FLYGBRANSCHENS FRAMTID
Oklart om besked i dag från SAS-förhandlingar
Ekonomi (TT)
SAS och piloterna fortsätter att förhandla. Vid lunchtid meddelar SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs att det är oklart om det kommer något besked i dag.
Detta samtidigt som flygbolaget uppger att strejken hittills kostat bolaget omkring 1,0–1,3 miljarder kronor.
Närmare tio timmars förhandlingar under gårdagen ledde inte till något avslut. På torsdagsmorgonen inleddes därför nya förhandlingar mellan de båda parterna.
– En förhandlare måste alltid vara optimist. Jag förväntar mig att vi fortsätter på samma konstruktiva väg som i går och vi jobbar för en lösning, sade SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs enligt norska NRK som var på plats utanför Näringslivets hus i Stockholm inför dagens förhandlingar.
Vid lunchtid kom hon ut och meddelade till det församlade pressuppbådet att det är god stämning vid förhandlingsbordet. På frågan om de kommer fram till något i dag svarar hon det är ”vanskligt” att säga. Förhandlingarna fortsätter efter lunch.
Stillastående flyg
Tidigare i dag avslutade de danska flygmekanikerna sin sympatistrejk, något som Hernæs ser som positivt.
– Alla flyg har stått stilla, för att de ska kunna lyfta igen måste mekanikerna se till att de är redo, säger hon och påpekar att detta kan göra att om strejken avbryts kan man vara snabbare redo att starta upp igen.
Roger Klokset, som leder det norska pilotfacket, sade tidigare att inte vill kommentera huruvida SAS kom med några nya bud under onsdagen, hur nära parterna ligger en lösning och hur lång tid förhandlingarna kan ta.
– Vi har hela tiden varit tydliga om vad som ska till, och att nyckeln ligger hos SAS-ledningen. Det är de som bestämmer om vi går ut härifrån med en lösning eller inte.
I ett pressmeddelande nu på morgonen påtalar SAS att strejken redan påverkat företagets likviditet väsentligt.
"Per dagens datum har strejken orsakat över 2 550 inställda flyg, vilket har påverkat över 270 000 passagerare. Hittills uppgår den uppskattade kostnaden av strejken till cirka 100-130 miljoner kronor per dag", skriver företaget i pressmeddelandet.
Företaget lyfter också att man kan tvingas överväga tvångsmässig försäljning av tillgångar om strejken fortsätter.
Skala ned sin flotta
Det handlar då enligt flygbolaget om att man bland annat kan tvingas skala ned sin flygplansflotta.
"Vi måste nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt. Strejken sätter genomförandet av chapter 11-processen, och ytterst bolagets överlevnad, på spel,” säger Anko van der Werff, vd och koncernchef i pressmeddelandet.
I förra veckan meddelade SAS att bolaget har ansökt om ett så kallat chapter 11-förfarande i USA, vilket innebär att bolaget ska rekonstrueras, och att samtal förs med potentiella investerare.