CORONARESTRIKTIONERNA
Shanghai öppnar – men det går långsamt
Kina (TT)
Nu ska Shanghai öppna efter två månaders lockdown. Men vid tidigare löften om lättnader har det inte hänt mycket alls, enligt Shanghaisvensken Mikael Gustavsson.
– Det går otroligt långsamt, säger han.
På en del håll har grannar gått samman för att försöka ta sig ut ur sina bostadsområden.
Sedan början av april har de flesta av Shanghais över 25 miljoner invånare tvingats stanna hemma och testats för covid var och varannan dag. Sedan ett par veckor har nyheter spridits om hur samhället så smått börjar öppna upp igen och att invånarna har tillåtits ut på gatorna igen.
Men förändringarna är små, påpekar Mikael Gustavsson, som sedan tre år tillbaka bor och arbetar i Shanghai.
– Det kommer nya dekret hela tiden men i princip är grunden densamma. Man vill inte att människor ska kunna gå ut och träffa andra och sprida smitta.
– Och så byter man namn på det. För ett tag sedan sades det att "från och med måndag ska vi ha 'silent period' i tre dygn", men vad innebär det då? Det är samma som lockdown men bara ett nytt namn. Och ett tag hette det inte att vi var i lockdown utan i hög-, medel- eller lågriskområden.
Fick ta en promenad
Mikael Gustavsson berättar att han i lördags för första gången på nära två månader fick gå utanför sitt inhägnade bostadsområde – tidigare har han bara fått lämna lägenheten för att gå ner till gården och där testas för covid-19. Och framöver får han gå ut två timmar varannan dag.
Efter att ha fått ett speciellt tillstånd att visa upp för bostadsområdets vakt kunde han ta en promenad i kvarteret och han beskriver ett öde Shanghai där det mesta fortfarande är igenbommat.
– Vi bor mitt inne i staden så jag gick ner till vår största gata Nanjing Road och ställde mig mitt i korsningen till en annan stor gata. Det var helt tomt. Den korsningen kan man knappt gå över när det är grön gubbe i vanliga fall. Nu stod jag där helt ensam.
Mikael Gustavsson berättar att hans bekanta som också har fått lämna sina bostadsområden ger liknande beskrivningar – sorgligt tomma gator och att man till och med längtar tillbaka till tryggheten i bostaden.
– Jag såg två livsmedelsbutiker som var öppna. De hade satt upp kravallstaket utanför och fållor för att gå in, och de hade massor av vakter. Men jag ville faktiskt inte gå in där. Blir man smittad så skickas man ju i väg till speciella sjukhus och dit är det ingen som vill.
Poliskontroller
Mikael Gustavsson har också fått lämna bostadsområdet för att få en tredje vaccindos. Med ett specialtillstånd och transport ordnad av arbetsgivaren gick färden till ett sjukhus ungefär nio kilometer från bostaden.
– Det är poliskontroller över hela staden, berättar han.
– På vägen hem stannades vi två gånger, men han som körde hade inte riktigt koll på sina PCR-tester. Den första kontrollen lyckades han tjata sig igenom, men på det andra stället, bara några hundra meter från där vi bor, fick han göra ett självtest på plats och sedan släppte polisen honom vidare.
Från och med i dag, den 1 juni, är budskapet att staden öppnas igen. Fast Mikael Gustavsson säger att det snarare är en successiv öppning som inleds.
Och de långsamma förändringarna upprör. På flera håll har grannar gått samman för att protestera och försöka ta sig ut ur sina bostadsområden – en del av dem har lyckats, andra inte. Mikael Gustavsson berättar om en av hans kollegor som protesterade tillsammans med sina grannar.
– Det vällde ut 100–150 personer på gatan. Polisen stod ju och väntade på dem men gjorde ingenting utan bara lyssnade. Någon stod där och skällde på polisen.
Kollegan och dennes grannar lyckades med sin protest och kan nu röra sig mer eller mindre fritt ut ur området. Men det är inte alla protester som lyckas.
– De vakterna som vi har här, de har mandat. De är normalt väldigt trevliga, men de har pondus. Man tar inte risken att inte lyda i det här landet, säger Mikael Gustavsson.
Många lämnar
Restriktionerna och osäkerheten kring framtiden har fått många utlänningar att lämna staden.
– Det är många som flyttar. Speciellt barnfamiljerna har flyttat. Några företag tar verksamheten till Singapore där det är friare.
Mikael Gustavsson säger att många företag oroas över möjligheten att ens kunna hålla i gång verksamheten i staden, även efter en öppning.
– Det räcker med ett fall så stängs allt ner igen. Så alla räknar med att det kommer att bli nedstängningar, kanske inte lika stort som nu men jag tror att många är inställda på att det kommer att vara ett väldigt inskränkt liv under lång tid framöver.
Emma Gyllestad/TT
Fakta
I månadsskiftet mars-april stängdes Shanghai ner så gott som helt och hållet, i linje med Kinas nolltoleranslinje. Orsaken var omfattande spridning av covid-19. Som mest konstaterades omkring 25 000 nya fall under ett dygn.
Totalt har 62 990 fall av covid-19 bekräftats i staden. Under den senaste månaden har 3 920 fall bekräftats.
Totalt har 595 covid-relaterade dödsfall registrerats i Shanghai, varav 134 under den senaste månaden.
Nedstängningen av Shanghai, ett av världens viktigaste finanscentrum, har fått stora konsekvenser, inte bara för Kina utan även för hela världsekonomin.
Källa: Johns Hopkins University