KRIGET I UKRAINA

Nato sätter in fyra nya stridsgrupper i öst

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför veckans extrainsatta toppmöte i Bryssel. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Nato (TT:s korrespondent)

Ett kärnvapenkrig kan inte vinnas, varnar Nato-chefen Jens Stoltenberg med tydlig adress till Ryssland.

Fyra nya Nato-stridsgrupper sätts nu upp i östra Europa.

De fyra stridsgrupper som Nato sedan tidigare haft på plats kommer att utökas med fyra till, berättar Stoltenberg på sin presskonferens inför torsdagens Nato-toppmöte i Bryssel.

– Ledarna kommer att enas om att stärka Natos position på alla områden: på marken, i luften och till havs, säger generalsekreteraren.

I Bulgarien, Rumänien, Ungern och Slovakien ska nu stridsgrupper sättas upp, utöver de grupper som redan finns på plats i Polen och de tre baltiska länderna.

– Styrkorna är till stor del redan där. Det här är en del av vårt omedelbara svar. Det här är saker som sker redan nu, konstaterar Stoltenberg.

Tal från Zelenskyj

Det extrainsatta Nato-toppmötet inleds klockan 10 på torsdagen i Bryssel. USA:s president Joe Biden lämnade Washington på onsdagseftermiddagen, svensk tid, för att ta sig till Europa.

Med sig tog han en färsk varning för att Ryssland kan använda kemiska vapen i Ukraina.

– Jag tror att det är ett verkligt hot, sade Biden inför avresan, enligt nyhetsbyrån AP.

Bland dem som redan är på plats finns Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som skulle hålla ett anförande i EU-parlamentet under onsdagen.

På toppmötet får de sällskap av en särskilt inbjuden gäst – via länk från Kiev.

– Jag ser fram emot att välkomna (Ukrainas) president Zelenskyj som kommer att tala till oss under mötet, säger Jens Stoltenberg på sin presskonferens.

Samtidigt betonar han återigen att Nato-medlemskap "inte är på agendan" för Ukraina, men däremot olika former av hjälp, bland annat mot eventuella kemiska attacker.

Kina och kärnvapen

Enligt Stoltenberg kommer Nato-ledarna i Bryssel bland annat att diskutera Kinas roll i den pågående krisen.

– Kina har stöttat Ryssland politiskt, inklusive genom att sprida uppenbara lögner och desinformation. Jag förväntar mig att (Nato-)ledarna kommer att uppmana Kina att ta sitt ansvar som en medlem av FN:s säkerhetsråd, säger Stoltenberg.

Samtidigt skickar han en skarp varning till de ledare, militärer och opinionsbildare i Moskva som öppet talar om att kunna använda kärnvapen.

– Ryssland måste stoppa sitt kärnvapenskrammel. Det är farligt och oansvarigt. Vi har ett väldigt tydligt budskap till Ryssland: ett kärnvapenkrig kan aldrig vinnas och bör aldrig utkämpas. Ryssland måste förstå att de aldrig kan vinna ett kärnvapenkrig, säger Stoltenberg i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Stats- och regeringscheferna i de 30 medlemsländerna i militäralliansen Nato håller toppmöte i Bryssel från klockan 10 på torsdagen. Deltar gör bland andra USA:s president Joe Biden och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. En presskonferens med generalsekreterare Jens Stoltenberg är utlyst till kl 13.15.

Ledarna från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Kanada går sedan vidare till ett särskilt toppmöte inom G7, där även Japans premiärminister Fumio Kishida och EU-ledarna Ursula von der Leyen och Charles Michel deltar.

Avslutningsvis håller de 27 EU-länderna ett eget toppmöte från klockan 16.30, med Biden som särskilt inbjuden gäst under inledningen av mötet. EU-ledarna fortsätter sedan på egen hand under kvällen och fredagen.

Vid alla tre toppmötena väntas Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bidra med inspel via länk från Kiev.