ELKRISEN
Liberalerna: Otillräckligt elförslag
Politik (TT)
Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd på el. Helt otillräckligt, anser Liberalerna.
– Det kommer ett stöd till hushållen i vinter om vår sida tar makten den 11 september, säger partiets ekonomiska talesperson Mats Persson.
Elförslagen duggar tätt från riksdagspartierna. I dag kom regeringen med sitt drag.
Socialdemokraterna vill att uppemot 60 miljarder som Svenska kraftnät får in via så kallade flaskhalsintäkter ska lätta bördan för svenska hushåll och företag.
– Det är otillräckligt. Vi delar principen att de övervinster staten nu gör ska gå tillbaka till hushållen, men staten har också stora momsintäkter, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson.
L: Kan lova stöd
Liberalerna vill tillfälligt sänka momsen på el från 25 till 6 procent. Det skulle ge en skattelättnad på 16 miljarder kronor för hushåll, enligt partiet. Man vill samtidigt sänka elskatten permanent.
Han kan lova ett stöd till hushållen i vinter om högerblocket tar makten efter valet.
– Det kommer, säger Persson.
Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin säger att han är beredd att titta på regeringens förslag om högkostnadsskydd.
– Jag är beredd att titta på det. Jag tar jättegärna del av mer information och om det kan bli långsiktigt, så är det bra. Samtidigt måste vi också lösa grundproblemet. Vi behöver mer effektivisering, produktion och överföring.
Centerpartiet har föreslagit att flaskhalsavgifterna som Svenska kraftnät får in används för mothandel genom att till exempel handla upp lokal biokraft.
MP: Rimligt
Miljöpartiets språkrör Per Bolund är också spontant positiv till regeringsförslaget.
– Jag tycker att det är en rimlig utgångspunkt och det är ingen tvekan om att vi behöver hjälpa hushållen i dagsläget, men regeringen glömmer energieffektivisering.
MP vill att pengarna från Svenska kraftnät ska kunna användas till att täcka 80 procent av kostnaden för om man till exempel byter till treglasfönster eller från direktverkande el.
– Det är viktigt att komma åt grundproblematiken, att vi har hög elanvändning, ibland högre än vad som är nödvändigt, säger Bolund.
Niklas Svahn/TT