DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ilskan mot nya plastskatten – ”Förstår inte logiken”

Bild: TT, Privat

Stefan Löfven uppmanar allmänheten att köpa hämtmat från krisande företag. Men med andra handen vill regeringen höja skatten på matlådor och plastmuggar. Restaurangägaren Kent Ly förstår ingenting. ”Det är ingen liten höjning man pratar om heller”, säger han.

Nu har utredningen om skatt på engångsartiklar presenterats. Förslaget innebär en skatt som ska betalas på upp till fem kronor per mugg och sju kronor för livsmedelsbehållare. Till en början väntas skatten öka statens skatteinkomster med 3,8 miljarder kronor per år.

Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv och en av experterna i utredningen, menar att skatten blir fiskal då det inte finns några alternativa engångsartiklar på marknaden.

– På marknaden i dag finns det inga plastfria muggar eller livsmedelsbehållare för engångsbruk då det krävs en plastbarriär som står emot vätska. Dessutom fyller plasten en viktig funktion för livsmedelssäkerheten och gör att maten håller längre, vilket minskar matsvinnet.

Han menar vidare att skatten inte kommer att lösa problematiken kring nedskräpning.

– I utredningen framhålls nedskräpning som ett stort miljöproblem och för att lösa det ser jag inte att en skatt är rätt väg att gå. Det handlar om en beteendeförändring som måste ske och då borde fokus ligga på åtgärder som gör att människor slutar skräpa ned. En skatt kan leda till att det konsumeras färre muggar och livsmedelsbehållare för engångsbruk men det löser inte beteendet att skräpa ned.

Take-away en livräddare under krisen

Kent Ly som äger restaurangen Jungle Thai i Jönköping, berättar att verksamheten drabbats hårt av coronakrisen.

– Det var kolsvart de första månaderna, sen såg vi en liten förbättring under sommaren, men nu när människor börjar gå tillbaka till arbetet så börjar vi tappa igen.

Han menar att de redan tidigt under krisen började öppna upp nya affärsområden såsom catering.

– Sedan var såklart vår take-away en livräddare under krisen. När människor kanske inte vill gå och sätta sig på en restaurang kunde de i alla fall beställa hem mat.

Kent Ly berättar att han tycker att förslaget om att höja skatten på matlådor och plastmuggar är ”oroande”.

– Det är ingen liten höjning man pratar om heller. I en bransch som redan har små marginaler kommer det vältra över på kunderna och då finns det såklart en oro kring hur köpkraften hos kunderna kommer att påverkas.

”Orimligt”

Han menar att restaurangbranschen redan har tagit ett stort ansvar för att ställa om och bli mer hållbar.

– På Jungle Thai har vi bytt ut alla kassar från plast till papper, vi har numera bestick gjorda utav trä istället för plast och för de maträtter som det går använder vi pappersmatlådor. Men det funkar inte för alla maträtter såklart. Jag tycker att man borde se att branschen tar sitt ansvar och inse att lägga skatt på oss inte är en bra idé.

Förslag som detta är det sista näringen behöver

Visitas chefsjurist, Stefan Lundin, kallar förslaget för ”orimligt”.

– Detta är ett orimligt förslag som skulle slå hårt mot den redan hårt prövade svenska besöksnäringen och därmed mot jobben, inte minst för unga och utrikesfödda, säger han och fortsätter:

– Besöksnäringen befinner sig i sin djupaste kris någonsin och vad företagen behöver omgående är förlängda stödåtgärder och andra insatser som stimulerar och får fart på efterfrågan igen så att hjulen börjar snurra. Förslag som detta om nya skatter som i stället sätter ytterligare käppar i hjulen för verksamheterna är det sista näringen behöver, säger han.

Utredningen tar även upp att kaféer och restauranger som erbjuder avhämtning ska kunna ställa om till flergångsalternativ, vilket i praktiken skulle innebära att muggar och matlådor kan lämnas tillbaka och diskas.

– Men det här är väldigt svårt för mindre aktörer som till exempel food trucks och kiosker som ofta saknar diskmöjligheter. Jag skulle ha svårt att se att det skulle kunna funka i praktiken, säger Robert Lönn.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur det ska funka i praktiken. I restaurangbranschen har vi mycket strikta regler och vi har kontroll över hela flödet. Om vi skulle ta in matlådor från våra kunder in i vårt kök så ökar kontamineringsrisken rejält. Och om kunden skulle komma med en egen matlåda så måste ju även den in i köket, vi kan ju inte ta ut kastrullen till betalningsstationen, säger Kent Ly.

Vill se pantsystem

Robert Lönn menar att det vore bättre att införa ett pantsystem istället för skatt.

– Vi ser redan hur bra det funkar med burkar och pet-flaskor, det är väldigt sällan som de ligger kvar i naturen. Ett pantsystem skapar incitament att lämna tillbaka produkterna vilket möjliggör att förpackningarna hamnar i rätt återvinningskanaler.

Det blir väldigt konstigt när man å ena sidan visar stor empati för restaurangerna och uppmanar allmänheten att köpa take-away men å andra sidan så höjer man skatten. Jag förstår inte den logiken.

Under coronakrisen var det flera politiska företrädare som uppmanade allmänheten att stötta sitt lokala matställe, bland annat statsminister Stefan Löfven.

– Det är många restauranger nu som har det tufft. Då tycker jag att de som har möjlighet, alla har inte det, men de som har möjlighet och råd att köpa en bit mat på en restaurang kan hjälpa till. Restaurangnäringen behöver all hjälp nu, sa han till Aftonbladet i samband med att han köpte take away-mat för att stötta näringen i slutet av mars.

– Det blir väldigt konstigt när man å ena sidan visar stor empati för restaurangerna och uppmanar allmänheten att köpa take-away men å andra sidan så höjer man skatten. Jag förstår inte den logiken, säger Kent Ly och fortsätter:

– När man vet att restaurangnäringen har det extremt tufft borde man inse att det inte alls är läge att gå vidare med det här förslaget.

Skatt på engångsartiklar

För en genomsnittlig konsument bedöms de årliga kostnaderna öka med 300-900 kronor.

De skattskyldiga (De som tillverkar, för in, tar emot eller importerar skattepliktiga varor) väntas få ökade administrativa kostnader på i genomsnitt cirka 37 000 kronor per år och företag.

Utredningen beräknar att den nya skatten i ett inledande skede kan minska förbrukningen av muggar och livsmedelsbehållare med 25 procent.

Förslaget väntas också till en början öka statens skatteinkomster med 3,8 miljarder kronor per år.