BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Företagaren tvingas dubbelbemanna: ”Personalen är otrygg”

Genrebild. Stefan Fritzdorf, Stefan Fritzdorf, vd och ägare av Vivels Bageri. Bild: Studio CA, Mostphotos, Ole Berg-Rusten

Det kan handla om allt från rån till att människor är hotfulla, förklarar bageri- och konditoriföretagaren Stefan Fritzdorf. Kostnaderna för säkerheten rusar eftersom han tvingas dubbelbemanna sina butiker. ”Personalen tycker att det är otryggt att vara ensamma”, säger han till TN.

Strax före stängning stormade fem unga män in. De skriker, kastar stolar och bokstavligen slår sönder kaféet. Personalen, två 20-åriga tjejer, gömde sig i köket och ringer polisen – som inte kommer. Händelsen utspelade sig för några år sedan på Vivels Bageri & Konditori i Älvsjö. Händelsen var inte isolerad och under ett flertal år drabbades bageriet kontinuerligt av brott.

– Det har faktiskt blivit bättre på konditoriet vi har i Älvsjö. Nu har vi fått en större närvaro av poliser och vi har till och med fått hjälp av polisen. Men under pandemin har också samhället förändrats och människor har inte rört sig ute lika mycket, så det är svårt att säga om det blivit lugnare, säger bageri- och konditoriföretagaren Stefan Fritzdorf.

Tvingas överbemanna

Men trots att det bara behövs en anställd för att klara av uppgiften att stänga ned butiken är de alltid två som stänger.

– Personalen tycker att det är otryggt att vara ensamma vid stängning. Det kan handla om allt från rån till att människor kommer in och är hotfulla. Vi har även haft problem med att människor kommer in och använder våra toaletter som duschar, säger han.

Företaget har i dagsläget 90 anställda och caféer på en rad ställen i Stockholmsområdet. Stefan Fritzdorf menar att brottsligheten under de senaste åren har eskalerat.

– Tidigare kunde vi slarva och det var inga problem om vi till exempel skulle glömma att låsa en dörr. Men nu vet vi att om vi glömmer så kommer någon ha varit inne och tagit eller förstört något.

Kostnaderna rusar

Dessutom har kostnaderna för säkerheten ökat under de senaste åren.

– Vi måste alltid tänka ett steg längre och ständigt göra riskanalyser för att undvika brott. Det handlar om att lägga mer resurser på anställda, säkerhetsbolag, larm på butikerna, säkerhetsdörrar och lås, säger han och fortsätter:

– Man vill ha kul på jobbet, ha respekt och känna tilltro till människor. Det har vi inte längre. Det stora problemet är att polisen och politiken inte har förstått problematiken.

Under den senaste tiden har även en annan typ av brottslighet drabbat företaget.

– Vi får några mejl i veckan som är riktigt farliga och jag är ständigt rädd att någon ska öppna fel mejl. Det handlar inte bara om mejl, utan vi måste säkra vårt wi-fi och alla lösenord. Se bara vad som hände med Coop i somras, alla kan råka ut för det. Och då är det häpnadsväckande att vi inte ens har en minister som har cyberbrottsligheten som ansvarsområde.

För dyrt att anställa

Enligt nya beräkningar kan 1,3 miljoner människor i Sverige inte försörja sig själva. Stefan Fritzdorf har själv anställt personer från sju olika länder och vill att fler företag ska kunna ha möjlighet att göra det för att kunna möta problematiken kring utanförskapet.

– Det är i dagsläget alldeles för dyrt för företag att våga ta den risken. Hade man gjort det både billigare och lättare hade fler företag vågat ta steget och anställa människor som kanske inte har rätt kompetens, men som man kan utbilda på plats. Att ta in människor som inte kan jobbet och betala full lön direkt, är otroligt svårt.