HOTEN MOT SKOGSBRUKET

Satelliter hjälper i kampen mot skogsbränder

En skogsbrand i Västmanland 2018. Satelliterna kan hjälpa i detektionen av bränder innan de växer sig alltför stora. Arkivbild. Bild: Peter Krüger/TT

Natur (TT)

SMHI:s vädersatelliter har fått en ny uppgift: att larma om skogsbränder innan de växer sig för stora.

Redan i våras kom satelliterna till nytta.

– Räddningstjänsterna är förvånade över hur bra position de får på branden, säger Leif Sandahl vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det rör sig inte om några nya satelliter som går i omlopp kring jorden. Det MSB- och SMHI-ledda projektet utgår i stället från den befintliga hårdvara som finns på två av SMHI:s satelliter, men med förfinade algoritmer för att känna igen riktiga bränder.

Projektet har varit under utveckling i två år, säger Leif Sandahl, handläggare på enheten för naturolyckor och beslutsstöd på MSB.

– Vi trodde inte att det skulle fungera så bra som det har gjort. Vi trodde inte att vi skulle behöva sätta det i skarp drift. Men det har vi gjort i år, säger han till TT.

Satelliterna har redan använts med gott resultat. I småländska Kosta den 9 maj upptäckte satelliterna en brand som hotade bebyggelse en halvtimme innan den upptäcktes på andra sätt. Branden kunde därmed släckas snabbt.

Hitta fram snabbt

Eftersom det rör sig om "dumma, tekniska satelliter som bara känner av om något strålar varmt", enligt Sandahl, har man fått hjälpa systemet att inte skicka falsklarm från andra sorters värmekällor, som raffinaderier, stålverk och tätorter.

Satelliterna kan, framförallt, hjälpa räddningstjänsten hitta branden snabbt. De hjälper också att se om det rör sig om en eller flera olika bränder vid samma tillfälle, vilket kan vara svårt från marken.

– Många gånger kan man känna rökluft, men inte se var det brinner. Satelliten är sällan fler än några hundratals meter fel med sin positionering och då kan man snabbare hitta fram till branden, säger Sandahl.

Däri ligger den stora vinsten för samhället, säger Sandahl. Hinner man till en liten skogsbrand innan den vuxit ut till en stor krävs det mycket mindre resurser för att släcka. En stor brand kostar helt enkelt mycket mer i resurser att släcka.

Ska förfinas

Satellitsystemet ska förfinas från hur det ser ut nu, då man med sms och mejl larmar de kommunala räddningstjänsterna. Tanken är att det i höst ska vara färdigutvecklat, så att larmen skickas direkt genom SOS Alarm till räddningstjänsterna – som då ska ha en färdig plan för att hantera den typen av larm.

Tanken är att satelliterna ska komplettera den sedan tidigare befintliga skogsbrandsbevakningen, som sker med flygplan.

– Det är ingen totallösning, men det är ett tillskott, säger Leif Sandahl.

Patrik Dokk/TT

Fakta

Tillsammans med länsstyrelser och lokala räddningstjänster har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och SMHI utvecklat ett nytt system för bevakning av skogsbränder med hjälp av två satelliter, som passerar en gång på natten och en gång mitt på dagen.

Till störst nytta kommer de i glesbygd, där det finns färre konkurrerande värmekällor än i en tätort.

Under åren 2020–2021 har systemet testats och utvärderats. Under 2022 har systemet börjat användas i skarpt läge, och under hösten ska systemet utvecklas så att satelliternas varningssignaler går raka vägen till SOS Alarm, som i sin tur larmar räddningstjänsten med brandens position.

Källa: MSB