KRIGET I UKRAINA
Riksdagen godkände vapen till Ukraina
Ukrainakriget (TT)
Riksdagen har godkänt att Sverige ska ge krigsmateriel till Ukraina.
Bara Vänsterpartiet sade nej till att skicka pansarskott.
Beslutet att skicka vapen för att hjälpa ett annat land i krig är historiskt. Senast Sverige gjorde det var när Sovjetunionen angrep Finland 1939.
Alla partier står bakom beslutet, utom Vänsterpartiet som säger nej till att skicka pansarskott.
Fem vänsterpartister frångick partilinjen och avstod från att rösta.
Vänsterpartiets kommunikationschef Jenny Lindahl skriver i ett sms till TT att partiets verkställande utskott hade fattat beslut om att ställa sig bakom hela regeringens stödpaket.
"Men partistyrelsen fattade ett annat beslut", skriver Lindahl.
Partistyrelsen ska hålla ett extrainkallat möte på tisdag kväll för att diskutera hur partiet ska förhålla sig till liknande frågor i framtiden "i syfte att möjliggöra ställningstagande för vapensändningar till Ukraina", skriver Lindahl.
Stödpaketet omfattar 5 000 Pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner. Dessutom ger Sverige ett direkt stöd på 500 miljoner kronor till Ukraina för att stärka landets försvar.
Påbörja leveransen
– Försvarsmakten är förberedd och kan så snart beslutet är fattat påbörja leveransen, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i riksdagens debatt inför beslutet.
Omedelbart efter riksdagens godkännande kommer regeringen att fatta det formella beslutet som tillåter krigsmaterielutförsel.
– Vi vet var vi står. Ukrainas sak ska också vara vår, sade Hultqvist
I debatten inför beslutet gick Moderatledaren Ulf Kristersson hårt åt Vänsterpartiet, som är emot att skicka pansarskott.
– När de ukrainska soldaterna slåss så strider de också för oss. De minsta vi då kan göra för dem och för oss själva är att göra allt vi kan för att hjälpa. Ni borde skämmas, Vänsterpartiet, sade han.
Mot vapenexport
Moderaterna och Kristdemokraterna uttryckte i debatten kritik mot att regeringen inte kom med förslaget om militärt stöd till Ukraina tidigare.
– Vi får hoppas att vi inte är för sent ute, sade Kristersson.
I debatten försvarade Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson sitt partis nej till pansarskott. Hon underströk att V vill öka det humanitära stödet till Ukraina, är för att ge pengar till Ukrainas försvar och vill se tuffare restriktioner mot Ryssland.
Men vill inte skicka pansarskott.
– Vänsterpartiet är emot vapenexport, sade Gunnarsson.
Hon pekar på att Sverige har en praxis att inte exportera vapen till länder som befinner sig i krig.
– Det är en praxis som vi vill följa, sade Gunnarsson.
V:s linje får kritik från partiets förre partiledare Jonas Sjöstedt.
Sjöstedt för
"Vänsterpartiet är för sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina. Som medlem i V uppmanar jag partiledningen att också stödja beslutet om pansarskott till Ukraina", skriver han på Twitter.
Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman varnade med hänvisning till vad Ukrainas president Zelenskyj sagt att det närmaste 24 timmarna kan vara avgörande.
Försvarsminister Peter Hultqist kunde efter beslutet inte säga hur fort Ukraina nu kan få det militära stödet från Sverige.
– Jag kan inte gå in på vare sig tidsramar eller hur det här ska gå till. Det här är frågor som man av säkerhetsskäl inte ska prata om. Men det är klart att vi ska göra det här så fort som möjligt, säger Peter Hultqvist till TT.
Peter Wallberg/TT
Owe Nilsson/TT