var fem månader som gällde.

Bakgrunden till beslutet är den kraftiga spridningen av covid-19 i hela landet. Förhoppningen är att en tidigarelagd påfyllnadsdos ska bromsa spridningen.

Två doser ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Påfyllnadsdosen förlänger och stärker skyddet. Den ger också ett ökat skydd mot att smittas och att sprida smittan vidare.

Påfyllnadsdos rekommenderas till alla över 18 år. En tidigare genomgången covid-19-infektion är inget hinder för vaccination.

Källa: Folkhälsomyndigheten