KRIGET I UKRAINA
Fryst läge för ryska visum i EU
EU (TT:s korrespondent)
Totalstopp får vänta – men det blir åtminstone betydligt svårare för ryska medborgare att få visum till EU framöver.
– Det blir en otroligt skarp ändring, säger utrikesminister Ann Linde (S) sedan EU-länderna enats om att frysa nuvarande visumavtal.
Efter långa diskussioner i Prag på onsdagen kunde EU:s utrikeschef Josep Borrell till sist berätta om en uppgörelse.
– Vi har enats om en fullständig frysning av EU:s och Rysslands visumförenklingsavtal, förklarar han på presskonferensen efteråt.
Två huvudmotiv förs fram:
– Vi har sett en betydande ökning av antalet gränsöverskridningar från Ryssland in i närliggande EU-länder. Det är en säkerhetsrisk. Vi har också sett många ryssar som reser för nöje och shopping, som om inget krig pågår i Ukraina, säger Borrell.
Underkänner pass
Formellt dröjer besluten sannolikt till början av nästa vecka. Utrikesminister Ann Linde (S) är ändå nöjd.
– Det var en väldigt lång diskussion. Det vi kom fram till – som inte är formellt ännu – handlar om att det i stort sett inte kommer att bli möjligt att komma in till EU om det inte är alldeles speciella skäl, säger Linde.
– Detta gör att det kommer att bli otroligt svårt att få visum till EU för ryska medborgare.
I uppgörelsen ingår även att de länder som gränsar mot Ryssland uppmanas att vara särskilt försiktiga vid visumhanteringen. Särskilda regler ska också gälla för den som fått ett ryskt pass i något av de områden som inte västvärlden accepterar som ryska.
– Om du har ett pass som är utställt i Donetsk till exempel så kan du inte söka visum på det, säger Linde.
Ville stoppa alla
Överenskommelsen i Prag kommer efter långa diskussioner. På ena sidan stod de mest Rysslandskritiska länderna, framför allt i Baltikum. Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu har en klar önskelista för att hjälpa Ukraina i kriget.
– Det behövs mer vapen omedelbart, ett nytt sanktionspaket och ett förbud mot inträde i EU för ryska medborgare, sade Reinsalu inför mötet.
På andra sidan stod exempelvis Ungern, Luxemburg och Österrike med en mer försiktig inställning.
– Vi har 2 000 ryssar som lever i Luxemburg sedan årtionden. De har föräldrar och barn. De flesta visumen är av familjeskäl. Bara en procent är rena turistvisum, sade Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn.
Sannolikt kommer Ryssland att kontra med åtgärder i liknande stil.
– Det kommer säkert motåtgärder. Men det är väl inte så många som åker till Ryssland på visum just nu i vilket fall, säger Ann Linde i Prag.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
EU-ländernas utrikesministrar har enats politiskt om en rad åtgärder för att försvåra för ryska medborgare att få visum till EU.
* Det avtal om en förenklad visumprocedur som gällt sedan 2007 kommer att frysas, vilket innebär längre behandlingstid och högre pris.
* EU-länder som gränsar till Ryssland uppmanas att vara särskilt noggranna. Samtidigt betonas att de även kan vidta nationella åtgärder.
* Ryska pass som utfärdats på ockuperade områden, exempelvis Krim och Donetsk, kommer inte att accepteras vid visumansökningar.
* EU-kommissionen uppmanas att skyndsamt utreda vad som kan göras med de runt tio miljoner ryska EU-visum som gäller sedan tidigare.