DEN SVENSKA KONJUNKTUREN
Besöksnäringen hårt drabbad av konkurser
Ekonomi (TT)
Under augusti ökade konkurserna med 14 procent jämfört med samma månad i fjol, visar färsk statistik.
Konsumenternas allt tajtare budgetar slår redan hårt mot flera branscher.
För hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna kraftigt i augusti, med 71 procent jämfört med augusti förra året, enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC:s siffror.
Även partihandeln var hårt drabbad med en ökning på 53 procent.
Att konsumenterna får hålla hårdare i plånboken nu drabbar dessa branscher först, enligt Johanna Blomé, som är ekonom på UC.
– I och med den ökade inflationen och energikrisen så måste konsumenterna och hushållen göra tuffare prioriteringar och välja var man ska lägga sina pengar. Det ger en direkt effekt som vi kommer att få se framåt i konkursstatistiken, säger Johanna Blomé.
Känner stor oro
Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita, känner en stor oro för restaurang- och hotellbranschen inför hösten. Ökade inköpspriser och energipriser tillsammans med högre hyror har slagit hårt mot företagen.
Trots att branschen har fått en uppsving i och med lättade restriktioner så brottas man fortfarande med kvarhängande pandemieffekter som en fortsatt kompetensbrist, vilket är en bidragande effekt till att konkurserna ökar.
– Det blir väldigt mycket tyngre att driva företag när man inte får tag på tillräckligt kompetent personal, när man måste lägga tid på att lära upp dem, säger Thomas Jakobsson.
Betydligt fler konkurser inom besöksnäringen tror han att vi kommer att få se under resterande delen av året.
– Jag har aldrig varit med om ett osäkrare läge, fortsätter Thomas Jakobsson.
De flesta är yngre företag
Mot strömmen rör sig däremot transportbranschen. Där minskade konkurserna med 32 procent under augusti. Men Johanna Blomé bedömer att även transportsektorn kommer att drabbas av ekonomiska utmaningar till hösten.
– Det är lite förvånande att transportsektorn har gått så pass bra med tanke på bränslepriserna och internationella flaskhalsar. Men det signaleras i branschen om brist på arbetskraft, som till exempel chaufförer, säger hon.
Enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe är 75 procent av företagen som gått i konkurs yngre än tio år. Konkursrisken ökar ofta för yngre bolag, enligt vd:n Henrik Jacobsson.
– De yngre bolagen har ofta en mindre buffert och skydd för sådana här yttre faktorer som är svåra för bolag att påverka, säger han.
Ökar från låga nivåer
Antalet konkurser ökar däremot från låga nivåer. Sedan pandemirestriktionerna togs bort har antalet konkurser minskat stadigt. Men det är trend som bröts nu i augusti, vilket är en indikation på att konkurserna kommer att fortsätta öka i höst, enligt Johanna Blomé.
– Det kommer att bli tuffare. Det kommer att kosta mer att låna pengar, bränslepriserna och energipriserna går upp samtidigt som köpkraften bland konsumenterna blir lägre, säger Henrik Jacobsson.
Beata Wallsten/TT