KRIGET I UKRAINA

Efter oljesanktioner - fokus på spannmål

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Estonias dito Kaja Kallas, Italiens premiärminister Mario Draghi, Sloveniens Janez Jansa och Finlands premiärminister Sanna Marin under EU-toppmötet. Arkivbild Bild: Olivier Matthys/AP/TT

EU (TT)

Vid midnatt kunde EU-ledarna enas om ett importstopp av rysk olja.

Fokus på dagens toppmöte är hur man ska få loss spannmål och grödor som blockerats i Ukraina.

På tisdagen avslutar EU-ledarna ett två dagars långt toppmöte i Bryssel.

De ska bland annat diskutera hur man ska få ut spannmål och grödor som inte går att exportera från Ukraina. Viktiga hamnar är blockerade och minerade och går inte att använda.

Många idéer luftas, exempelvis att genomföra en internationell konvoj över havet. Men EU-ledarna ska inte fatta beslut om konkreta åtgärder på mötet.

– Jag förordar allt som funkar, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

– Jag tycker att det är viktigt att vi tittar på olika möjligheter som kan finnas. Det är helt centralt att vi går till botten med möjligheten att få ut spannmål från Ukraina.

Men svårigheterna är många. Om sjövägen inte är möjlig, återstår landvägen. Då måste en mängd långtradare skaffas fram, liksom lastbilschaufförer som är villiga att köra. Ska leveranserna ske med tåg finns praktiska problem som att det är olika spårvidd på rälsen när gränsen ska passeras till andra länder.

Eftersom fattiga länder kommer att drabbas hårdast av matbrist och stigande priser deltar Afrikanska Unionens ordförande Macky Sall via videolänk på mötet.

– Det handlar om att vi inte ska hamna i en stor svältkatastrof, framför allt i fattigare delar av världen, där stigande matpriser gör att man inte har möjlighet att försörja sin befolkning, säger Magdalena Andersson.

På agendan står även diskussioner om försvar och säkerhet.

Maria Davidsson/TT

Wiktor Nummelin/TT