KRIGET I UKRAINA
Ryssland kan petas från oljesamarbete
Ekonomi (TT)
Vissa Opecländer kan tänka sig att stänga av Ryssland från samarbetet kring produktionskvoter (DOC) inom ramen för vad som kallas Opec-plus, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.
– Vi är alla eniga om att Ryssland tekniskt inte kan delta fullt ut i DOC för närvarande, säger en Opec-delegat till tidningen.
De 23 Opec-plus-länderna – med Ryssland och Saudiarabien som tyngsta aktörer – står för mer än hälften av världens oljeproduktion. Länderna väntas på ett möte på torsdag formellt bekräfta att de fortsätter månadsvis öka produktionen med 432 000 fat per dag.
Inga sanktioner mot Ryssland
Men inför mötet har det enligt The Wall Street Journal inletts en diskussion bland Opec-ländena om att peta Ryssland från kvotsamarbetet. Frågan har blivit ännu hetare sedan EU beslutat om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland, med anledning av Ukrainakriget, där det bland annat riktas sanktioner mot rysk oljeexport.
Officiellt syns ännu inga tecken på någon klyfta mellan Ryssland och Opec-tungviktaren Saudiarabien. Opecländerna har inte anslutit sig till de västliga sanktionerna mot Ryssland och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov – på rundresa i Mellanöstern – kunde tillsammans med den saudiske prinsen Faisal bin Farhan så sent som i tisdags hylla samarbetet kring produktionskvoter.
Kan öppna för ökad produktion
Det finns enligt tidningen även farhågor bland Opec-delegaterna om att det kan bli svårt att få Ryssland att samarbeta i framtiden om de petas nu, exempelvis om oljeproduktionen behöver stramas åt.
Om Ryssland plockas bort från detta kvotsystem skulle det öppna för stora ökningar av oljeexporten från länder som Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten. Det är något som USA och europeiska länder försökt få dem att göra sedan oljepriset i kölvattnet på Ukrainakriget och sanktionerna mot Ryssland – världens tredje största oljeproducent efter USA och Saudiarabien – har stigit till ovanligt höga nivåer i år.
Världsmarknadspriset på råolja har sedan årsskiftet lyft kraftigt. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad stiger med 1,6 procent till 117:50 dollar per fat i onsdagens handel och har därmed rusat uppåt med 56 procent sedan årsskiftet.
Joakim Goksör/TT
Fakta
Ryssland har tillsammans med ett tiotal andra oljeländer sedan 2016 koordinerat sin produktionsvolym i ett kvotsystem tillsammans med de 13 Opec-länderna.
Opec-plus har sedan i fjol gjort upp om en stegvis ökning av oljeproduktionen i ett samarbete. Men Ryssland har inte klarat av att uppfylla sin exportkvot på flera månader och landets oljeexport ser till följd av sanktioner ut att falla i år i stället för att öka.
Opec-plus-länderna står för mer än hälften av världens oljeproduktion. De väntas på ett möte på torsdag bekräfta att de fortsätter månadsvis öka produktionen med 432 000 fat per dag.
Opec har tidigare plockat bort sanktionerade länder – som Libyen, Venezuela och Iran – från samarbetet kring produktionskvoter.