DEN SVENSKA KONJUNKTUREN
Valfläsk eldar på inflationen ytterligare
Ekonomi/Politik (TT)
Den höga inflationen har redan fått politikerna att agera. Och valrörelsen lär handla om de ovanligt stora prisökningarna.
– Nu har man öppnat locket på Pandoras ask och fler kommer att ropa på kompensation, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Den skenande inflationen har tagit stora delar av världen med storm. I valrörelsen i Frankrike har den högernationalistiska presidentkandidaten Marine Le Pen seglat fram i opinionen på just den frågan, människors oro för stigande priser i vardagen.
I USA är inflationen också den heta frågan i mellanårsvalet, med bland annat stigande bränslepriser i fokus.
Redan påverkat
I Sverige ligger inflationen nu på drygt sex procent, den högsta nivån på 30 år. Valrörelsen har redan börjat inför riksdagsvalet i höst. Frågan är hur mycket stigande priser kommer att spela in i partiernas utspel och vad de kan göra?
– Det har redan påverkat, vi har sett åtgärder mot stigande energipriser, säger Torbjörn Isaksson.
Oppositionen har föst regeringen framför sig som sedan kommit med förslag på bland annat elsubventioner och sänkta drivmedelsskatter.
Att det är valår spelar in, enligt Isaksson och kollegan Robert Bergqvist på SEB.
– Jag tror att vi kommer att få se mer av den varan framöver, säger Isaksson och pekar bland annat på kommande hyresförhandlingar där de som kanske förlorar mest på inflationen också vill ha kompensation.
Tveksam medicin
Mat som blivit närmare sex procent dyrare kanske är svårare att göra något åt, i alla fall direkt.
– Men det kan komma rop på skattesänkningar, säger han.
Fast om det är rätt medicin för att pressa tillbaka inflationen är högst tveksamt.
– Om man stimulerar generellt sett med olika stödpaket, då riskerar efterfrågan att bli för stark, det blir som att hälla bensin på brasan, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.
Visst kan det behövas stödåtgärder för vissa hushåll som drabbas mer av att köpkraften gröps ur.
– Men den stödpolitiken måste vara spetsig, väl utformad med fingertoppskänsla, säger Robert Bergqvist.
Boven i dramat
Det finns alltså en risk att mer medicin (stöd) för att bota patienten (inflation i samhällsekonomin), snarare gör patienten sjukare. Enligt många ekonomers analys är själva boven i inflationsdramat överstimulerade ekonomier i flera år, både i Sverige och omvärlden.
– Det är enorma belopp det handlar om, säger Torbjörn Isaksson och pekar på att den svenska staten även i år pumpar ut miljarder för att få hjulen att snurra.
Samtidigt har världsekonomin under flera år drabbats av utbudskomplikationer, med transportproblem och komponentbrist i spåren av pandemin och nu Ukrainakriget. Enligt skolboken gör minskat utbud, parat med ökad efterfrågan, att priserna ofelbart stiger.
Det är i huvudsak centralbankernas roll att pressa tillbaka inflationen genom att bromsa efterfrågan. Och det bör ske nu med höjda räntor innan förväntningarna om fortsatta höga prisökningar sätter sig i ekonomin, enligt Robert Bergqvist. Politikerna kan inte göra särskilt mycket för att pressa priserna.
– Det är väldigt svårt få ner inflationen, kortsiktigt, att politikerna ska lösa det, säger han.
Olle Lindström/TT