CORONARESTRIKTIONERNA
Häftig kritik väntas i rapport om minkskandalen
Danmark (TT)
Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) väntar sig att regeringen får "häftig kritik" för massavlivningen av 15–17 miljoner minkar under pandemin.
Frågan är hur mycket kritik statsministern själv får när kommissionen kommer med sin rapport om det lagvidriga beslutet.
Minkkommissionen har sedan förra våren utrett turerna i det som beskrivits som en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark. I rädsla för att bli ett "nytt Wuhan" – världens nya smittohärd för coronaviruset – massavlivades 15–17 miljoner minkar i landet under hösten 2020.
Detta eftersom en muterad variant av viruset, som spridit sig till människor, hade upptäckts i vissa minkbesättningar i landet. Det fanns dock inget stöd i lagen för att avliva även friska djur.
Kritik mot statsministern?
På torsdagen levererar kommissionen sin slutrapport till folketinget. Statsminister Mette Frederiksen (S) säger till Berlingske att hon väntar sig att kommissionen kommer med "häftig kritik" mot regeringen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Att den socialdemokratiska regeringen kommer få hård kritik för sin hantering av frågan är att vänta, men det är oklart hur högt i hierarkin kritiken slår.
– Den stora frågan är i vilken omfattning kritiken är riktad primärt mot statsministern Mette Frederiksen, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Århus universitet.
Det enda politiska offer som fallet har krävt hittills är den dåvarande livsmedelsministern Mogens Jensen (S), som avgick kort efter att skandalen blev offentlig. Förra veckan rapporterade tidningen Weekendavisen – som har läst centrala delar av ett utkast till rapporten – att just miljö- och livsmedelsdepartementet kommer att kritiseras hårdast.
Indirekt måltavla
Men även statsministeriet – ungefär statsministerns stab – väntas få kritik, och riktas den mot departementschefen Barbara Bertelsen är också Mette Frederiksen indirekt en måltavla, framhåller Rune Stubager.
– Om Bertelsen blir indragen så blir det svårare att argumentera för att statsministern inte är inblandad, säger statsvetarprofessorn.
Minkkommissionens rapport är ingen dom utan vad som sker därefter är upp till folketinget.
Frederiksen säger till Berlingske att hon anser att det inte finns någon grund för att ställa henne inför riksrätt för hanteringen av frågan. Oppositionspartier som Dansk Folkeparti och Konservative anser dock att advokater ska gå igenom rapporten och värdera om statsministern gjort något som kan ligga till grund för ett sådant åtal, rapporterar Danmarks Radio.
"En misstroendeförklaring"
I slutändan krävs det en majoritet i parlamentet för att väcka ett riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person, vilket i nuläget innebär att något av S-regeringens stödpartier måste ställa sig bakom ett sådant initiativ.
– Om även stöttepartierna röstar för en riksrätt mot statsministern är det att likställa med en misstroendeförklaring mot henne. Då tror jag att hon utlyser ett nytt val, säger Rune Stubager.
I ett sådant läge skulle regeringen kunna säga att massavlivningen var nödvändig för att skydda befolkningen och att man redan från början av pandemin var tydlig med att misstag kan komma att begås.
– Statsministern kan försöka göra valet till en folkomröstning om hanteringen av coronapandemin, säger Rune Stubager.
Daniel Kihlström/TT
Fakta
Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni 2020 och smitta konstaterades senare under det året på hundratals gårdar.
En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten 2020. Den muterade varianten hade även spridits till människor.
Den 4 november 2020 meddelade S-regeringen att man fattat beslut om att landets alla minkar – smittade och friska – skulle avlivas.
Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund att avliva de friska minkarna. Dagen innan ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt.
Landets minkuppfödare fick informationen först den 10 november.
Den 18 november avgick Mogens Jensen (S), som även var minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.
En rapport har visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.
Den 25 november förra året bad statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.
Våren 2021 tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och över 70 förhör har hållits med exempelvis ministrar och ämbetsfolk. Bland annat har statsministern förhörts.
Kommissionen lämnar sin slutrapport den 30 juni.
I januari 2021 beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.
Källa: Ritzau