KRIGET I UKRAINA

EU-länderna överens om gasminskning

Energikommissionär Kadri Simson, tidigare minister i Estland, på väg in till mötet. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Politik (TT)

EU-länderna har i ett extrainsatt möte kommit överens om en frivillig minskning av gaskonsumtionen på 15 procent med syfte att minska beroendet av rysk gas.

"Det var inte omöjligt", skriver EU-rådets ordförandeland Tjeckien på Twitter.

Syftet med att minska gasbehovet är att spara inför vintern för att förbereda för möjliga avbrott i gasleveranserna från Ryssland, som ihållande använder energiförsörjning som ett vapen, står det i ett pressmeddelande där överenskommelsen tillkännages.

Upp till varje land

– Gårdagens besked från Gazprom understryker på nytt att vi måste vara redo för strypt tillförsel från Ryssland, när som helst. Och för att vara redo måste vi agera nu, sade energikommissionär Kadri Simson på väg in till mötesrummet inför tisdagens extrainsatta möte.

Hon framhöll att man måste skära ned på konsumtionen i förebyggande syfte och fortsätta med den underjordiska lagringen av gas i Europa, som nu är uppe i 66 procent.

Överenskommelsen följer kommissionens förslag om en frivillig minskning av konsumtionen med 15 procent från augusti till maj. Vilka åtgärder som ska vidtas för att nå målet är upp till varje land. Det kommer även vara möjligt att i vissa fall begära undantag från minskningsmålet om de till exempel redan överskridit sina mål för att fylla gaslagren, eller är beroende av gas för viktiga industrier.

Överenskommelsen nåddes trots att Ungern aviserat att man tvärtom vill köpa mer rysk gas.

Stryper Nordstream

Ryssland meddelade under måndagen att det statliga gasbolaget Gazprom drar ned på flödet genom ledningen Nordstream 1. Anledningen uppges vara tekniska problem med turbiner.

– Det finns ingen teknisk anledning att göra det, det är ett politiskt beslut, säger Simson.

Gazprom har inte bara hintat om Nordstream utan över en natt höjt trycket i ledningen Urengoj-Pomary-Uzjgorod, varnar den ukrainska gasoperatören. Detta kan enligt bolaget orsaka skador på ledningen.

Med på tisdagens EU-möte finns också Ukrainas energiminister.

Niklas Svahn/TT

Sophie Tanha/TT