RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Globala matpriser på väg ned

Ett av de fartyg som lämnade den ukrainska hamnen i Odessa under fredagen. Bild: Nina Lyashonok/AP/TT

Ekonomi (TT)

Trots alla rapporter om högre matpriser är de internationella livsmedelspriserna nu nere på de lägsta nivåerna sedan början av året, enligt en FN-rapport.

Uppgifterna kommer från Food price index, som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation publicerade under fredagen.

Nedgången är den skarpaste sedan 2008 och priserna har sjunkit fyra månader i rad. Samtidigt är de fortfarande 13 procent högre än vad de var under samma period förra året.

Orosmoln

Enligt FN-organets chefsekonom Maximo Torero är nedgången välkommen, särskilt med tanke på den ökade tillgängligheten – men han ser en osäkerhet framöver.

"Höga gödselpriser kan påverka framtida produktionsmöjligheter och böndernas försörjning, den dystra utsikten för den globala ekonomin, och valutarörelserna – alla utgör allvarliga påfrestningar för den globala livsmedelsförsörjningen", säger han i ett uttalande.

Störst pristapp på vete

Minskningen drivs framför allt av ett tapp på priset av vegetabiliska oljor och spannmål, och till viss del även socker. Priserna på kött och mejeriprodukter gick ned mellan juni och juli, men är överlag upp sedan början av året.

Den största nedgången var världspriset på vete, som sjönk med 14,5 procent i juli. Det beror delvis på avtalet där Ukraina och Ryssland gick med på att låta spannmålsexporten återupptas från ukrainska hamnar i Svarta havet, enligt FN-organet.

Under fredagen kom rapporter om att ytterligare tre fraktfartyg lämnat de ukrainska hamnarna, fyllda med 58 000 ton majs.

Ukraina är i vanliga fall en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja.

Ökning i Sverige

Indexet kommer från ett genomsnitt av de fem livsmedelsindexen för kött, mejeriprodukter, spannmål, vegetabiliska oljor och socker. De indexen är i sin tur framtagna genom att ta snittnivåer på representativa exportmarknader.

Prisnedgången har emellertid inte nått svenska butiker: Från 1 juli till 31 juli ökade matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent, enligt siffror från statistikappen Matpriskollen. Det är den näst högsta prisökningen på en månad som de har registrerat. Sedan i januari har svenska priserna på matrelaterade produkter i butik ökat med i genomsnitt 10,3 procent.

Fredrik Fahlman/TT