OSUND KONKURRENS
Ska utreda statligt fastighetsbolag – sågas
Ekonomi (TT)
Ett nytt statligt fastighetsbolag skulle kunna förebygga och minska segregationen, enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).
Regeringen tillsätter nu en utredning av frågan. Men idén sågas från branschhåll.
– Spontant har jag väldigt svårt att se vad man skulle kunna bidra med, säger Anders Holmestig på Fastighetsägarna till TT.
Initiativen är enligt Karl-Petter Thorwaldsson en del i regeringens ambition att "vända på varje sten" för att bryta segregationen.
– Vi ser ett skuggsamhälle växa fram, säger han och pekar på problemen med otrygghet och kriminalitet i socioekonomiskt utsatta områden.
– Syftet är att vända utvecklingen och främja jämlikhet, tillägger han.
Det statliga fastighetsbolaget skulle enligt näringsministern kunna bli ett komplement till den kommunala allmännyttan och vara en viktig aktör för att köpa, utveckla och förvalta alla typer av fastigheter: bostäder, affärslokaler, fastigheter för samhällsservice samt anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid.
Ställer sig skeptisk
Men Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna, ställer sig tveksam till vilken roll ett bolag av den typen skulle spela.
– Jag har svårt att se vad det skulle lösa för problem med segregationen, både privata fastighetsägare och allmännyttan jobbar redan en hel del med den frågan i utsatta områden i dagsläget, säger han.
Enligt Holmestig finns det mer effektiva sätt att använda resurserna på.
– Om man ska göra en arbetsfördelning på det stora problem som kriminalitet, bostadssegregation och utanförskap är så borde rimligen ägare, oavsett privata eller kommunala, i stället få förutsättningar för att utveckla och förvalta fastigheter.
"Andra åtgärder behövs"
Inte heller från allmännyttan möts beskedet av några applåder.
"Vill regeringen på allvar motverka segregationen genom bostadspolitiken, så är det andra åtgärder som behövs. Åtgärder som kan stärka långsiktiga fastighetsägare, såväl allmännyttiga som privata, så att de kan renovera och underhålla sina fastigheter och inte vara tvungna att sälja för att finansiera renoveringar och nyproduktion", säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande.
Det statliga bolaget skulle enligt förslaget agera på marknadsmässiga villkor.
Thorwaldsson tror inte det finns någon exakt gräns för hur stor aktör det nya statliga fastighetsbolag kan bli utan att det skadar marknadsmekanismerna på fastighetsmarknaden.
– Det kan säkert bli rätt rejält, men det är ingenting vi vet något om i dag. Det är något som utredaren Leif Jakobsson ska utreda under det kommande året, säger han.
Utredaren ska redovisa resultatet av utredningen senast den 31 december 2023.
"Ibland räcker inte kommunernas muskler"
Enligt Thorwaldsson skapas behovet av en statlig aktör av att kortsiktiga vinstintressen i den privata ägarsfären inte tar långsiktigt ansvar i utsatta områden. Han ser inga principiella problem om det statliga fastighetsbolaget går in på marknaden även i andra kommuner och stadsdelar.
Regeringen tillsätter samtidigt en utredning om en ny förköpslag, som skulle ge kommuner företräde vid fastighetsaffärer. En utökad möjlighet för kommuner att utöka sitt fastighetsinnehav beskrivs också som ett potentiellt viktigt verktyg för att bryta segregationen.
Denna utredning ska vara klar den 7 december 2023.
– De kompletterar varandra väldigt bra, de här två förslagen. Det är ett kommunalt ansvar, men ibland räcker inte kommunernas muskler till och då vill vi se om staten genom ett bolag skulle kunna vara ett komplement till den kommunala allmännyttan, säger Thorwaldsson.
– Det är inte så att vi vill ändra på marknadsmekanismerna. Det kan snedvrida och bli fel värden på kåkarna. Det här sker på marknadens villkor.
Joakim Goksör/TT