DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

EU:s oljestopp tvingar Ryssland till rabatter

Priset på olja stiger efter att EU beslutat om nya sanktioner mot Ryssland och stoppar stora delar av sin oljeimport från landet. Bild: Rogelio V Solis/AP/TT

Ekonomi (TT)

Förslaget att EU ska sluta köpa rysk olja som kommer via båt innebär inte att mindre rysk olja kommer ut på marknaden. Bara att Ryssland tvingas sälja den till lägre pris, enligt SEB:s expert.

EU-länderna har kommit överens om ett förslag som innebär att rysk olja som kommer via båt till EU ska stoppas, medan den tredjedel som går via pipeline ska rinna som tidigare. Det innebär att EU stoppar två tredjedelar av importen från Ryssland.

– Man mister ingen olja till den globala marknaden. EU:s förhoppning är att Ryssland ska sälja lika mycket olja som tidigare, men till ett lägre pris, säger Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB.

Stora rabatter

Länder som Kina och Indien köper oljan, men betalar kanske 30 till 40 dollar mindre per fat, förklarar han. Det är den försäljningen med stor rabatt som EU vill åstadkomma med oljestoppet, så att Ryssland helt enkelt får mindre pengar att kriga för.

– Det finns också en moralisk fråga i det här. EU tycker "vi kan inte köpa olja och gas från Ryssland som för krig".

Men avsikten har inte varit att minska Rysslands oljeexport globalt sett, enligt Bjarne Schieldrop. Det skulle innebära så stora konsekvenser för världens ekonomi.

– Om Ryssland säljer, säg 20 procent mindre olja, det skulle vara som att säga att det blir stopp för att köra bil, säger han.

Nu tar den oljan som gått till EU via båt andra vägar ut på den globala marknaden. Indien och Kina köper massor av rysk olja nu, förklarar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken. Båtarna får helt enkelt byta kurs och stäva österut i stället.

– Indien och Kina passar på, de drar nytta av det här, säger han.

Oljepriset klättrar uppåt efter EU:s förslag. På tisdagsmorgonen har Nordsjöoljan stigit över en dollar och för första gången på två månader handlas ett fat för nästan 123 dollar. WTI-oljan har samtidigt stigit tre dollar och handlas för 118 dollar.

Press uppåt på priset

– Så blir det, vi köper en massa typer av olja från olika leverantörer i dag. När en leverantör som Ryssland tas bort så ökar trycket på de andra, säger Christian Kopfer.

Det uppstår en massa flaskhalsar, logistikutmaningar och problem, som gör att det blir dyrare, förklarar han.

– Europa har en beroendeproblematik när det gäller oljan. Det minskar något, men från väldigt höga nivåer, säger Christian Kopfer.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Bensinbolagen höjde priserna för andra dagen i rad på tisdagen.

Efter EU:s överenskommelse höjde till exempel Circle K priset på 95-oktanig bensin med 30 öre. En liter kostar nu 23:33 kronor. Dieseln höjdes med 25 öre till 24:31 kronor.

Fakta

EU:s oljestopp innebär att den olja som går via båt, drygt två tredjedelar om den ryska oljeimporten, stoppas omedelbart, enligt rådsordförande Charles Michel och 90 procent av den ryska oljan ska ha stoppats vid "slutet av året", enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Den tredjedel som går via pipeline från Ryssland till EU ska dock få fortsätta.