DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Facket går vidare i tvisten mot Klarna
Ekonomi (TT)
Unionen och Finansförbundet går vidare i tvisten mot Klarna, som man anser har brutit mot medbestämmandelagen (mbl).
– Den här situationen är inte helt vanlig, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef i Unionen till TT.
Fackförbundet Unionen, tillsammans med bankfacket Finansförbundet, skickar under tisdagen in en förhandlingsframställan till svenska betalbolaget Klarna för brott mot medbestämmandelagen (mbl).
I maj meddelade företagsledningen för Klarna oväntat att man skulle göra sig av med tio procent av personalen globalt, vilket motsvarar runt 700 personer i företaget.
Enligt Unionen har Klarna inte följt de skyldigheter som företaget har enligt mbl i samband med varslet, i det hur informationen gick ut internt och hur Klarna har agerat mot medarbetarna.
– Vi gör detta för att vi har många medlemmar och en klubb som kämpar och gör det yttersta för att få kollektivavtal och tydliga spelregler. Företaget har hamnat i en besvärlig situation, vilket inte är någonting konstigt i sig, men då är vår uppfattning att trots att regelverket är svagare utan kollektivavtal så finns det ändå regler som gäller oavsett om man har kollektivavtal eller inte, säger Martin Wästfelt.
Inget kollektivavtal
Klarna har inte tecknat ett kollektivavtal med Unionen men facket anser att Klarna trots det har skyldigheter enligt mbl mot facket och dess medlemmar. Enligt Unionen har man i dag 1 000 medlemmar vid Klarna och är det fackförbund som organiserar flest anställda på bolaget. Antalet medlemmar som berörs av frågan spelar också in, enligt facket.
– Den här situationen är inte helt vanlig när de flesta större företag har kollektivavtal, och om man inte har det så följer man ändå spelreglerna. Det är det här som vi menar att Klarna har brutit emot, säger Martin Wästfelt.
Det var i maj som bolagets vd Sebastian Siemiatkowski i ett tal till personalen meddelade att bolaget skulle säga upp personal. Då utlovade han mer precisa besked om hur många som skulle beröras. Senare kom det fram att det skulle omfatta tio procent av personalstyrkan.
Därefter publicerades en lista i form av ett öppet Google-dokument med över 500 personer som skulle sägas upp – enligt Klarna ett "privat initiativ från en Klarna-anställd" som de anställda frivilligt har skrivit upp sig på.
Facket: Skyldiga att ha förhandlingar
För att följa lagen hade Klarna varit skyldiga till att påkalla förhandlingar med de fackliga organisationerna innan uppsägningarna kommunicerades.
Framåt kommer facket att påkalla förhandlingar och kräva skadestånd för att man anser att Klarna har brutit mot mbl.
– Spelreglerna är då att man har lokala förhandlingar och om vi inte kommer överens hamnar det i arbetsdomstolen, säger Martin Wästfelt.
TT: Vilket gensvar har ni fått från Klarna i nuläget?
– De har en annan uppfattning om detta och om huruvida man ska ha kollektivavtal eller inte, vilket Klarna inte vill ha. Det är ett ständigt pågående arbete, men det är inte detta som förhandlingarna gäller utan om att Klarna har brutit mot mbl:s förhandlingsskyldighet.
Klarna avböjer att kommentera att facket går vidare i tvisten, uppger presstjänsten till TT.
Beata Wallsten/TT