Koll på lagen? Det här gäller från i dag
Samhälle (TT)
Skärpt syn på våldtäkt mot barn, höjt bostadstillägg för pensionärer och ökade möjligheter att stänga skolor med allvarliga brister. Här är några av de nya lagar som träder i kraft den 1 juli.
Den som utsätter ett barn för våldtäkt kan framöver få ett hårdare straff. Efter halvårsskiftet höjs minimistraffet med ett år – från fängelse i två år till fängelse i tre år.
Många av de barn som utsätts för övergrepp hamnar i klorna på sin förövare genom internet. För att stärka skyddet mot allvarliga sexuella kränkningar som begås på distans har justitiedepartementet även beslutat att utvidga lagen om våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn.
Bland annat ändras bestämmelserna om utnyttjande av barn för sexuell posering till att även omfatta ageranden där barnet är helt passivt.
Stärkt vittnesskydd
Brottsmisstänkta som medverkar i utredningen av andras brott ska kunna få ett lindrigare straff. Syftet är att få fler personer i kriminella nätverk att samarbeta med myndigheterna.
Samtidigt införs lagändringar för att stärka skyddet för vittnen. Sekretess ska gälla för var personer som deltar på länk befinner sig. Övergrepp i rättssak, grova fall av mened och skyddande av brottsling ska kunna leda till betydligt strängare straff.
Från och med den 1 juli kan den som bråkar och stör på bibliotek och badhus få tillträdesförbud. Ett sådant förbud finns sedan tidigare för butiker och ska grundas på en bedömning av risken för brott och allvarliga trakasserier samt risken för ordningsstörningar.
Höjd pension
Efter den 1 juli höjs konsumtionsstödet i bostadstillägget för pensionärer med 300 kronor för den som är ogift. Den som är gift får hälften så mycket – 150 kronor.
Lagändringen tillämpas för att förbättra den ekonomiska situationen för den grupp pensionärer som har låg inkomst och små ekonomiska marginaler.
Grundnivån för garantipensionen höjs också med 1 000 kronor i månaden. För att höjningen inte ska innebära ett sänkt bostadstillägg så ökar även det så kallade fribeloppet i bostadstillägget med samma belopp.
Pensionen betalas ut till berörda pensionärer första gången i augusti.
Missförhållanden och studiero
För att göra tillsynen av skolverksamheter mer effektiv och möjliggöra ingripande vid allvarliga missförhållanden för både kommunala och privata skolor har ändringar i skollagen införts. Skolinspektionen ska nu kunna förbjuda en kommun att driva en verksamhet vidare.
Om en skola fått ett så kallat föreläggande gällande brister och inte följer det som står i beslutet, och om skolan har visat bristande förmåga eller vilja att fullgöra sina skyldigheter, ska tillsynsmyndigheten kunna stänga den.
Utbildningsdepartementet inför även åtgärder för att förbättra skolans trygghetsarbete samt stärka elevernas studiero, vilka träder i kraft den i augusti. Ändringarna innebär bland annat att det blir mobilförbud på lektionstid om inte läraren sagt att de får användas. Det ska även bli större möjligheter att omhänderta mobiltelefoner och införa mobilfria skoldagar.
Amanda Alvarsson/TT
Boel Holm/TT
Fakta
Etableringsjobb – en helt ny modell för staten att stimulera anställningar för långtidsarbetslösa och nyanlända.
En stärkt rättsprocess för att bryta tystnadskulturen.
Skärpt syn på våldtäkt och andra sexuella kränkningar.
Miljöstyrningen skärps i bonus-malus-systemet.
Hållbarhetsmål införs för Sjätte AP-fondens placeringsverksamhet.
Fjärrkyle- och fjärrvärmekunder samt lägenhetsinnehavare ska kunna styra och minska sin energianvändning.
Bostadstillägget höjs för pensionärer.
Tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader.
Ökade möjligheter att stänga skolor med allvarliga brister.
Mer tid till lärande genom att extra studietid och utökad lovskola införs.
Källa: Riksdagen