KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Nytt gigantiskt CCS-projekt i Sverige

Bild: Michael Sohn

Ett pilotprojekt där koldioxid avskiljs från rökgaser ser dagens ljus i Växjö. Om fem år kan anläggningen köras skarpt, rapporterar Dagens PS.

Carbon Capture and Storage, CCS, är en teknik där koldioxid från till exempel kolkraftverk och gaskraftverk avskiljs från rökgaser och lagras i marken.

Nu drar ett pilotprojekt igång i Växjö inom ramen för forskningsprojektet ”Energisnål koldioxidinfångning med AMP/DMSO”.

Målet är att projektet, som Växjö Energi, Sysav och Öresundskraft driver, ska avskilja och lagra 630 000 ton biogen koldioxid och 270 000 ton fossil koldioxid per år när det är i drift. Det är en minskning med tjugo procent av befintliga utsläpp från el- och fjärrvärmesektorn i Sverige, skriver Dagens PS.

Granitor Rodoverken ansvarar för tillverkningen av konstruktionen. Om en månad ska pilotanläggningen vara färdig och starta i Växjö, enligt företaget.

– Fördelen med den här typen av koldioxidinfångning är att den är energisnål i jämförelse med dagens etablerade avskiljningstekniker. Uppnår vi ett positivt resultat under piloten så finns förhoppningar om en fullskalig anläggning inom cirka fem år, säger Jesper Moberg, Granitor Systems, som är processansvarig i projektet, till Alltomteknikindustrin.

Även ett industriprojekt i Göteborg ska ”fånga in” koldioxid storskaligt och lagra den i marken. CCS-projektet kallas Cinfra Cap och ska ha flera storföretag som intressenter.

Alltomteknikindustrin: Granitor Systems satsar på energisnål koldioxidinfångning i samverkan med klimatengagerade aktörer

Dagens PS: Ny svensk pilotanläggning för CCS snart på plats