KRIGET I UKRAINA
Ukraina om nya EU-sanktioner: Bättre än inget
EU (TT:s korrespondent)
Olja och bensin, storbanken Sberbank och rysk-ortodoxa kyrkans högste företrädare. Alla blir måltavlor när EU nu laddar för sanktionspaket nummer sex kring Rysslands krig i Ukraina.
Och krigsförbrytarna ska inte komma undan.
Med bestämd min och i tydliga punkter lassar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fram sina förslag i ett tal inför EU-parlamentet i Strasbourg.
Hon skräder inte orden när hon talar om var hon ställer sig i striden.
– Putin vill radera Ukraina från kartan – men han kommer inte att lyckas. Vi vill att Ukraina ska vinna, säger von der Leyen.
Det ska bland annat göras med nya tillslag mot den så viktiga ryska energisektorn – om än inte omedelbart.
– Vi kommer att fasa ut oljan på ett ordnat sätt, så att vi på samma sätt är väldigt försiktiga med vad effekten blir för den globala marknaden, fortsätter von der Leyen.
Ungern opponerar
Tanken är att införa importstopp mot rysk olja om sex månader och från årsskiftet även slå mot bensin och andra raffinerade produkter.
Enligt bland andra nyhetssajten Politico Europe innehåller förslaget samtidigt ett undantag för Ungern och Slovakien, som anses allt för beroende av den ryska oljan. De får ytterligare ett år på sig.
Men Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó säger att landet inte kan ställa sig bakom förslaget som det ser ut. Orsaken är att det skulle slå för hårt mot Ungerns energiförsörjning.
Szijjártó säger att Budapest kommer stödja förslaget om råolja som levereras via pipelines undantas från importstoppet, rapporterar AFP.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba välkomnar EU:s beslut att föreslå ett embargo. Han beklagar att det tar flera månader innan det träder i kraft men säger att "det är bättre än ingenting", rapporterar AP.
Samtidigt är Kuleba tydlig med vad han anser om länder som blockerar förslaget.
– Om något land i Europa tänker fortsätta att opponera sig mot embargot mot rysk olja så finns det god anledning att hävda att det landet är medskyldigt till brott som begås av Ryssland på ukrainsk mark, säger han i en livesändning på Twitter.
Positiva åhörare
Åhörarna i EU-parlamentet är i huvudsak positiva till förslaget.
– Så klart bättre än ingenting, säger svenske ledamoten Jakop Dalunde (MP) som dock varnar för att tidsplanen gör att många kommer att kringgå förbudet genom att bunkra upp rejält på förhand.
– Varje dag som går där vi pratar om embargo men inte genomför det så skapar vi ett incitament hos branschen att passa på och köpa så mycket kol, gas och olja de bara kan, varje dag, inför den eventuella risken att vi eller Ryssland stänger av. Ska man senarelägga ett embargo så måste man göra något annat under tiden, som en extra strafftull, säger Dalunde i Strasbourg.
Storbank och befäl
Ekonomiskt slår EU också mot Rysslands största bank, som ska kopplas bort från det internationella transaktionssystemet Swift.
Åtgärder riktas även mot tre stora statliga ryska tv-kanaler, samtidigt som Ryssland inte längre ska kunna använda sig av europeiska konsultbolag och rådgivningstjänster.
Dessutom utökas listorna ytterligare en gång när det gäller vem som ska stoppas från inresa till EU och få sina eventuella EU-tillgångar frysta.
– Vi listar högt rankade militärer och individer som har begått krigsbrott i Butja och som ligger bakom den omänskliga belägringen av Mariupol. Det här skickar ännu en stark signal: Vi vet vilka ni är. Ni kommer inte undan med det här, säger von der Leyen med sammanbiten min.
Enligt nyhetsbyrån AFP ingår även rysk-ortodoxa kyrkans högste ledare, patriarken Kirill, bland de ytterligare 58 personer som sätts upp på sanktionslistan. Kirill har upprepade gånger offentligt prisat kriget och president Vladimir Putins agerande.
Framtida medlem?
EU-kommissionens förslag går nu vidare till EU-länderna för godkännande. Steg ett blir en diskussion bland ländernas EU-ambassadörer i Bryssel redan under onsdagen.
Ursula von der Leyen talar samtidigt om det enorma behovet av mer ekonomisk hjälp till Ukraina.
– Vi måste börja jobba på ett ambitiöst återuppbyggnadspaket för våra ukrainska vänner. Om vi gör det på rätt sätt kan det här leda till enorma investeringar, säger kommissionsbasen – och placerar ett EU-medlemskap som tydligt mål vid horisonten.
– Det kommer att bana väg för Ukrainas framtid inne i EU. Leve Ukraina! Länge leve Europa! avslutar von der Leyen i Strasbourg.
Andersson: "Väldigt positivt"
Statsminister Magdalena Andersson (S) välkomnar paketet, i kommentarer på plats i Köpenhamn där hon träffar Indiens premiärminister Narendra Modi och övriga nordiska regeringschefer.
– Det är väldigt positivt att kommissionen går vidare och lägger fram ytterligare ett sjätte sanktionspaket. Från svensk sida har vi drivit på det och jag hoppas att det snabbt kan bli ett beslut i EU om detta, säger Andersson i Köpenhamn.
I Strasbourg efterlyser EU-parlamentet under tiden åtgärder även mot rysk naturgas.
– Vi måste ha ett embargo inte bara mot olja, utan även mot gasen, både av klimatskäl men också för att det är så otroligt mycket pengar som går rakt in i den ryska krigsapparaten, säger Jakop Dalunde (MP).
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
EU:s medlemsländer har i fem omgångar infört sanktioner mot Rysslands krig i Ukraina. Syftet är att "försvaga Kremls förmåga att finansiera kriget och införa tydliga ekonomiska och politiska kostnader för Rysslands politiska elit".
Sanktioner har även införts mot Belarus för den hjälp som grannlandet gett Ryssland under kriget.
Sedan 2014 har EU även infört en lång rad andra sanktioner mot Ryssland med anledning av annekteringen av Krim.
Källa: EU:s ministerråd.